Poznáte zlaté pravidlo zdravého života?

Šťastný a spokojný život, pevné zdravie

– to si želáme nielen sami pre seba, ale aj pre svoju rodinu a blízkych. Recept na spokojnosť síce nepoznáme, pretože tú si každý z nás predstavuje inak. No v nasledujúcich riadkoch sa s vami podelíme o deväť základných pravidiel zdravého života.

9 tisíc krokov

Možno ste aj vy počuli o tom, že ideálne je dokonca spraviť až desaťtisíc krokov denne. Nie je potrebné lámať si hlavu nad tým, ako sa k tomuto závratnému číslu dostať každý deň. Predstavuje len symbolické číslo, ktoré nás má motivovať k pohybu. Chôdza či beh sú pre nás jeho najprirodzenejším druhom pohybu, ktorý pomáha udržiavať organizmus zdravý a vitálny aj vo vyššom veku.

8 hodín spánku

Aby si naše telo i myseľ dôkladne oddýchli, mali by sme mu dopriať 6-8 hodín spánku denne. Práve druhé spomenuté číslo sa považuje za optimálne. Ak toto číslo prekročíme, môže vzniknúť tzv. „spánková opica“, čo je stav, kedy sa cítime presne ako po prehýrenej noci. Vo výsledku tak má presne opačný efekt, ako kvalitný oddych. Nebezpečný je aj druhý extrém. Mnohé vedecké štúdie preukázali, že ľudia, ktorí spávajú málo, sú oveľa náchylnejší na vážne  civilizačné ochorenia, napr. zvýšený krvný tlak, cukrovka a pod.

7 pohárov vody

Pravidelné „zalievanie“ je pre fungovanie organizmu nevyhnutné. Z veľkej časti je tvorený práve z vody, potrebuje ju každá bunka. Pokiaľ telu nedávame dostatok vody, prejaví sa to takmer okamžite úbytkom energie, malátnosťou, ale aj hromadením toxínov v tele. Tie vznikajú ako vedľajší produkt metabolizmu a rôznych ďalších procesov. Pokiaľ nie sú vyplavené, odrazí sa to napríklad na kvalite pokožky a vlasov; v neposlednom rade však aj na oslabenej imunite a tým i zvýšenej chorobnosti.

6 minút pre seba

Aspoň šesť minút denne by sme sa mali venovať sebe. Odstráňte všetky rušivé elementy (mobil, televíziu, hudbu, ...) a skúste v tichu zostať len so svojimi myšlienkami. Táto metóda vám pomôže zbaviť sa stresu, úzkosti a udržať si tak psychickú pohodu.

5 porcií ovocia/zeleniny

Toto pravidlo nám vtĺkali do hlavy vari už v materskej škole a k základom zdravého života bezpochyby patrí. Ovocie a zelenina dodávajú telu dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Pokiaľ si nájdete svoje obľúbené druhy, posilníte si imunitu a lepšie zdoláte prípadné ochorenia.

4 pauzy

Presne toľko by ste si ich počas svojho uponáhľaného dňa mali urobiť! Krátka prestávka pomôže nielen telu, ale najmä psychike. V práci napríklad vstaňte od stola a poriadne sa ponaťahujte, nadýchajte sa čerstvého vzduchu alebo prečítajte zopár strán z obľúbenej knihy či časopisu. Pokračovať ďalej v plnení dennodenných úloh sa vám bude určite ľahšie!

3 jedlá

Aj keď sa názory na zdravé stravovanie neraz líšia, pravidlo 3 hlavných jedál  zostáva. Dbajte na to, aby boli energeticky i nutrične vyvážené. Jedzte s primeranými časovými odstupmi a doplňte prípadne ďalšími troma malými jedlami.

2 hodiny pred spánkom bez elektroniky

Zvyk zaspávať až po prehliadnutí všetkých sociálnych sietí, mailov či správ praktizuje čoraz viac z nás, vo všetkých vekových kategóriách. Náš mozog však takéto aktivity doslova „burcujú“ k činnosti a tým i oddialeniu spánku. Zbavte sa tohto zlozvyku a zmenu v kvalite oddychu určite spozorujete.

1 hodina cvičenia

Ak aj vám napadla otázka, ako do svojho preplneného dňa vtesnať ešte aj hodinu na cvičenie, neľakajte sa. Opäť ide o symbolické vyjadrenie. V princípe sa odporúča venovať športu aspoň 3-4-krát týždenne. Je to nielen účinný spôsob, ako bojovať s nadváhou, ale tiež udržať telo pevné, pružné a vitálne.

Udržiavať sa fit nám pomáha aj telom vytváraná látka karnozín. Jej produkcia však s  pribúdajúcimi rokmi klesá, a to už po 25.roku života. Preto je vhodné dopĺňať karnozín napríklad vhodným výživovým doplnkom. Karnozín EXTRA obsahuje až šesť účinných zložiek, ktoré chránia organizmus pred predčasným starnutím, oxidačným stresom a výrazne posilňujú jeho regeneráciu. Karnozín EXTRA objednáte na našom eshope.

 


16.04.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.