Kozie kolostrum – malý zázrak prírody

Kolostrum - mledzivo je produkované mliečnou žľazou len približne 48 hodín, ale len prvých 24 hodín obsahuje maximálnu koncentráciu niekoľkých desiatok látok, ktoré znamenajú pre dieťa alebo mláďa dar života. Len všetky tieto látky dohromady dokonale  prenášajú imunitný systém matky a vďaka nim sa novorodenec alebo mláďa bráni všetkým vplyvom, ktoré môžu viesť k chorobám, ako sú baktérie, vírusy, plesne, ďalšie mikróby atď.

V súčasnosti je publikovaných vyše 25-tisíc vedeckých článkov, ktoré dokumentujú bezpečnosť a účinnosť použitia kolostra na liečbu širokého rozsahu zdravotných problémov. Štúdie preukázali, že kolostrum je ideálne nielen pre novorodenca, ale môže byť tiež veľkým prínosom pre dospelých. Zistilo sa, že bovinné kolostrum, teda kolostrum dobytka, je takmer totožné s ľudským. Aj čo sa týka zastúpenia jednotlivých prospešných zložiek. Okrem tohoto benefitu má bovinné kolostrum štyrikrát vyššiu koncentráciu imunitných faktorov a obsahuje niektoré špeciálne látky, ktoré chránia aktívne zložky pred prechodom ľudským tráviacim traktom, čo im umožňuje zostať aktívne po dlhšiu dobu. Ukázalo sa, že tento výlučok nie je druhovo špecifický, preto je bovinné kolostrum rovnako účinné a jeho užívanie nemá vedľajšie účinky. Ihneď po odobratí sa zmes chladí šokom, aby sa do nej nedostali žiadne nežiaduce mikroorganizmy. Táto zmes sa potom spracováva na prášok.

Už Ajurvédskym lekárom z Indie boli dlho známe vlastnosti kolostra a používajú ho pre fyzické aj duchovné liečenie už viac ako 2000 rokov. Škandinávci tradične slávili narodenie teľaťa prípravou pudingu vyrobeného z kolostra.Koncom 18. storočia sa západná medicína začala viac zaujímať o kolostrum pre jeho potenciálne zdravotné prínosy. V dôsledku tohoto záujmu začalo byť predpisované na rôzne zdravotné účely, vrátane posilnenia imunitného systému a boja s bakteriálnymi infekciami.V roku 1950 doktor Albert Sabin, ktorý neskôr vyvinul svetovo najúspešnejšiu vakcínu proti obrne, zistil, že kolostrum obsahuje protilátky proti detskej obrne, a preto odporúčal jeho použitie pre vnímavé deti. Ďalším populárnym využitím kolostra sa v roku 1950 stala liečba reumatoidnej artritídy.

Kolostrum je cenná ekologická surovina zložená zo živín ako sú bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály. Je bohatým zdrojom bioaktívnych látok nevyhnutných pre rast, ako imunoglobulíny, antimikrobiálne peptidy alfa -lactalbumíny, rastové hormóny, enzýmy a lactoferin, ktorý zabezpečuje transport železa v organizme a je tak považovaný za hlavný regulátor obranyschopnosti. Tieto látky chránia pred vznikom zápalových ochorení, napomáhajú hojeniu a obnove tkanív. Dostatok rastových faktorov je zárukou nielen rýchleho hojenia, ale predovšetkým rýchlej regenerácie akéhokoľvek poškodenia tkanív v našom organizme. Tieto faktory v dostatočnom množstve sú považované za látky mladosti.

O zdraví kôz netreba moc písať, patria k najzdravším zvieratám a takmer sa u nich nevyskytujú nádorové ochorenia - rakovina, presnejšie povedané u kôz, ktoré sa pasú na pastvinách a majú prístup aj k lesným porastom, sa nikdy nepreukázala . 

