Pätoro pre silnejšiu imunitu

Bojíte sa jesenného počasia? Výrazné ochladenie a čoraz častejšie sychravé dni sú výzvou pre obranyschopnosť každého z nás. Ako teda posilniť imunitu? Okrem Karnozínu EXTRA vyskúšajte aj našich 5 tipov!

1.       Zdravá strava= vitamíny + antioxidanty

To, že sila a odolnosť imunity závisí aj od prijímaných vitamínov, je samozrejmé. Ako by však mal vyzerať „koktejl“ tých pravých, ktoré pomôžu vytvárať funkčné protilátky na vírusy a infekcie? Pri vírusových ochoreniach, napríklad chrípke, je tým pravým spojencom vitamín C. Známe sú aj jeho preventívne schopnosti voči ochoreniam; vedeli ste však, že v tele má viacero úloh? Jeho nedostatok totiž ovplyvňuje našu vitalitu, spomaľuje hojenie poranení, dokonca oslabuje šľachy a kĺby. K spojencom imunity tiež možno zaradiť zinok, ktorý v tele aktivizuje enzýmy a stará sa o správnu funkciu bielkovín. K silnejšej obranyschopnosti prispejú aj vitamíny skupiny B.

Myslite tiež na antioxidanty. Chránia telo pred škodlivými vplyvmi prostredia a oxidačného stresu. Ak v tele chýbajú, dochádza k predčasnému starnutiu pleti, oslabeniu imunity či vzniku civilizačných ochorení. K najvýznamnejších antioxidantom patria vitamín E, karnozín či koenzým Q10, ktoré nájdete napríklad v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA. Zabezpečte si vhodnú ochranu a objednajte si ho prostredníctvom nášho eshopu.

2.       Pohyb a otužovanie

Ak sa vám v letných mesiacoch kvôli vysokým teplotám hýbať nechcelo, skúste začať teraz! Ideálne niekde vonku. Prečo? Pravidelné športovanie zlepšuje celkovú kondíciu, zvyšuje výdrž a navyše je tiež považované za kvalitnú formu psychohygieny. Na jeseň má vzduch tiež ideálnu teplotu na otužovanie. O viacerých výhodách otužovania sme už písali v staršom článku, oplatí sa však spomenúť zvýšenie odolnosti voči chladu (a zákonite i voči prechladnutiu), zlepšenie metabolizmu a teda i posilnenie imunitného systému.

3.       Detoxikácia

Na vône a chute leta sa tešíme celý rok. Pre viacerých z nás to však nie sú len zdravé a svieže dobroty zo záhradky. Na dovolenkách si totiž zvykneme užívať exotickú kuchyňu, teplé letné večery zase radi trávime s tanierom plným grilovaných dobrôt. Po takomto hodovaní nezaškodí, ak si aspoň na pár dní či týždňov doprajeme mierny detox. Skúste vynechať mastné a ťažké jedlá, mäso si doprajte zriedkavejšie, alkohol a kávu nahraďte vodou či šálkou zeleného čaju alebo čerstvej ovocnej šťavy. Namiesto toho sa zásobujte kilami zeleniny a ovocia, ktoré sú na jeseň najchutnejšie.

4.       Spánok

Nedostatok spánku má podľa vedcov za dôsledok nielen našu nervozitu a únavu, ale má vplyv aj na schopnosť tela brániť sa pred vírusmi a baktériami! Podľa odborníkov má väčšina z nás problém nielen so spánkovým deficitom, ale i s jeho nedostatočnou kvalitou. Dbajte preto na odporúčania a zabezpečte svojmu telu kvalitný oddych a regeneráciu.

5.       Myslite na prevenciu

Vyhnúť sa baktériám a vírusom sa napriek akejkoľvek naše snahe nedá. Obzvlášť to platí v obdobiach, kedy je ich výskyt častejší – napríklad chrípkové sezóny. Dbajte preto na pravidelnú hygienu, najmä čo sa týka rúk. Umývajte ich často a dôkladne; znížite tak riziko prenosu vírusov do organizmu. Ako sa však chrániť, ak ochorie niekto z rodiny? Odborníci odporúčajú izoláciu, aby sa predišlo nákaze. Nie vždy sú však na to podmienky. Skúste sa teda aspoň riadiť nasledovnými pravidlami:

·         dezinfikujte – od kľučiek cez vypínače, a ak máte doma deti, nevynechajte ani hračky,

·         príbory a taniere od chorého umývajte zvlášť – s osobitnou hubkou,

·         vetrajte – vždy ráno a večer pred spaním. Vírusy a baktérie totiž milujú nevyvetraný vzduch.  

 


08.10.2018


Čítaj Viac: Imunita

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.