7 trikov pre lepšiu pamäť

Ak sa chcete udržať v čo najlepšej kondícií, mali by ste sa starať nielen o zdravie tela, ale i mysle. Mozog má totiž tendenciu „zlenivieť“ len chvíľku po tom, ako nadobro opustíme školské lavice. Niektorí ľudia tak pociťujú problémy s pamäťou dokonca už pred tridsiatkou.

1. Cvičte pamäť

Existuje množstvo jednoduchých i komplikovanejších cvičení. Niektoré môžete praktizovať dlhšie časové obdobie, pričom sa ich náročnosť postupne zvyšuje. Skúste si prečítať krátky text. Následne si zopakujte všetko, čo ste si zapamätali. Prečítajte si ho znovu a snažte sa zapamätať si čo najviac viet tak, ako sú v texte. Počas ďalších dní pridávajte na ich množstve alebo na zložitosti.

Veľmi dobrým cvikom je aj zapamätávanie slov. Začnite so 4-5 slovami a každý deň k nim jedno pridajte.

2. Riešte a lúštite

Jednou z možností, ako si skvele oddýchnuť a pritom posilniť pamäť, je lúštenie krížoviek či riešenie sudoku. Precvičíte si slovnú zásobu, logické myslenie a koncentráciu. Hľadajte nové aktivity, v ktorých treba premýšľať. Keď sa „cvičenie“ stane pohodlným a ľahšie zvládnuteľným, vytráca sa aj jeho efekt.

3. Osvojujte si nové slová

Rozšírite si tak slovnú zásobu, zlepšíte svoj prejav a ostatné komunikačné schopnosti. Aj keď sa vám to môže zdať zvláštne, mali by sme na nich pracovať celý život. Dajte si výzvu – naučiť sa význam a používanie nového slovíčka každý deň. Alebo si len skúste prečítať kvalitnú knihu s tematikou, ktorej ste sa ešte nevenovali; napríklad odbornejšiu literatúru, možností je neúrekom.

4. Učte sa cudzí jazyk alebo hrať na hudobný nástroj

Snívate o tom, že sa konečne naučíte po taliansky? Už roky túžite po tom, že na najbližšej grilovačke zahráte na gitare? Hurá do toho! Všetky nové podnety vyburcujú vaše pamäťové schopnosti  na maximum.

5. Poznávajte a skúšajte nové

Vyberte sa cez víkend na nové miesto! Niekedy sa stačí porozhliadnuť po okolí. Navštívte kultúrnu či prírodnú pamiatku. Narušte svoju komfortnú zónu a zájdite do reštaurácie, v ktorej ste ešte neboli. Ak radi trávite letnú dovolenku pri mori, vyhraďte si aspoň jeden deň na celodenný poznávací výlet.

6. Doprajte si kvalitný spánok

Je všeobecne známe, že náš mozog pracuje aj v noci. Vtedy tiež pamäť triedi a ukladá všetky podnety zozbierané počas dňa. Kvalitný spánok podporuje koncentráciu a myslenie, čiže i schopnosť zapamätať si rýchlejšie a dlhšie.

7. Jedzte aj pre mozog

Aby mozog efektívne fungoval, výživná strava je základ. Dôležitý je vitamín E, ktorý funguje ako výrazný antioxidant a pomáha predchádzať demencii. Nájdete ho aj v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA, ktorý obsahuje aj ďalšie prospešné látky – karnitín, koenzým Q10, extrakty z čučoriedok a plodov vínnej révy.

 


28.03.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.