AUTENTICKÝ PRÍBEH! Evidentná zmena prišla až po karnozíne

Guillain-Barrého syndróm (GBS) je zriedkavá neurologická porucha, pri ktorej imunitný systém tela napáda periférny nervový systém, nervové vlákna nachádzajúce sa mimo mozgu a miechy. Závažnosťou sa môže pohybovať od mierneho, s krátkou slabosťou v končatinách, až po ťažkú paralýzu, vďaka ktorej pacient nie je schopný samostatne dýchať. Odhaduje sa, že toto ochorenie každý rok postihne približne 1-2 osoby zo 100 000.

Presná príčina pritom GBS doposiaľ nie je známa. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) približne dve tretiny pacientov s týmto syndrómom, prekonali krátko pred rozvojom syndrómu hnačku alebo infekciu dýchacích ciest. Naznačuje to, že syndróm môže byť spustený v prípadoch keď sa organizmus snaží bojovať proti infekcii, pričom niektoré chemické látky na infikujúcich baktériách a vírusoch sa podobajú tým, ktoré sú na nervových bunkách. Preto sa aj nervové bunky stávajú terčom útoku imunitného systému.

Poškodenie spôsobuje vlastný imunitný systém tela, Guillain-Barrého syndróm je považovaný za autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém bežne používa protilátky a špeciálne biele krvinky, aby nás chránili pred napadnutím baktériami a vírusmi. Pri Guillain-Barrého syndróme však imunitný systém omylom napadne zdravé nervy, čo oslabuje ich schopnosť vysielať signály medzi mozgom a svalmi…

Deň ktorý poznačil jeho život,  prebiehal úplne normálne, bežnými rutinnými prácami v domácnosti v Nitre. Nič zvláštne, čo by predurčovalo príchod náhlych zvláštnych stavov, ktoré nikdy predtým nezažil. Paradoxne, práve v to ráno si dobral poslednú tabletku antibiotík, nakoľko prekonal silnú chrípku s bakteriálnou superinfekciou, hoci sa cítil už byť zdravý.

Nezvyčajné brieždenia sa dostavili v inkriminovanú noc, keď sa náhle prebral na to, že mu odchádza cit v končatinách. Bol to nepoznaný stav, ktorý začínal od prstov na nohách. Postupne cítil, že ho končatiny prestávajú poslúchať a preto okamžite zavolal rýchlu zdravotnícku pomoc. Tá sa našťastie dostavila rýchlo a potom dianie už dostalo úplne inú dynamiku. “Mal som obrovské šťastie, ošetrujúci lekár mal podozrenie na správnu definíciu diagnózy. Ten znel nekompromisne – môj imunitný systém napadol vlastný nervový systém” – dodáva Dodko. Na neurologickej ambulancií potom nasledovala séria vyšetrení na vylúčenie ďalších diagnóz až po potvrdenie tej správnej. “Môj zdravotný stav sa rýchle zhoršoval, tak ma o pár hodín museli ratovať už na JIS-ke. O pár hodín!!!! na to som už nohami vôbec nehýbal, aj s rukami len s ťažkosťami. Hoci som prvé dni zachytil už úvodné štádium liečby imunoglobulínom, ale stav sa ďalej zhoršoval a začali problémy s prehĺtaním, preto mi zaviedli nasograstickú sondu” - vysvetľuje Dodko.

Imunoliečba zahŕňala kombináciu antibiotík a imunoglobulínu, pričom bol na kyslíkových prístrojoch na dokysličovanie pľúc. Jeho stav bol naďalej mimoriadne vážný, problémy s dýchaním síce pomaly ustupovali, ale periférny nervový systém bol natoľko zasiahnutý, že po 8. dňoch už bol od krku nadol úplne ochrnutý. Navyše nevedel vykašliavať a aj prikrmovať ho museli sondou, v dôsledku čoho rapídne schudol. Stabilizácia dýchania prišla po pár dňoch, pričom personál okrem permanentnej starostlivosti, dbal na to, aby stav sa už nezhoršoval.  Po 2 cykloch imunoglobulínovej liečby nasledovala udržiavacia  liečba kortikoidmi. “Tá intervencia imunuliečbou trocha pomohla a začal som opatrne hýbať končatinami.” Po 14 dňoch som bol preložený na štandardné oddelenie neurológie. Jeho sila vôle bola mimoriadne silná, keď hneď po JIS-ke na oddelení začal jemne hýbať  končatinami, tak svitalo “svetlo na konci tunela”. Veľmi pomaly -  začal držať lyžičku, pomaly prehltávať, všetko však bolo náročné.

