Psychohygiena: aký vplyv má na zdravie?

Aký vplyv má psychohygiena na zdravie?

Fyzická a emocionálna vyčerpanosť, premenlivé nálady, znížený apetít alebo  naopak časté prejedanie sa – to sú bežné obrazy dnešného života.

Ak sa k tomu pridá stres a nervozita, zdravotné problémy  sa objavia veľmi rýchlo. Oddychovať po fyzickej stránke je potrebné, avšak nedostatočné.  Dôležitou súčasťou zachovania a udržania pevného zdravia je každodenná psychohygiena.  

Našu osobnosť totiž tvorí nielen fyzická stránka, ktorú možno zregenerovať zdravým spánkom. Oddych a „reset“ potrebuje aj náš mozog. Ignorovanie či zanedbávanie tejto prirodzenej potreby spôsobuje napríklad i narušenie spomenutého spánkového režimu. Obyčajne platí , že pokiaľ nemáme „upratané“ v hlave, problémy v tele nastanú veľmi rýchlo.

Dlhodobý stres, ktorý je pre súčasnú uponáhľanú dobu príznačný, je často spúšťačom rôznych ochorení. Odborníci varujú, že chronický stres oslabuje imunitu a telo má tak zníženú odolnosť voči vírusom a infekciám. Dlhodobý stres zapríčiňuje vznik moderných ochorení ako sú napr.  srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka alebo migrény. Častými prejavmi bývajú aj depresie či úzkostné stavy.

Psychohygiena je dôležitá aj pre každodenný život.  Vyžadujú si ju aj iné emočne vypäté situácie, napríklad hádka a následný hnev, smútok, frustrácia, sklamanie. Psychohygiena predstavuje spôsob, ako sa s nimi vyrovnať rýchlo a s čo najmenej škodlivým dopadom na zdravie.

Psychohygiena – návrat duševnej rovnováhy

Psychohygiena by mala predstavovať činnosti, ktoré nám robia radosť, vedia pozitívne naladiť a vrátiť tak rovnováhu nášmu „ja“. Nájsť presne tie správne, nemusí byť jednoduché.

Vplyv môžu mať rôzne faktory; od miery prežívania cez povahové vlastnosti až po sociálne prostredie. Základom je vyváženosť životného štýlu. Ak pracujete manuálne, optimálnu psychohygienu pre vás predstavujú menej fyzicky náročné aktivity. Sedavé zamestnanie vykompenzuje šport alebo iné fyzické aktivity, napr. záhrada, turistika a pod.

O zdravie sa treba starať komplexne  a mať správne vyvážený životný štýl prepojený na zdravú psychiku. Tá dostáva vplyvom dlhodobého stresu nepekne zabrať.  Myslite preto na prevenciu,  dbajte na psychohygienu, a zabezpečte si aj dostatočný prísun antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred negatívnymi účinkami oxidačného stresu. Nájdete ich v jedinečne zloženom výživovom doplnku s karnozínom Karnozín EXTRA v našom eshope.


15.11.2018


Čítaj Viac: Stres~ Životný štýl

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.