Kŕčové žily - čo je na ne dobré?

Kŕčové žily môžu spôsobovať veľké problémy. V začiatku pôsobia celkom neškodne. Len ťažko si totiž dokážeme predstaviť, že by tie drobné modré žilky na nohách mohli byť predzvesťou vážneho ochorenia. Ale kŕčové žily k takýmto diagnózam patria. Hrozia aj vám? Ako im predchádzať a prečo by ich mal riešiť odborník sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Kŕčové žily (varixy) dolných končatín postihujú vraj viac ako 50% z nás;

ženy sú na ich vznik oveľa náchylnejšie. Začínajúce ochorenie sa prejavuje pocitom ťažkých nôh, pálením, svrbením, svalovými kŕčmi počas spánku či bolesťami pozdĺž žíl. Na pokožke sú viditeľné popraskané žilky – metličky, ktoré majú modrú až bordovú farbu.

Aj napriek snahe lekárov a odbornej verejnosti šíriť povedomie o rizikách kŕčových žíl, považujú ľudia vyššie uvedené príznaky za normálne a neriešia ich. Postupne dochádza k zhoršeniu zdravotného stavu  a pri pokročilých štádiách môže ochorenie viesť až k vážnemu ohrozeniu a poškodeniu zdravia.

Podľa medzinárodnej klasifikácie má jeho priebeh sedem štádii:

C0: pocit unavených nôh, opuch dolných končatín, nočné kŕče, pálenie, svrbenie, bolesti pri dlhom státí a sedení
C1: vytváranie tzv. metličiek, ktoré majú priemer menej ako 1mm
C2: viditeľné kŕčové žily
C3: viditeľné opuchy
C4: hyperpigmentácia, ekzém a iné zmeny pokožky nôh
C5: zahojené vredy predkolenia žilového pôvodu
C6: nezahojené vredy predkolenia žilového pôvodu

Príčiny vzniku ochorenia môžu byť rôzne, delia sa však na:

Ovplyvniteľné: nadváha až obezita, nedostatok pohybu a sedavý spôsob života, dlhé státie, neprimeraná svalová záťaž, nedostatok vlákniny v strave, nevhodné oblečenie, časté nosenie vysokých opätkov, fajčenie a pod.
Neovplyvniteľné: vek, pohlavie, tehotenstvo, genetická predispozícia.

Riziká neliečených kŕčových žíl

Neriešený problém kŕčových žíl môže vyústiť do vážnych zdravotných komplikácií. Veľmi bolestivý je napríklad zápal žíl, ktorý môže postihnúť hlboký žilový systém. Nebezpečný je aj tzv. bercový vred; vyskytuje sa v miestach predkolenia. Siaha hlboko do podkožia a doslova otvára kŕčovú žilu. Tu už však možno hovoriť o chronickom ochorení – často sa opakuje a veľmi dlho sa lieči. Veľké zdravotné riziko je žilová trombóza - v nepriechodnej či nedostatočne prekrvenej žile sa vytvorí zrazenina. Ak sa dostane do obehu, môže upchať niektorú z dôležitých ciev a spôsobiť napríklad pľúcnu embóliu alebo poškodenie životne dôležitých orgánov ako sú mozog či srdce.

Čo je dobré na kŕčové žily?

Kŕčové žily patria k jedným z najrozšírenejších ochorení nielen u nás, ale i vo svete. Skôr, ako začnete na sebe badať prvé príznaky, venujte sa dôkladnej prevencii. Okrem dodržiavania zásad zdravého životného štýlu určite absolvujte  pravidelné preventívne prehliadky u lekára. V strave dbajte na príjem antioxidantov, ktoré chránia a posilňujú nielen srdcovo-cievny systém, ale tiež potláčajú zápalové procesy v tele. K silným a overeným antioxidantom patrí napríklad karnozín. Doprajte svojmu telu kvalitnú dávku tejto „látky budúcnosti“ obsiahnutú v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA. Vďaka jeho originálnej 6 zložkovej receptúre si môžete zabezpečiť dostatok karnozínu na celý deň už v dvoch dávkach. Karnozín EXTRA objednáte v eshope.


03.04.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.