Pomoc a starostlivosť mojej manželky Katky bola v tejto ťažkej situácií neoceniteľná. Som jej za to veľmi vďačný” – dodáva Dodko. Po prepustení z nitrianskej nemocnice mal večný optimista Dodo túžbu po rýchlej rekonvalescencií. Postúpil do Hlohovca na rehabilitácie. S manželkou Katkou sme hľadali aj supplementárnu výživu na podporu rehabilitácie i funkcií, ktoré najviac utrpeli. Mám kamaráta, ktorý roky užíva karnozín a ten mi povedal, že táto účinná látka okrem toho, že opravuje nervový systém, mimoriadne účinne funguje i na imunitný systém. Medzitým, lekári mi odporučili zostať už len pri udržiavacej perorálnej dávke kortikoidnej liečby a prípravku na podporu nervového systému ešte z nitrianskej nemocnice. Rozhodli sme sa teda užívať aj KARNOZÍN EXTRA 250mg, 4 kapsule denne – celých 6 týždňov. Pokračoval som v rehabilitáciách v Hlohovci. Cítil som sa slabý, navyše vedel som, že v mojom veku bude zotavenie v nedohľadne. “Moje odhodlanie bolo obrovské, hoci viem, že pacienti v mojom veku s GBD majú vážne problémy sa vrátiť do normálneho života. A ak vôbec, tak po veľmi dlhej dobe a s možnými trvalými následkami. Bol som veľmi odhodlaný zabojovať. – hovorí s nádejou. ” Po 2 týždňoch užívaní 1000mg dennej dávky Karnozínu EXTRA  pomalej rehabilitácie však pocítil zjavné, intenzívne zlepšenie stavu. Okrem zvláštneho prívalu sily, energie, aj citeľnú kadenciu do svalov, kĺbov. “Náhle som sa cítil naštartovaný. Odrazu som každý deň niečo dokázal zdolať. Išlo to zvláštne “raketovo”” – hovorí.

Manželka mu pritom nakúpila pomôcky na lepšiu oporu, chodítka, samozrejme nosila aj špeciálne upravenú stravu (bohatú na proteíny a mliečny obsah) pre tento typ záťaže. Paradoxne rýchlo som už dokázal udržať pohár jednou rukou, príbor prestal padať z ruky, dokázal som už nalievať z fľaše, umývať sa ráno atď. samozrejme s oporou barlí.

Personál v nemocnici bol zaskočený rýchlou rekonvalescenciou a náhlym zlepšením jeho zdravotného stavu. Ja to jednoznačne prisudzujem Karnozínu EXTRA. Cítil som sa silný, plný sily, energie a optimizmu. A hoci som bol v úvode skeptik  - som si istý, že aj zlepšená  koncentrácia, návrat a zlepšenie mozgových funkcií môžem pripísať aj účinkom tejto látky. Musím však jedným dychom aj dodať, že som neustále cvičil, rehabilitoval. Dnes po 3 mesiacoch môžem konštatovať, že sa cítim ako vymenený. Nezískal som späť len svoju váhu, optimizmus a šancu na plnohodnotný život po takej vážnej diagnóze ako je GBS, ale predovšetkým mám oveľa väčšiu chuť žiť. Naďalej sa sústavne hýbem svalmi a kĺbami, prirodzene beriem karnozín systematicky a najmä podľa mňa som sa dokázal reintegrovať do späť do života za raketovo rýchly čas. Som si istý, že aj vďaka karnozínu.

"Svoj príbeh som vyrozprával preto, aby som inšpiroval iných nevzdávať sa, bojovať, aj keď človek je v zrelom veku konfrontovaný so zvláštnou diagnózou!“dodáva Dodko.

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 


28.04.2023


Čítaj Viac: Mozog a nervový systém~ Svaly a pohybový aparát~ Karnozín EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.