Alzheimerova choroba a jej príznaky: poznáte ich?

  • Zlyhávanie pamäti – ak občas pozabudnete na nejakú informáciu, či detail udalosti, nemusí ísť nevyhnutne o prejav začínajúcej Alzheimerovej choroby. Mozog sa prirodzene zbavuje nepodstatných informácií. V prípade, že zlyhávanie pamäti (krátkodobej i dlhodobej) začne obmedzovať a narúšať váš každodenný život, mali by ste zbystriť pozornosť. Človek vtedy kladie otázky i viackrát po sebe a nie je schopný informáciu zopakovať, ani zapamätať si.

  • „Neznáme“ známe činnosti – ochorenie sa podpíše aj pod vykonávanie doposiaľ rutinných činností (plánovanie, upratovanie, denný režim,...). Konkrétne napríklad pri varení - človek zabúda na ingrediencie či postup receptu, ktorý dôkladne pozná. Tiež má problém sústrediť sa na túto činnosť, kvôli čomu mu trvá oveľa dlhšie.

  • Hľadanie správneho slova – ťažkosti sa nevyhnú ani verbálnym prejavom. Pri rozprávaní človek nevie nájsť správne slovo, preto často použije nesprávne a vo výsledku je reč nezrozumiteľná. Tiež sa môže stať, že výpoveď bez vysvetlenia ukončí a nedokáže sa rozpamätať, o čom hovoril.

  • Strata prehľadu o priestore a čase – nepochopenie a neuvedomovanie si plynutia času, strácanie prehľadu v ročných obdobiach a časových intervaloch; neschopnosť vrátiť sa do vlastného bytu bez pomoci, stratenie sa v známych priestoroch.

  • Problémy v gramotnosti – ľudia s rozvíjajúcou sa Alzheimerovou chorobou zabúdajú písmená, čísla, základné farby, dokonca nesprávne určujú vzdialenosť.

  • Odkladanie vecí na nesprávne miesta – často sa hľadané predmety nájdu na tých najabsurdnejších miestach, pričom si človek neuvedomuje a nepamätá, že ich tam odložil.

  • Neprimerané reakcie a zlé rozhodnutia – ochorenie sa prejavuje aj zmenami v úsudku a rozhodovaní. To zahŕňa nielen bežné situácie – človek sa nedokáže obliecť primerane k ročnému obdobiu, zabúda na hygienické návyky a čistotu. Rizikovými sú práve dôležité rozhodnutia s dlhodobým potenciálom, napríklad financie.

  • Výkyvy nálad – k striedaniu nálad a správania dochádza bez zjavnej príčiny. Pomaly sa vytrácajú osobnostné črty a charakter. Človek je často zmätený, depresívny, úzkostlivý, vystrašený a ľahko sa rozhnevá.

  • Nezáujem a ľahostajnosť – ľudia s Alzheimerovou chorobou prestávajú javiť záujem o okolitý svet a spoločnosť, uzatvárajú sa do seba.

Alzheimerova choroba: ako sa pred ňou chrániť?

Pravidelný tréning pamäti a  napr. Karnozín EXTRA môže pomôcť nielen ako prevencia, ale aj ako podpora pri liečbe. Predpokladá sa, že zlepšuje  pamäť, koncentráciu a logické myslenie. Tiež chráni nervovú sústavu a podporuje jej činnosť. Karnozín EXTRA objednáte na našej webovej stránke.

 


26.04.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.