Pravdivo o starnutí

Pre niektorých prirodzený proces, pre iných strašiak. Ľudské telo starne, pričom príznaky badať u každého individuálne. Možno aj vy veríte niektorým mýtom, ktoré sa so starnutím spájajú.

Ale ako to naozaj je?

Oplatí sa spoliehať skôr na genetiku, alebo na zdravý životný štýl?

Práve v tejto otázke nastáva jeden z najväčších názorových rozkolov o starnutí. Jeden názor hovorí,  že zdravý životný štýl nemá v prípade starších ľudí vplyv, prípadne len minimálny. Dobrý výzor vo vyššom veku sa tak pripisuje genetike. Druhá časť zasa verí, že zdravá strava a pravidelný pohyb musí telo akosi zákonite „konzervovať“. Existuje teda jasná odpoveď?

Tak ako vo väčšine podobných otázok, aj v tomto prípade sa pravda nachádza uprostred. Ľudské telo začína starnúť niekedy skôr, ako by sa mnohí z nás domnievali. Vďaka dobrej genetickej výbave môžeme aj vo vyššom veku vyzerať v porovnaní s rovesníkmi mladšie; napríklad v tvári. Naopak nám vlasy začnú sivieť už v tridsiatke, máme pomalší metabolizmus, pridružujú sa i zdravotné problémy. Preto je dobré prestať sa spoliehať na predispozície od predkov a začať sa o svoje fyzické i psychické zdravie a vitalitu starať skôr, ako bude neskoro. Inšpirujte sa našimi praktickými radami.

Pokožka na prvom mieste

Najväčší orgán ľudského tela sa s prejavmi starnutia začína pasovať ako prvý. Na celkovom stave pokožky sa najčastejšie odrazí zlá životospráva a zanedbaná starostlivosť. Samozrejme, svoje zohrávajú nielen vnútorné, ale i vonkajšie faktory (mráz, slnečné žiarenie, smog, ...). Obzvlášť dôslední by sme preto mali byť v starostlivosti o pleť a pokožku rúk. Na týchto častiach tela sa totiž objavujú prvé vrásky a pigmentové škvrny. Už od 25. roku preto odborníci odporúčajú zvýšiť hydratáciu krémami a dodržiavať pitný režim.

S pribúdajúcim vekom tiež narastajú požiadavky pokožky na živiny prijaté zo stravy. Naopak, priveľa alkoholu, kávy či cigariet pôsobí na telo toxicky. Nahromadené škodliviny môžu byť príčinou rýchlejšej tvorby vrások, mdlej a sivastej pleti.

Aby svaly neochabli

Ak ešte pravidelne nešportujete, určite začnite. Pravidelný pohyb sa odporúča rovnako mladším, tak i starším ročníkom. Ani s pribúdajúcim vekom nemusí byť fyzická aktivita, problém. Stačí si zvoliť takú ktorá bude spĺňať nielen vaše nároky na výkon, ale bude najmä zábavou a relaxom. Len tak totiž zabránite ochabovaniu svalov a strate fyzickej sily. Mladšie ročníky môžu zvoliť náročnejšie, aktívnejšie športy. Pre ľudí vyššieho veku a seniorov sú zasa vhodné pokojnejšie, rekreačné športy, napríklad nordic walking, plávanie, veľmi prospešná je aj joga.

Náš tip: Chcete pre svoje zdravie a kondíciu urobiť maximum? Okrem zdravej životosprávy vám k spomaleniu starnutia môže pomôcť i náš Karnozín EXTRA. Obsahuje až šesť účinných zložiek, pôsobí ako antioxidant a prispieva k regenerácií buniek. Objednať si ho môžete na našom eshope.

Karnozín Extra, Karnozín, Carnosin, L-Carnosine.

 


25.05.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.