Na rakovinu Slováci zomierajú pričasto: Pomôcť môže aj výnimočný objav slovenskej vedkyne

Nezdravý životný štýl či zanedbávanie prevencie sú niektoré z príčin, pre ktoré nás zákerná choroba postihuje viac ako iných Európanov. Existuje však viacero možností, ako tento trend zvrátiť – a za jednou z nich stojí aj objav slovenských vedcov. 
Ako sú na tom Slováci?

Rakovina je na Slovensku najčastejšou príčinou úmrtí hneď po chorobách obehovej sústavy. Len za prvé tri mesiace tohto roku jej podľahlo viac ako 3 000 Slovákov. Podľa Európskej komisie je Slovensko treťou najhoršou krajinou, čo sa týka úmrtnosti na zhubné ochorenia – pred nami je už len Maďarsko a Chorvátsko.

Oproti zvyšku Európy častejšie trpíme napríklad rakovinou prostaty, prsníka, pľúc, čriev či konečníka. Štatistiky pritom hovoria, že rozdiely v úmrtnosti na rakovinu vidieť aj v závislosti od krajov – najvyššia je v Nitrianskom kraji a najnižšia v Žilinskom kraji.

Pozor na chronické zápaly

Popri genetike či nezdravom životnom štýle môže byť príčinou ochorenia aj chronický zápal, ktorý vzniká nerovnováhou medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v našom organizme. Preto je veľmi dôležité telu dodávať tie správne zbrane, ktoré dokážu s týmito nepriaznivými faktormi bojovať. Práve slovenská vedkyňa sa pritom podieľala na objave látky, ktorá má ochranné účinky na naše telo a je vhodnou prevenciou aj nádorových ochorení.

Brokolica prináša nášmu telu množstvo zdravotných benefitov (Zdroj: Getty Images)

Silu brokolice odhalila slovenská vedkyňa

Brokolicu už dlho vnímame ako protinádorovú zeleninu, málokto však vie, že za týmto poznatkom stojí aj slovenská vedkyňa prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. Práve ona celé roky skúmala účinky látok, ktoré táto zelenina obsahuje, a zistila ich pozitívny vplyv na ľudské telo. Výsledkom jej bádania je spojenie dvoch látok – glukorafanínu a mirozinázy. Tak vzniká sulforafan, ktorý má hneď niekoľko pozitívnych účinkov v boji proti rakovine, ale aj ďalším ochoreniam.

„Sulforafan má antioxidačné a protizápalové účinky. Chráni nás tak pred primárnymi príčinami chorôb. Ide o malú molekulu, ktorá sa dostane všade do tela a jej vstrebateľnosť je až 80 percent, čo je veľmi vzácne. Čo sa týka rakoviny – dalo by sa povedať, že ‚zapína‘ gény, ktoré bránia vzniku rakoviny, a ‚vypína‘ tie, ktoré pomáhajú pri jej vzniku a rozširovaní,“ vysvetľuje profesorka Horáková, ktorá sa sulforafanu začala venovať už pred niekoľkými desaťročiami a jej zistenia potvrdili mnohé ďalšie štúdie.

Prírodný zázrak ako prevencia aj podpora liečby

Sulforafan niekoľkonásobne zvyšuje prirodzené detoxikačné procesy v našom tele. Vďaka nemu sú bunky odolnejšie proti oxidačnému stresu a poškodeniu. Vytvára ochranný štít proti rakovine a podporuje imunitu. Je vhodný nielen ako prevencia nádorových ochorení, ale aj ako podpora liečby rakoviny. Štúdie potvrdili protirakovinové účinky sulforafanu napríklad v prípade rakoviny prostaty, prsníka, hrubého čreva a konečníka, ale aj pľúc a ďalších typov. 

„Zistilo sa dokonca, že stimuluje účinok niektorých cytostatík, teda liekov na liečbu rakoviny,“ hovorí profesorka Horáková. Cytostatiká môžu mať veľmi nepríjemné vedľajšie účinky v podobe vracania, hnačiek či vypadávania vlasov. „Vďaka sulforafanu však stačilo na dosiahnutie rovnakých výsledkov podávať nižšie dávky niektorých cytostatík, a teda aj vedľajšie účinky boli miernejšie,“ vysvetľuje profesorka Horáková. To môže mať veľký vplyv na kvalitu života. Niektoré štúdie takisto naznačujú, že sulforafan dokonca brzdí rast metastáz, napríklad pri rakovine prsníka. Preto je vhodné skonzultovať s lekárom možný prínos sulforafanu. 

Ako si ho dopriať?

Sulforafan sa prirodzene vyskytuje v brokolicových klíčkoch. Aby ho vaše telo získalo čo najviac, museli by ste pravidelne žuvať veľké množstvá surovej brokolice. Pre mnohých je preto vhodnejšou možnosťou špeciálny prípravok Sulforafan Extra (prelink na https://www.carnomed.sk/produkty/vyzivove-doplnky ) . Vďaka nemu môžete telu dodať denne toľko sulforafanu, ako je v piatich kilogramoch tejto zeleniny. Od mnohých iných výživových doplnkov sa líši tým, že viac ako polovica jeho zloženia je potravinového pôvodu. Okrem iného je určený ľuďom, v ktorých rodine sa rakovina vyskytla a môžu na ňu byť geneticky náchylnejší, a zároveň ide o ideálnu voľbu aj pre onkologických pacientov.

Sulforafan Extra  dostanete kúpiť voľne v lekárni. Stačí užiť jednu tabletu denne spolu s jedlom. Na dosiahnutie najlepšieho účinku je vhodné užívať prípravok dlhodobo, aspoň 6 až 7 mesiacov. Jeho veľkou výhodou je, že popri všetkých pozitívnych vplyvoch na organizmus nemá vedľajšie účinky.

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra.htm

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra-xl-pure-gold-edition.htm 


30.05.2023


Čítaj Viac: Životný štýl~ Onkologické ochorenia~ Sulforafan EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.