Peľové alergie - ich sezóna je tu – ako sa brániť?

Peľové alergie a ich sezóna sú tu. Ako sa proti nim brániť?

Teplejšie dni a krásne slnečné počasie spríjemní náladu každému z nás – alebo nie?

S príchodom jari začínajú kvitnúť nielen roztomilé kvety a stromy, ale aj trávy a buriny. Práve ich peľ je častým spúšťačom nepríjemných peľových alergií, ktoré strpčujú život čoraz väčšiemu počtu ľudí. Ako sa pred spúšťačmi alergií chrániť a minimalizovať ich nepríjemné prejavy?

Alergiu možno vo všeobecnosti definovať ako reakciu organizmu s oslabeným imunitným systémom na rôzne druhy dráždivých podnetov, tzv. alergénov. K nim patria aj spomenuté pele z kvitnúcich rastlín.

K najznámejším spúšťačom peľovej alergie možno zaradiť brezu, liesku, topoľ, jaseň a rôzne druhy bylín a burín (palina, ambrózia). V našich zemepisných šírkach sa vyskytujú vo veľkom, alergik je im v podstate vystavený na každom kroku.

Pomôcť mu uchrániť sa od slzenia očí, tečúceho nosa či začervenania pokožky môže dodržiavanie nasledovných rád:

·         Sledovať peľové správy a peľový kalendár, oboznámiť sa s časom, kedy začína kvitnúť práve jeho problematická rastlina.

·         Nečakať na spustenie prvotných prejavov alergie – už na začiatku sezóny užívať predpísané lieky (tabletky, kvapky, spreje).

·         Pomôcť môže používanie inhalátora.

·         Vyhýbať sa prostrediu s výskytom konkrétnych rastlín, rovnako tak aj voľnej prírode, najmä lúkam. Naopak pomôcť môže horské prostredie či pobyt pri mori.

·         V čase od 11. – 16. hodiny je v ovzduší najväčšia koncentrácia peľov, preto svoje aktivity premiestniť do interiéru.

·         Doma či v práci vetrať len v krátkych intervaloch – skoro ráno po zobudení, večer pred spaním.

·         Chrániť sa aj oblečením – šatkou či šiltovkou, slnečnými okuliarmi.

·         Po príchode z vonku (práce) prezliecť do domáceho oblečenia – vyzlečené šaty vyprať. Pred spaním zmyť celé telo a vlasy, kde sa drží najviac peľu.

·         Periny nevetrať na balkóne, rovnako ani nesušiť opratú bielizeň – počas dňa sa na nich zachytáva peľ, ktorý sa následne dostane do bytu.

·         Často utierať prach z nábytku a dlážky v byte, vždy mokrou handrou, ktorú treba pravidelne čistiť pod tečúcou vodou.

·         Pri akútnych prejavoch alergie môže pomôcť opláchnutie tváre.

·         Dbať na zdravý životný štýl, dostatok pohybu a zdravej stravy. Keďže alergia patrí k ochoreniam z oslabenej imunity, neustále dbať na jej posilňovanie.

Okrem vitamínov a minerálov obsiahnutých v strave môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť aj antioxidanty. Karnozín EXTRA má jedinečné zloženie až šiestich účinných látok, ktoré pomáhajú podporovať imunitu a potláčať prípadné zápalové procesy v tele. Karnozín EXTRA objednáte v našom eshope.

 

 


21.05.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.