Imunitný systém: 8 zabijakov

8 zabijakov imunitného systému. Osvedčené tipy a triky na účinné posilnenie imunity sú dôverne známe. Či už ide o recepty na vitamínové bomby, návody na efektívne otužovanie, alebo rôzne kúry pre silnejšiu odolnosť voči vírusom a infekciám. Ak však praktizujete niektorú z nižšie uvedených vecí, môžu všetky vaše snahy vyjsť navnivoč!

1. Sladký život

Vedeli ste, že aj priveľa cukru imunite škodí? Maximálna denná dávka je 6 čajových lyžičiek. Ak tento limit prekračujete, schopnosť organizmu brániť sa automaticky klesá. Prečo? Biele krvinky, ktoré sú za likvidáciu škodlivých elementov v tele zodpovedné, o túto schopnosť kvôli cukru prichádzajú. Daňou za sladký život tak nemusia byť iba prebytočné kilá, ale i častejšie prechladnutia, chrípky a virózy.

2. Lieky proti bolesti a antibiotiká

Ak patríte k ľuďom, ktorí už pri najmenšom náznaku bolesti hlavy či zubov bez rozmýšľania siahnu po „zázračných“ tabletkách, viac si škodíte, ako pomáhate. Pričasté užívanie liekov proti bolesti totiž dokáže narobiť šarapatu napríklad v črevách a poškodiť ich mikroflóru. V dôsledku toho je pre vírusy a baktérie oveľa jednoduchšie začať sa v tele množiť a vyvolať ochorenie. Rovnaký efekt má aj časté užívanie antibiotík. Pri neopodstatnenej liečbe navyše dochádza k vytvoreniu rezistencie baktérii a tým aj komplikáciám, napríklad nutnosti striedať liečivá a predĺžuj  sa čas  nutný na vyliečenie.

3. Málo spánku

Kvalitný oddych nemožno ničím nahradiť. Telo ho potrebuje na načerpanie síl a regeneráciu, aby mohlo opäť fungovať naplno. V prípade, že nemá na tento dôležitý proces dostatok času, zákonite sa znižuje nielen výkon, ale aj koncentrácia a energia. Výskumy totiž preukázali, že vplyvom nedostatku spánku sú i biele krvinky menej aktívne a tým je väčšia šanca, že telo skolí nejaký vírus alebo infekcia.

4. Stres náš každodenný

Kým našich predkov stres trápil len v existenčných otázkach, súčasná doba nás svojou uponáhľanosťou dokáže vystresovať aj oveľa menšími problémami. Imunitný systém tiež reaguje na dlhodobý stres oslabením; nezriedka sa pod jeho vplyvom pridružia aj ďalšie problémy – nespavosť, nechutenstvo, vyčerpanie, ktoré silnejšej imunite určite nepomôžu.

5. Sedavý spôsob života

Áno, aj sedavý spôsob života oslabuje imunitu! Nedostatok pohybu zhoršuje cirkuláciu a okysličenie krvi a  zvyšuje riziko vzniku rôznych (nielen) civilizačných ochorení.

6. Diéty

O drastických diétach či detoxikačných kúrach svoje vedia najmä ženy. Ak svoje telo opakovane trápite hladovkou, prípadne niekoľkodňovým stravovaním pozostávajúcim len z ovocných a zeleninových štiav, imunita sa vám určite nepoďakuje. Dlhodobo nevyvážený jedálniček a rapídne zmeny v stravovaní jej nepomáhajú, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Aby telo a obranyschopnosť fungovali, potrebujú k tomu dostatok všetkých látok, živín a vitamínov, ktoré si jednotvárnou stravou (alebo hladovkou) určite nezabezpečíte.

7. Alkohol

Ďalším pomyselným klincom do rakvy pre imunitu je i nadmierna konzumácia alkoholu. V tomto prípade bezpochyby platí, že menej je viac – malé množstvá (napríklad pohár kvalitného vína) majú síce na telo blahodarný vplyv, vo väčšom množstve sú však pre organizmus toxické a stoja za mnohými vážnymi diagnózami.

8. Fajčenie

Tento zlozvyk oslabuje činnosť bielych krviniek, ale tiež vysušuje a poškodzuje sliznice v hrdle a nose. Tie sú následne menej odolné voči vírusom a  baktériám.

Náš tip: Pre silnú imunitu je  najdôležitejší zdravý životný štýl. Snažte sa preto nielen v zimnom období o prijímanie dostatku vitamínov, otužujte sa pohybom v prírode, a odstráňte nebezpečných zabijakov imunity, uvedených  v našom článku. Ak však chcete pre svoju obranyschopnosť urobiť niečo extra, vyskúšajte výživové doplnky s karnozínom, napríklad Karnozín EXTRA. Karnozín EXTRA je jedinečný, 6 zložkový produkt plný antioxidantov. Pomôže vám posilniť imunitu, potláča zápalové procesy v tele a tak skracuje čas potrebný na vyliečenie.  Karnozín EXTRA kúpite v našom eshope.


11.12.2018


Čítaj Viac: Imunita

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.