5 tipov ako sa zbaviť nadmerného stresu

[article_image_basic : left]

Pri dnešnom hektickom spôsobe života často zabúdame na to podstatné a to na seba. Stres začneme vnímať ako normálny a každodenný stav, s ktorým sa učíme fungovať. Na určité optimálne žitie a nakopnutie človeka vpred je stres prínosom. No ak začneme mať pocit, že je ho príliš stáva sa problémom. Stres nám potom spôsobuje nielen psychickú záťaž, ale ide ruka v ruke s rôznymi ochoreniami. Príčinou väčšiny civilizačných chorôb je práve nadmerný stres.

Ako si čo najrýchlejšie uľaviť pri dlhodobom strese?

Dýchajte!

Pokiaľ cvičíte tak viete, že keď sa zadýchate, menia sa pocity vo vašom tele. Prehĺbeným pravidelným dýchaním dokážeme odbúrať stres a uvoľniť napätie. Všimnite si malé dieťa počas spánku. Dýcha pomaly, pravidelne, sťahuje a nadvihuje sa mu bruško. Nazýva sa to bránicové dýchanie, ktorým najefektívnejšie zvládnete stresové situácie. Zamerajte teraz  pozornosť na svoj dych. Cíťte ako sa pohybuje hrudník, brucho, bránica. Predĺžte nádych aj výdych aspoň na 5 sekúnd. Dýchajte pomaly a pravidelne tak, aby sa vám nadvihovala bránica a nie hrudník. Sústredenie sa na pravidelné dýchanie vás upokojí a zastaví automatickú stresovú reakciu vášho tela. Iným dýchaním je rýchle dýchanie, ktoré vám prekysličí mozog, mentálne vás povzbudí a skoncentruje. Pri ňom by ste za sekundu mali stihnúť jeden intenzívny nádych aj výdych.

Vyhraďte si čas na seba

Každodenné pracovné, ale i súkromné povinnosti vedia človeka pekne vyčerpať. Vyhraďte si pre seba denne aspoň 20 – 30 minút a robte to, čo chcete robiť. Pustite si hudbu, vyložte si nohy na stôl, prelistujte si časopis, zacvičte si alebo sa venujte sa svojmu koníčku. Ideálne je, ak tento čas strávite na čerstvom vzduchu. Pobyt vonku podporuje kreatívne myslenie a prospieva mozgu. Proti stresu vplýva dobre najmä voda – jazero, potok, rieka,... Pobyt v prírode zlepšuje duševné zdravie a je liekom na mnohé problémy.

Zdravé telo, zdravý duch!

Po dlho a náročnom dni sa častokrát nezmôžeme na nič iné, ako sa vyvaliť na gauč pred TV. Pasívny oddych však vyčerpáva ešte viac. Ak si chcete skutočne oddýchnuť a žiť zdravo, mali by ste sa týždenne venovať športovej aktivite aspoň 150 minút. Šport zbavuje agresivity, podporuje antioxidáciu a uvoľňuje endorfíny, hormóny šťastia, ktoré sa vám pri sledovaní TV nevyplavujú.

Čas strávený s blízkymi

Dobrá káva s kamarátom či kamarátkou alebo debatovanie pri nedeľnom varení s mamou býva azda to najlepšie antidepresívum, ktoré vás zbaví stresu. Čas strávený s priateľmi či s rodinou je nevyhnutný pre každého z nás. Žijeme v sociálnej spoločnosti a osamotenosť nevplýva na nikoho dobre. Nájdite si preto čas aj počas hektického týždňa a vybehnite s niekým na pohár vínka si podebatovať.

Pomôžte si  bylinkami

Z kuchyne našich starých mám pochádza množstvo kvalitných prírodných všeliekov na rôzne problémy. Patria k nim aj bylinky, ktoré priaznivo pôsobia na nervovú sústavu. Za balzam na dušu sa považuje čaj z medovky, ktorý upokojuje podráždené nervy, pomáha pri nespavosti a zbavuje stresu i depresií. Rovnako dobý účinok má aj čaj z ľubovníka či z harmančeka. Pre fyzické i duševné zdravie je dôležité aj pravidelné dopĺňanie vitamínov, a to najmä vitamín C, B a D. Veľmi pozitívne účinky na psychickú i fyzickú kondíciu má aj karnozín, ktorý regeneruje organizmus, podporuje centrálnu nervovú sústavu a je účinným bojovníkom proti stresu a nervozite.


08.06.2017


Čítaj Viac: Stres

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.