Logické myslenie a deti

„Veď je to úplne logické,“ argument nielen z hodín matematiky. Logické myslenie je však veľmi dôležité a treba ho rozvíjať už odmala.

Na čo by ste sa mali pri svojich deťoch zamerať?

Logické myslenie je sčasti vrodené,  dá sa však aj naučiť. Rodičia by preto mali pomáhať deťom aj rozvíjaním tejto oblasti. Netreba čakať až na nástup do škôlky či školy, pretože prvotné náznaky sa objavujú už v dvoch rokoch. I v tomto prípade teda platí zásada – čím skôr, tým lepšie. Vedieť logicky myslieť totiž netvorí základ len pre schopnosť správne riešiť problémy, usudzovať a hodnotiť, ale i argumentovať a abstraktne myslieť. Napriek tomu väčšina rodičov nevie, ako na to. Problém môže byť aj s deťmi; nie vždy sa podarí udržať si ich pozornosť. Zosumarizovali sme preto niekoľko efektívnych spôsobov, ktoré v sebe spájajú príjemné s užitočným.

Logické hry

Na trhu sú dostupné rôzne zaujímavé hry zamerané na trénovanie logiky. Väčšinou sú navrhnuté tak, aby u detí posilňovali schopnosť strategicky premýšľať. Sú určené takmer pre všetky vekové kategórie, dokonca aj pre malé deti. Netreba sa obávať ani priveľkej finančnej investície. K výborným logickým hrám patrí napríklad pexeso, šachy, hádankové hry či hlavolamy.

Hudobný nástroj

Výučba a tréning hry na hudobnom nástroji naučí dieťa mnohým aspektom logického myslenia, najmä abstrakcii. Ak sa tejto činnosti venuje pravidelne, rozvíja sa pravá mozgová hemisféra. Tá je zodpovedná za tzv. myšlienkovú syntézu; čiže spájanie myšlienok a pojmov do súvislostí a ich následné širšie chápanie, tvorivosť, intuíciu, predstavivosť e emócie. Viaceré zahraničné štúdie tiež potvrdzujú, že deti, ktoré hrajú na hudobný nástroj, majú vyššie IQ.

Argumentácia

Pri rozhovore veďte deti k tomu, aby sa svoje rozhodnutia, nápady či názory snažili zdôvodniť. Vedieť správne argumentovať sa však môžu naučiť aj hrou so slovíčkom „prečo“. Rodičov dokážu nekonečné otázky ich ratolestí pekne vyviesť z miery. Majte však na pamäti, že ich zvedavosť je dobrým znakom správneho vývinu a rastu.

Tip na záver: Pre správne fungovanie tela a mysle je správna životospráva a pravidelný pohyb nevyhnutnosťou. U detí to platí niekoľkonásobne viac. Karnozín EXTRA obsahuje kombináciu látok podporujúcich logické myslenie, pamäť a koncentráciu. Objednať si ho pre seba a celú rodinu môžete na našom eshope.

Karnozín Extra, Karnozín, Carnosin, L-Carnosine

 

 


14.05.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.