Kozie kolostrum podporuje rast priaznivej črevnej mikroflóry. Má úžasné vlastnosti v obrane proti alergiám a rakovine. Obsahuje približne 40 základných látok, ktoré robia z tohto prírodného produktu jeden z najúčinnejších posilňovačov obranyschopnosti organizmu. Dokáže výrazne ovplyvniť činnosť imunitného systému na všetkých úrovniach, tak ako v boji proti patogénom ako sú vírusy, baktérie, plesne, tak aj proti nádorom a autoimunitným chorobám.

Kozie kolostrum má vlastnosť regulátora funkcií v organizme. U infekcií a rakoviny vie výrazne posilniť funkcie imunitného systému a tým výrazne zvýšiť možnosť uzdravenia. Naopak u chorôb autoimunitných, napr. reumatoidná artritída, Lupus erytemtodes, niektoré choroby štítnej žľazy, atď., dokáže alergiou vyvolané výrazné reakcie (predovšetkým vďaka PRP - na prolín bohatý peptid) znížiť a upraviť.
Táto regulačná funkcia vychádza z podstaty kolostra, je to vlastne prvý produkt mliečnej žľazy každej samice po pôrode mláďaťa a z tohto dôvodu kolostrum zaisťuje prenos imunitného systému z matky na novorodenca, či už sa jedná o mláďa alebo dieťa.

Najdôležitejšími látkami, ktoré kozie kolostrum obsahuje sú Imunoglobulíny IgG, IgA, IgM, jednoducho povedané protilátky, ďalej signálne molekuly - rôzne faktory s rôznymi imunitnými funkciami / PRP, laktoferín, interferóny, interleukíny, rastové faktory - predovšetkým IGF1, vytokány a lymfokíny, lyzozým, alfa 1 antitrypsín, TNF alfa a ďalšie. Okrem toho obsahuje rastové a imunoregulačné faktory. Približne 40 týchto základných látok robí z tohto prírodného produktu jeden z najúčinnejších posilňovačov obranyschopnosti organizmu. Je to látka, ktorá vie výrazne ovplyvniť činnosť imunitného systému na všetkých úrovniach, teda v boji proti patogénom ako sú vírusy, baktérie, plesne, ale aj proti nádorom aj autoimunitným chorobám a tiež výrazne znížiť alergie.

Kozie kolostrum sa odporúča:

  • ako prevencia už od detského veku, lebo vždy je lepšie predchádzať chorobám a udržať organizmus zdravý a silný
  • pri bežných infekčných chorobách ako sú rôzne virózy, angíny, atď - ako podporný  prostriedok môže  výrazne skrátiť dobu ochorenia a zároveň výrazne zmierňuje priebeh ochorenia
  • pri alergiách a autoimunitných ochoreniach – zmierňuje priebeh týchto ochorení a po niekoľko mesačnom užívaní výrazne znižuje alergie
  • pri ochoreniach srdca a ciev - kolostrum má výrazné protizápalové a protiinfekčné účinky. Ateroskleróza je považovaná v súčasnosti za zápalové ochorenie. Podobne chlamýdiové infekcie a niektoré vírusy napomáhajú rozvoju aterosklerotických zmien v cievach. Okrem toho, regeneračné factory, ako sú predovšetkým IGF1, môžu zlepšiť regeneráciu poškodených buniek srdca i endotelu - cievnej výstelky.
  • pri nádorových ochoreniach - denne sa v každom ľudskom tele vytvárajú stovky až tisíce nádorových buniek, ktoré náš imunitný systém vie rozpoznať a okamžite zničiť. V prípade, že imunitný systém je v dobrej kondícii, je veľká šanca, že rakovina nevznikne. Rovnako tak u ľudí, ktorí rakovinu majú a sú liečení súčasnou liečbou, je veľmi dôležité pri tejto liečbe udržať čo najlepšie fungujúci imunitný systém.

https://www.carnomed.sk/produkty/100-kozie-kolostrum-capramilk.htm 


05.05.2021


Čítaj Viac: Imunita~ Výživa~ Onkologické ochorenia

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.