Ľudský mozog: 5 faktov o ktorých ste nevedeli.

Ľudský mozog skrýva mnoho tajomstiev. Jeho fascinujúce schopnosti, spôsob fungovania či nepoznané „zákutia“ sa snažia prebádať nespočetné výskumy už celé roky. Aj vďaka tomu sa v spoločnosti tradujú niektoré mýty, ktoré sú určite viacerým z nás známe. Počuli ste však už o týchto faktoch?

1. Nemôže si pamätať všetko

Pamäť každého z nás má svoju kapacitu. Ak sa po čase naplní, mozog automaticky vypustí spomienky a informácie, s ktorými pracuje najmenej. Občas nám teda môže robiť problém spomenúť si na správny postup riešenia logaritmických rovníc či dôležité dátumy z histórie. Potrebujete si zapamätať niečo dôležité aj na celé roky? Potom platí jediné – danú informáciu často opakovať .

2. Myšlienky a nápady dokáže premeniť na realitu

Aj keď to môže vyznieť trochu absurdne, je celkom pravdepodobné, že ak vám v mozgu uviazla nejaká myšlienka, nápad či sen, podarí sa vám ho i dosiahnuť. Je to vďaka tomu, že ľudský mozog nedokáže rozoznať realitu a predstavivosť. Avšak opatrne, platí to nielen o pozitívnych, ale aj o negatívnych želaniach.

3. V noci pracuje najviac

Nikdy neoddychuje, v noci dokonca pracuje oveľa viac, ako počas dňa. Vtedy triedi všetky zozbierané informácie. Z času na čas si potrebuje oddýchnuť, stále však zostáva aktívny. Vhodné sú preto činnosti ako čítanie, lúštenie krížoviek, hlavolamov alebo logické hry.

4. Vyžaduje správnu starostlivosť

Fakt, ktorý mnohých z nás zarazí. Aby mozog dokázal bezchybne pracovať aj vo vyššom veku, je dôležité vedieť sa oň správne starať. Okrem pravidelného trénovania pamäte (napr. učením, memorovaním textov a pod.), vyžaduje aj kvalitnú stravu, dostatok spánku, čerstvý vzduch. Tiež je dôležité poskytnúť mu neustále nové podnety – nové miesta, zážitky, činnosti – ktoré ho rozvíjajú.

5. Duševná práca ho neunavuje

Ľudia pracujúci duševne môžu na konci dňa pocítiť únavu z množstva informácií, s ktorými prišli do styku. Pravdou však je, že s mozgom tento pocit nijako nesúvisí a ide o výlučne emocionálnu záležitosť.

Náš tip: Ako sme už spomenuli vyššie, dlhodobé efektívne fungovanie mozgu a centrálnej nervovej sústavy si vyžaduje správnu starostlivosť. Tá sa začína zdravou stravou, v ktorej by nemali chýbať antioxidanty. Karnozín je jedným z tých, ktoré chránia a podporujú činnosť mozgu a centrálnej nervovej sústavy. Pomáha zlepšovať logické myslenie, pamäť a koncentráciu, vďaka čomu je možné byť fit aj vo vyššom veku. Karnozín nájdete v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA. Jeho  až šesť zložiek sa okrem mozgu a srdca postará aj o ochranu organizmu pred stresom. Objednáte ho v našom eshope.


21.01.2019


Čítaj Viac: Mozog a nervový systém

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.