Hyperaktivita a ADHD nie je to isté

Hyperaktivita a ADHD nie je to isté. Neposednosť, dešpekt k autoritám či vzdor u detí sa v minulosti pripisoval zlej výchove. Deti tak neraz končili v zariadeniach, kde malo dôjsť k ich náprave. V mnohých prípadoch však trpeli psychickými poruchami, ktoré sú dnes známe pod pojmami hyperaktivita a syndróm ADHD. Aj keď tieto diagnózy spolu úzko súvisia, nie sú úplne rovnaké.

Hyperaktivitou to začína?

Áno aj nie. Pravdou však zostáva, že u hyperaktívnych detí je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že trpia aj ADHD. Hyperaktivita (nadmerná aktivita) sa môže prejaviť na psychickej i fyzickej úrovni. Časté sú aj prípady kombinácie oboch. Dieťa veľa rozpráva, skáče z myšlienky na myšlienku, na okolie pôsobí prostoreko až drzo. Neobsedí na jednom mieste, neustále má potrebu hýbať sa, utekať, skákať a pod. Rodič si preto môže podobné symptómy všimnúť už pomerne skoro, pred nástupom do kolektívu. Pri žiadnej hre nevydrží dlho, zverené úlohy nikdy nedovedie do konca. Hyperaktívne dieťa je netrpezlivé, chce všetko hneď. Ak je na jeho pozornosť vyvíjaný nátlak, môže sa dokonca správať agresívne.

Čo je potom ADHD?

Zjednodušene by sa dalo povedať, že syndróm ADHD je kombináciou hyperaktivity, poruchy pozornosti a nadmernej impulzívnosti. Skratka je označením anglického výrazu Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Podľa štatistík ňou trpí až 7% detí, prevažne však chlapci. Prvé príznaky možno badať už v dojčenskom veku, potvrdiť ju však lekár môže najskôr v troch rokoch. Naplno sa prejaví s nástupom do školy, kedy sú na dieťa kladené nové a náročnejšie úlohy; zvyčajne medzi 6. – 9. rokom života. Niektoré symptómy (nervozita, znížená schopnosť sústrediť sa, zmeny nálad) môžu pretrvávať až do dospelosti.

Ako pomôcť sebe i dieťaťu

Hyperaktivita a ADHD sú zaťažkávajúcou skúškou pre každú rodinu. Rodičia a deti sa na verejnosti stretávajú s odsudzovaním, v škole dokonca i so šikanou. Kľúčom k zvládnutiu tejto úlohy je najmä trpezlivosť rodiča a celej rodiny. Odborníci sa zhodujú, že pomáha i pravidelný tréning myslenia a sústredenia sa formou zaujímavých hier a krúžkov. Vhodnú pomoc možno nájsť aj vo vybraných výživových doplnkoch. Látka karnozín podporuje činnosť centrálnej nervovej sústavy, zlepšuje koncentráciu, logické myslenie a pamäť, vďaka čomu sa teší veľkej obľube aj pri liečbe hyperaktivity a syndrómu ADHD.

Nájdete ju v našom Karnozíne EXTRA, ktorý je jedinečný svojím šesťzložkovým zložením plným účinných antioxidantov. Objednáte ho v našom eshope.

 


07.02.2019


Čítaj Viac: Poruchy autistického spektra~ Poruchy učenia

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.