Karnozín extra – Multifunkčná ochrana buniek

Širokospektrálna obrana voči starnutiu, stabilizácia hladiny cukru v krvi, zlepšenie koncentrácie, logického myslenia a pamäti, významne pozitívny efekt u autistických ochorení či protirakovinové vlastnosti – to sú niektoré z benefitov revolučného prípravku s názvom Karnozín extra.

Karnozín má výrazný vplyv na spomalenie procesu starnutia buniek, čím napomáha predchádzať rôznym ochoreniam a i zdravotným problémom.

 

Kombinácia šiestich zložiek

Karnozín extra má jedinečné zloženie, z ktorého môže výrazne profitovať aj váš organizmus. Obsahuje totiž až šesť zložiek, ktoré spolu vytvárajú jedinečného pomocníka proti škodlivým účinkom stresu. Predpokladá sa, že podporujú imunitu, priaznivo pôsobia na nervovú sústavu, podporujú pamäť a zvyšujú sústredenie a koncentráciu. Jedna kapsula obsahuje karnozín, d-alfatokoferol sukcinát (zodpovedá 16 mg vitamínu E), L-karnitín, koenzým Q10, extrakt z čučoriedok a extrakt z plodov hroznového viniča.

1. Karnozín

Karnozín (Karnozín Extra, Karnozín, Carnosin, L-Carnosine) je látka, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele, najmä v kostrových svaloch, srdci a mozgu. Vďaka jeho optimálnej hladine zostávajú bunky mladé a zdravé. Po dvadsiatom piatom roku života sa naša schopnosť syntetizovať karnozín znižuje. Karnozín podporuje správnu činnosť buniek na úrovni mitochondrií (tvorba energie buniek) a má kľúčovú úlohu pre správnu činnosť buniek. Má výrazný vplyv na spomalenie procesu starnutia buniek, čím napomáha predchádzať rôznym ochoreniam a i zdravotným problémom. Karnozín je silný antioxidant. Chráni telo pred škodlivými vplyvmi prostredia, posilňuje imunitu a podporuje pamäť a sústredenie.

2. Vitamín E

Vitamín E vo forme soli d-alfa-tokoferol sukcinát patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch a je aj významným antioxidantom. Túto úlohu veľmi dobre plní aj v kombinácii s vitamínmi A a C. Efektívne zachytáva voľné radikály z vonkajšieho prostredia, a tým účinne chráni bunky pred poškodením. Jeho užívanie pomáha aj pri problémoch s krvným tlakom, pretože rozširuje cievy. Ak ho nie je v tele dostatok, človek sa cíti unavený, pomalšie sa mu hoja rany, rekonvalescencia po operácii či úraze prebieha dlhší čas.

3. L-karnitín

L-karnitín sa v tele vyskytuje prirodzene, telo ho vytvára len vo veľmi malom množstve. Na jeho syntézu potrebuje ďalšie pomocné látky – aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky. Jeho zvýšený príjem má pozitívny vplyv na telesnú kondíciu a celkové zdravie organizmu. Preto sa odporúča pre športovcov, ľudí so stresovým či fyzicky náročným povolaním, vegetariánov a aj pri redukčných diétach.

4. Koenzým Q10

Aj koenzým Q10 si telo vie vytvoriť – prijíma ho však i z vhodnej stravy. Pre širšiu verejnosť – najmä pre ženy, je známy ako zložka rôznych krémov na pleť, napr. proti vráskam a na zmiernenie ostatných prejavov starnutia. Pravdou je, že zvýšený príjem by mal byť samozrejmý už pre dvadsiatnikov, keď jeho úroveň začína klesať. V štyridsiatom roku veku sa v tele nachádza už iba polovica. Nedostatok sa prejavuje nielen na pokožke, vlasoch a nechtoch, ale aj zníženou výkonnosťou v práci a bežnom živote, zníženou schopnosťou regenerácie, únavou a nekvalitným spánkom. Využíva sa pri liečbe porúch mozgovej a nervovej činnosti, napr. pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. Pozitívne vplýva na plodnosť žien aj mužov.

5. Extrakt z čučoriedok

Látky obsiahnuté v čučoriedkach pôsobia ako antioxidanty, ktoré zneškodňujú voľné radikály v tele. Zlepšujú zrak, posilňujú cievny systém a imunitu, tlmia zápaly a potláčajú prejavy chronických ochorení kože.

6. Extrakt z plodov hroznového viniča

Tento antioxidant pomáha chrániť pred viacerými vážnymi ochoreniami – od nádorových a rakovinových cez srdcovocievne až po cukrovku a obezitu.

Účinky karnozínu sa najviac prejavujú na srdci a cievach.

 

Overený faktor dlhovekosti

Karnozín sa nachádza v organizme kdekoľvek sú vyššie energetické požiadavky, napríklad v mozgu, v srdci a svaloch. Jeho funkciou je chrániť tieto životne dôležité oblasti pred metabolickými nárokmi na výrobu energie a spravovanie energetických požiadaviek. Naše telo produkuje so stúpajúcim vekom menej karnozínu a ten sa stáva náchylnejší na deštrukciu. Jeho nedostatok môže byť sčasti zodpovedný za viditeľné starnutie a stratu funkčnosti v početných častiach tela, ktorá je spojená so starnutím. Ak by sme vedeli doplniť hladinu karnozínu v organizme na počiatočné hodnoty, mohli by sme zastaviť aspoň časť procesu starnutia.

Chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Účinky karnozínu sa najviac prejavujú na srdci a cievach. Bolo preukázané, že znižuje úmrtnosť pri porážke a zmierňuje jej následky. Karnozín ochraňuje srdcový sval aj pred ischémiou (nedostatočný prietok krvi) spôsobujúcou infarkt, zabraňuje vzniku ischémie v krvných cievach, chráni bunky endotelu ciev pred oxidáciou a glykáciou, ktoré sú skorými príznakmi rozvoja aterosklerózy. Ak vezmeme do úvahy priaznivý vplyv karnozínu na kostrové svalstvo, nie je prekvapujúce zistenie, že karnozín zvyšuje aj kontraktilitu srdcového svalu. Toto je opäť multifaktoriálny efekt, ktorý je čiastočne spôsobený schopnosťou karnozínu kontrolovať prietok vápnika a čiastočne antioxidačnými, pufrovými a antiglykačnými vlastnosťami karnozínu. 

Bojuje proti cukrovke a jej následkom

Globálna epidémia obezity nesie so sebou rastúcu hrozbu diabetu typu 2 a jeho devastačných následkov – kardiovaskulárnych chorôb, zlyhania obličiek, poškodenia nervstva, porúch zraku. Štúdie ukazujú, že diabetické bunky majú hladinu karnozínu pod normálom, podobne ako u starších dospelých. To môže byť jedna z príčin, prečo diabetes spôsobuje zrýchlenie starnutia. Dopĺňanie karnozínu teda môže obnoviť pôvodné rané hladiny karnozínu v životne dôležitých tkanivách a ponúka ochranu pred mnohými komplikáciami diabetu. Karnozín znižuje hladinu krvného cukru, znižuje dlhodobú tvorbu koncových produktov pokročilej glykácie, obmedzuje oxidačný stres, zvýšenú zápalovú aktivitu a tzv. crosslinking proteínov nielen u diabetikov, ale aj u inak zdravých starších dospelých.

Podávanie karnozínu u detí s poruchou autistického spektra jednoznačne zlepšuje správanie a komunikatívnosť.

 

Podporuje kognitívne funkcie

Možnosťami, ktoré ovplyvňujú efektivitu autonómneho nervového systému (ďalej len ANS) a navrátením jeho znížených alebo stratených regulačných schopností, sa zaoberá mitochondriálna medicína. Správne fungovanie ANS vďaka posilneniu mitochondriálneho aparátu pomocou karnozínu vedie v mnohých prípadoch k zlepšeniu zdravotného stavu. K narušeniu funkčnosti ANS dochádza najmä u detí s poruchami autistického spektra (PAS). Vedecké práce a štúdie zo zahraničia ukazujú, že deťom s týmto ochorením pomáha práve karnozín. „Karnozín ako významný antioxidant a neuropeptid stabilizuje a chráni bunkové membrány pred všetkými reaktívnymi formami kyslíka,“ vysvetľuje detská neurologička MUDr. Soňa Ostrihoňová z Neurologického centra pre deti a dospelých SINALGIS v Bratislave. „Používam Karnozín extra vo svojej praxi aj u detí, ktoré majú jednoduché zaostávanie expresívnej zložky reči – spolu s logopedickými intervenciami sa dieťa vie veľmi pekne posunúť v rečovom prejave. Vzhľadom na jeho antioxidačné účinky sa ako pomocná liečba ordinuje aj pri svalových ochoreniach. Karnozín má teda širšie využitie, nielen pri poruchách autistického spektra. Podávanie karnozínu u detí s poruchou autistického spektra jednoznačne zlepšuje správanie a komunikatívnosť. Rodičia popisujú pri užívaní Karnozínu extra vo väčšine prípadov zlepšené interakcie s okolím, vyššiu výkonnosť v učení i v terapiách. U detičiek s poruchou autistického spektra sa používajú i probiotiká, ktoré ovplyvňujú tráviaci proces, a metylkobalamín, kde sa popisuje aj zlepšenie sociálnej interakcie detí.“

Zlepšuje výkon pri cvičení

Kým nadbytočný tuk zvyšuje riziko cukrovky, pravidelné cvičenie redukuje riziko cukrovky aj obezity. Karnozín podporuje výkon pri cvičení tým, že vyrovnáva rastúce hladiny kyseliny, ktorá sa hromadí v namáhanom svalstve. Hromadenie kyseliny vo svaloch spôsobuje únavu a bolesť, ktoré nakoniec obmedzujú výkony pri cvičení. Zvýšená hladina karnozínu prítomného vo svaloch je dnes uznávaným prostriedkom na zlepšenie výkonu pri cvičení a znižovaní únavy, čo platí pre trénovaných aj netrénovaných jedincov. Toto môže byť rozhodujúcim faktorom pri zabezpečení bezpečnosti a nezávislého života u starších jedincov, lebo so svalovou slabosťou sa u nich zvyšuje krehkosť a riziko pádov.

Zdroj: Neuro magazín 1/2018


20.08.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.