ADHD v dospelosti

ADHD, porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou sa najvýraznejšie prejavuje v detstve, no prenáša sa aj do dospelosti. Napriek tomu, že sa o ochorení hovorí čoraz viac, stále sú o ňom  rozšírené rôzne mýty, polopravdy, dokonca lži. Často  sa zamieňa napríklad s autizmom.


Keď sa povie porucha ADHD, väčšina z nás si predstaví „problémového“ školáka – roztržitý, nesústredený, nedisciplinovaný , s horším prospechom. V niektorých prípadoch príznaky vymiznú v dospelosti, no často v malých obmenách pretrvávajú. Dospelí s poruchou ADHD majú napríklad problém udržať si stály vzťah, nájsť stabilnú prácu a pod. V minulosti nebola diagnostika na takej úrovni ako dnes – to je jeden z dôvodov, že ľudia svoje ochorenie odhalia až vtedy, keď sa prejaví na ich deťoch. Problémy ako nízka pozornosť či roztržitosť si tak ich okolie zamieňa za prejav lenivosti a neochoty. Hyperaktivitu a impulzívnosť zase pripisuje nedostatočnej zrelosti. Pridružiť sa tiež môžu ďalšie psychické poruchy či ochorenia, napr. depresie, stavy úzkosti, náchylnosť na vytvorenie závislosti a pod. Pritom spúšťač – ADHD a hyperaktivita, ostávajú nediagnostikované.

Ako odhaliť príznaky

Na presnú diagnostiku ochorenia je potrebné vyhľadať psychiatra. Vyšetrenie prebieha formou pohovoru, v ktorom sa rozoberá minulosť pacienta, priebeh jeho ťažkostí od detstva až po súčasnosť; a ako tieto problémy ovplyvňujú kvalitu jeho života.

Príčiny vzniku poruchy

ADHD je neurovývojová porucha, ktorá vzniká odlišným vývoju mozgu a má pravdepodobne dedičný charakter. Rizikové sú však ďalšie faktory, ako konzumácia alkoholu, drog a fajčenie matky počas tehotenstva, komplikácie pri pôrode, nezdravé rodinné prostredie a negatívne životné udalosti v živote dieťaťa.

Vplyv ADHD na život človeka možno zjednodušene opísať ako poruchu, ktorá obmedzuje využitie jeho potenciálu. Dôsledkom sú slabšie uplatnenie v spoločnosti, nižšia kvalita života a sociálno-ekonomického postavenia, problémy s vytváraním a udržaním vzťahov a pod. Časté sú aj problémy so zákonom, tendencia prepadnúť závislostiam alebo aj  nadmernému zadlžovaniu.

Liečba

Dôležitý fakt – poruchu ADHD možno liečiť. Liečbu by však mal nastaviť odborný lekár (psychiater) a zvyčajne sa skladá z 3 pilierov: psychoterapie, farmakoterapie a edukácie. K zlepšeniu stavu však môže pomôcť aj užívanie látky budúcnosti – karnozínu. Ten podporuje pamäť, ochraňuje nervovú sústavu, zlepšuje koncentráciu a logické myslenie. Karnozín nájdete v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA, ktorý zakúpite v lekárni alebo v našom eshope.

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 


23.10.2019


Čítaj Viac: Poruchy autistického spektra~ Mozog a nervový systém~ Poruchy správania~ Karnozín EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.