Ktoré jesenné plodiny pomôžu imunite? I. časť

Užite si pestrosť jesene v prírode, aj na tanieri!

Okrem toho, že si zaručene pochutíte, dodáte telu mnoho vitamínov a živín, ktoré posilnia váš imunitný systém a pomôžu mu tak čeliť premenlivému počasiu a možným ochoreniam.

Vedeli ste, že jesenná úroda je plná tzv. superpotravín? Ide o špeciálnu kategóriu typickú vysokým obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, stopových prvkov, esenciálnych mastných kyselín, vlákniny, bielkovín, koenzýmov a zdravých tukov. Všetky z nich sú pre silnú imunitu a celkovo zdravý organizmus dôležité! Okrem častých ochorení (chrípka, prechladnutie, angína) pomáhajú tiež chrániť aj pred civilizačnými chorobami. Na jeseň dozrieva to najlepšie zo superpotravín.

Ktoré sú to a s čím pomôžu vášmu zdraviu sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Červená repa

Možno si ju pamätáte ešte z detstva, kedy bývala na našich tanieroch oveľa častejšie. Červená repa je napriek svojim vynikajúcim výživovým hodnotám a množstvu vitamínov stále nízko cenená. V poslednej dobe sa (nielen) vďaka moderným stravovacím trendom dostáva opäť do popredia. Obzvlášť vhodná je pre ľudí, ktorí majú problém s vysokým tlakom či cholesterolom. Podporuje pružnosť ciev a zbavuje telo prebytočného sodíka. Čistí pečeň i črevá. Dokonca pôsobí preventívne aj proti rakovine! Vo všetkých formách prípravy, do jesenného jedálnička rozhodne patrí!

Tekvica

Aj na tekvica sa vracia do našich kuchýň. Skvelá je v polievke, aj v rizote či ako pečená príloha k mäsu; zachutí aj na sladko. Má vysoký obsah vlákniny, čo prospieva črevám a tráveniu. Za zmienku stojí aj bohaté zastúpenie vitamínov B a A. Odporúča sa pri ochoreniach srdcovo-cievneho systému, obličiek a pečene.

Šípky

Typický jesenný či zimný čaj má bezpochyby práve vôňu šípok. Sú zdrojom silných antioxidantov, obsahujú aj vitamíny A, K, B1, B2 a B3, minerály, ako draslík, vápnik, železo, horčík či fosfor. Vysoký podiel vitamínu C zas podporí imunitu. Šípkový čaj povzbudí a dodá energiu, čo vysoko ocenia všetci, ktorých trápi jesenná únava či malátnosť.

Chren

Niektorí ho milujú, iní sú zas na jeho typickú vôňu a chuť priam alergickí. Jeho antiseptické a antibiotické účinky však poznali už naši predkovia, preto sa vo veľkej miere využíval pri liečbe chrípky a prechladnutia. Okrem množstva vitamínu C dodá telu aj rôzne minerálne látky. Uľahčuje vykašliavanie a uľavuje dýchacím cestám. Zlepšuje látkovú výmenu a využíva sa aj pri liečbe reumatických ochorení.

Jablká

Jablku boli v minulosti pripisované priam zázračné liečivé účinky. Jedno denne dokáže posilniť imunitu, pomôže tráveniu, chráni pred rakovinou, naštartuje metabolizmus. Dokazujú to mnohé vedecké štúdie. Tiež sa hrdí označením prírodného prebiotika. Antioxidanty v jablku navyše chránia mozog pred vznikom rôznych civilizačných ochorení, preto by ho mali jesť najmä ľudia v staršom veku.

Okrem vitamínmi napumpovaného jedálnička môžete podporiť imunitný systém aj niečím navyše. Karnozín EXTRA obsahuje silné antioxidanty, ktoré posilňujú obranyschopnosť, podporujú metabolizmus, celkovú vitalitu a kondíciu aj vo vyššom veku.

Karnozín EXTRA objednáte v našom eshope, alebo nájdete v lekárňach.

 

 

 


23.09.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.