Boj s depresiou: nová zbraň

Uplynulý rok nám priniesol množstvo zmien a výziev. Pandémia ovplyvnila aj psychické zdravie ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že depresia sa stane druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti vo svete.

Najnovšie výskumy ukazujú, že významnú úlohu pri jej liečbe môže zohrať karnozín, ktorý bol donedávna vnímaný predovšetkým ako prostriedok účinný pri poruchách autistického spektra, na regeneráciu svalstva u športovcov a v súvislosti s bojom proti starnutiu.

Radikálne obmedzenie pohybu, strata sociálnych kontaktov, home office a starostlivosť o deti v jednom, v krajných prípadoch aj strata pracovného miesta – dopad pandémie a karanténnych opatrení pocítil takmer každý. Počas pandémie zažívajú ľudia častejšie pocity osamelosti, úzkosti, nervozity, hnevu, poruchy spánku či depresívne pocity. Aj preto je podľa odborníkov potrebné venovať duševnému zdraviu na Slovensku ešte väčšiu pozornosť. Z výsledkov prieskumu ktorý vznikol v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV vyplýva, že sociálnu izoláciu znášajú horšie mladí ľudia. Podobne to potvrdili výskumy aj z iných krajín. „Najmä študenti vykazujú vysokú hladinu úzkosti, depresie a stresu. Naopak, starší ľudia majú množstvo rôznych preventívnych stratégií, ktoré dokážu v danej situácii efektívne využívať,“ upresnil Kamil Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Reštartuje a chráni bunky, pomáha v boji s depresiou

Pri zvládaní stresu počas pandémie vírusu COVID-19 podľa psychológov pomáhajú kontakt s rodinou a priateľmi (aj keď len prostredníctvom telefonátov či videohovorov), minimalizovanie času stráveného sledovaním správ o pandémii v médiách a na internete, čerpanie informácií len z oficiálnych zdrojov, dostatok spánku, zdravý životný štýl a cvičenie. K uvoľneniu napätia a k zlepšeniu mentálneho zdravia prispievajú aj rôzne výživové doplnky. Podľa najnovších vedeckých štúdií je jedným takým L-karnozín, doteraz známy ako revolučný prípravok určený na zníženie hladiny oxidačného stresu, na obnovu našich buniek a ich ochranu. Ak je podávaný ako výživový doplnok či podporná liečba, je schopný pozitívne ovplyvňovať správanie u ľudí trpiacich depresiou. „Počas šiestich týždňov sa u pacientov, ktorí dostávali L-karnozín, preukázalo významné a rýchle zlepšenie skóre Hamiltonovej škály hodnotenia depresie,“ prezentujú autori výsledky, zverejnené v prestížnom odbornom magazíne Journal of Affective Disorders. Skóre Hamiltonovej stupnice depresie, ktorá je bežne používanou stupnicou na hodnotenie závažnosti symptómov, sa u pacientov rýchlo a významne zlepšovalo pri každom dvojtýždennom hodnotení. Závery tejto štúdie z roku 2020 sú veľmi sľubné, liečba L-karnozínom bola zároveň výborne tolerovaná a bez nežiaducich účinkov.

Prírodný doplnok, ktorý telo potrebuje

Čo to ten karnozín vlastne je a prečo by ste si jeho názov mali určite zapamätať? Táto 100 %-ne prírodná látka je prirodzenou zložkou našich svalov a mozgu. Karnozín je primárnou stavebnou látkou bunky a zároveň ju dokáže regenerovať. Pritom sa stará tiež o to, aby bunky medzi sebou komunikovali, a tak zabezpečili automatické fungovanie nášho organizmu. Problémom je, že jeho prirodzená produkcia sa znižuje so stúpajúcim vekom. Ako multifunkčný výživový doplnok je karnozín na trhu relatívne novinkou. Doteraz ho poznali predovšetkým športovci ako prostriedok na zvýšenie svalovej vytrvalosti, keďže po jeho podaní sa sval zregeneroval takmer okamžite. Veľmi dobré výsledky boli dosiahnuté aj u detí a dospelých s poruchami autistického spektra. Účinný je aj v boji so starnutím – u laboratórnych zvierat výrazne zlepšil ich vzhľad a predĺžil im život. Rozsiahly výskum dokladuje, že predlžuje životaschopnosť kľúčových stavebných jednotiek organizmu, presný mechanizmus je stále predmetom skúmania.

Karnozín a jeho obrovský potenciál

V ostatných rokoch je stále väčšia pozornosť venovaná fenoménu vlastností karnozínu a vo svete bolo publikovaných viac ako 900 štúdií o karnozíne. Vedcov zaujali nielen jeho pozoruhodné schopnosti omladzovania buniek a predlžovania ich životnosti. Z experimentov vyplýva, že ide o multifunkčnú látku, ktorá dokáže v tele regulovať rôzne procesy. Znižuje oxidačný stres v organizme, ovplyvňuje hojenie rán, spomaľuje starnutie a ako sa ukázalo, má aj antistresové účinky. Karnozín by mohol byť tiež užitočný pri ochoreniach ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba, epilepsia, schizofrénia, spektrum autistických ochorení alebo svalová dystrofia. Jeho potenciál odborníci najnovšie vidia pri liečbe depresie a posttraumatickej poruchy.

Zdrojové štúdie:

Possible Benefit of Dietary Carnosine towards Depressive Disorders (aginganddisease.org)

L-Carnosine combination therapy for major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial - ScienceDirect

Zdroj članku: cas.sk

https://www.cas.sk/clanok/1083427/nova-zbran-v-boji-s-depresiou/ 

Karnozín Extra
100 % prírodný doplnok

- mimoriadne účinný superantioxidant 
- zvýšenie sily a vytrvalosti srdcového svalu
- podpora funkčnosti centrálnej nervovej sústavy
- zlepšenie koncentrácie, logického myslenia a pamäte
- komplexná ochrana a regenerácia organizmu na bunkovej úrovni
- významne pozitívny efekt pri poruchách autistického spektra
- klinickými štúdiami dokázateľne pomáha pri skleróze multiplex
- výrazné potláčanie únavy

 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 


08.02.2021


Čítaj Viac: Životný štýl~ Mozog a nervový systém~ Karnozín EXTRA~ Depresia

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.