Pitný režim v praxi

Pitný režim je veľmi dôležitý. Bolesť hlavy, tmavý moč, únava a celkový pokles energie patria medzi prvotné príznaky zanedbaného či nesprávneho pitného režimu. Ak ich na sebe pozorujete i vy, majte sa na pozore.

Dlhodobý nedostatok tekutín nielen v horúcich letných dňoch môže viesť k dehydratácii až celkovému zlyhaniu organizmu.


Podľa odporúčaní odborníkov by mal dospelý človek vypiť aspoň 2,5 litra vody denne. Toto množstvo sa však môže líšiť v závislosti od hmotnosti a zdravotného stavu konkrétnej osoby, ale aj od aktuálneho počasia. Na doplnenie tekutín je najvhodnejšia čistá voda, prípadne minerálka. Sladené nápoje totiž obsahujú nielen priveľa kalórií, ale tiež cukru, ktorý zbytočne zhusťuje krv. V snahe zahnať smäd a únavu limonádou si teda tento stav môžete ešte viac zhoršiť. Dodržiavanie správneho pitného režimu je však pre fungovanie organizmu nevyhnutné; okrem iného sa pomocou vody vyplavujú z tela toxíny a škodlivé produkty metabolizmu. Na čo teda dbať?

Pitný režim: Pite, aj keď nemáte smäd

Obzvlášť v lete, keď sa teploty šplhajú k tropickým hodnotám aj v našich zemepisných šírkach, je dodržiavanie pitného režimu nevyhnutné. Platí to najmä pre seniorov, ktorí naň veľmi nedbajú. S pribúdajúcimi rokmi totiž telo prirodzene stráca pocit smädu.

Liter naraz nepomôže

Hektický spôsob života si dennodenne pýta svoju daň nielen v našom stravovaní, ale aj v pitnom režime. V záplave úloh a povinností sa neraz zabudneme nielen najesť, ale i napiť. Všetko sa potom snažíme dohnať buď ráno pred odchodom z práce, alebo večer po príchode domov. Naše telo sa však takto oklamať nedá. Ak aj hneď po zobudení vypijete napríklad liter vody, čiže takmer polovicu odporúčaného množstva, neznamená to, že nepocítite príznaky dehydratácie ešte pred obedom. Organizmus ju totiž prirodzene rýchlejšie vylúči.

Voda nazvyš zdravému človeku neublíži

V poslednej dobe sa v súvislosti s pitným režimom skloňuje čoraz viac aj tzv. „prepitie“- stav, kedy už telo nedokáže prijatú vodu adekvátne využiť a nepotrebný zvyšok vylúčiť. U zdravého človeka s bezproblémovou funkciou obličiek srdca a pečene však nič podobné nehrozí. Organizmus si dokáže poradiť aj s väčším množstvom tekutiny; avšak pozor, platí to len o vode či nesladenom čaji. Litre sladkej limonády, energetických nápojov či dokonca minerálok telo a zbytočne zaťažia.

Polievka áno, alkohol a káva nie

Zaradiť do pitného režimu polievku sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú s prijímaním dostatku vody problém. Tekutina v takejto forme tiež do určitej miery prispieva k „zavodneniu“ tela. Musí to byť však ľahká vodnatá polievka – ideálne napríklad zeleninový vývar. Naopak, do denného príjmu tekutín sa v žiadnom prípade nerátajú alkoholické nápoje, ktoré sa tešia obľube počas leta (studené pivo, vínny strik). Ich konzumácia má totiž presne opačný účinok a telo odvodňuje.

Dodržiavanie pitného režimu a ostatných zásad zdravého životného štýlu sú kľúčom k udržaniu pevného zdravia a vitality.

Chcete pre svoje telo urobiť niečo extra?

Potom mu nezabudnite dodávať aj dostatok antioxidantov. K nim patrí aj karnozín, nazývaný aj „látka budúcnosti“. Ten prispieva k ochrane a regenerácii buniek, potláča zápalové procesy, podporuje oslabený imunitný systém a pomáha tiež odstraňovať škodliviny z tela. Karnozín nájdete v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA, ktorý obsahuje až šesť účinných látok na podporu nielen fyzického, ale i psychického zdravia. Objednáte ho v našom eshope

 


15.07.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.