Predčasné starnutie a jeho 4 príznaky

Predčasné starnutie má svoje príznaky. O starnutí sa hovorí ako o „jedinej spravodlivosti“, pretože je dopriata každému z nás bez rozdielu. Skôr či neskôr sa budeme musieť vyrovnať s pribúdajúcimi šedinami, vráskami či naopak s ubúdajúcou energiou, pohyblivosťou alebo dokonca pamäťou. Aj keď ide o nezvratný proces, neprebieha vždy u každého rovnako rýchlo. Ako zistiť, či nestarnete predčasne?

Predčasné starnutie a jeho príznaky:

1.       Nestíhate rovesníkom

Podľa viacerých vedeckých štúdií je rýchlosť chôdze viazaná na priemernú dĺžku života. Čím rýchlejšie dokážete prejsť jeden meter, tým dlhšie sa dožijete;  ľudia s pomalšou chôdzou sa údajne dožívajú menej. Najprirodzenejší pohyb je jedným z najhodnovernejších ukazovateľov fyzickej i psychickej kondície. Vyžaduje si totiž zapojenie dôležitých orgánov vrátane srdca, pľúc a nervového systému; dôležitá je aj energia a kontrola jednotlivých pohybov. Podľa odborníkov sa za „normál“ považujú zdolané 4 kilometre za hodinu.

2.       Dochádza vám sila

Nezvládnuť otvoriť pohár zaváraných uhoriek či domáci kompót nie je ešte veľkou tragédiou. Pokiaľ sa však pristihnete, že si neviete poradiť s väčšou váhou, záťažou alebo dokonca s udržaním napríklad väčšieho pohára vody, mali by ste sa mať na pozore. Slabosť v rukách vypovedá o celkovej slabosti organizmu, zníženej vitalite a naštrbenom zdraví. Dobrou správou však je, že silu v rukách možno trénovať – stláčaním antistresovej loptičky, posilňovaním či rôznymi ručnými prácami.

3.       Vysušené pokožka

Pokožka je najväčším orgánom. Niet divu, že starnutie sa prejaví práve na nej. Nemusí ísť vždy o typické vrásky či pigmentové škvrny. Ukazovateľom predčasného starnutia môže byť chronické vysušenie, tvorba šupiniek. Základom pre navrátenie vitality je preto kvalitná výživa zvonku i zvnútra. Dostatok potrebných vitamínov a minerálov preto treba prijímať nielen v strave, ale aj prostredníctvom kvalitnej kozmetiky. Nezabudnite ani na ochranné prípravky proti slnečnému žiareniu.

4.       Nočné budenie bez príčiny

Napriek dostatočnej dĺžke spánku sa môžete v noci bez zjavnej príčiny budiť – o 2.00, 3.00 alebo 4.00. Vyvolať ho môže porucha tzv. cirkadiánneho rytmu. Každý z nás má totiž určité biologické hodiny, ktoré sú zosynchronizované s cyklom svetlo – tma. S pribúdajúcim vekom sa však ich vzájomný súlad zhoršuje, čoho dôkazom môže byť, okrem spomenutého budenia, aj zaspanie počas dňa.

Vyrovnať sa so starnutím nie je ľahké. Udržať sa však vo forme aj s pribúdajúcimi rokmi naopak však také zložité byť nemusí. Pomôcť môže látka budúcnosti – karnozín. Ten chráni bunky tela pred voľnými radikálmi, ktoré sú jednou z príčin predčasného starnutia. Karnozín nájdete vo výživovom doplnku Karnozín EXTRA, ktorý objednáte v našom eshope.

 


17.05.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.