Štvorica ochorení, ktoré vás potrápia aj v lete

Grilovačky, kúpaliská, výlety a dovolenky

– chystáte sa tráviť leto podobne? Užite si ho naplno, veď na príjemné zážitky budete spomínať celý zvyšok roka. Majte sa však na pozore pred ochoreniami, ktoré si v lete pauzu nedávajú. 

Nezáleží na tom, či sa v horúcom letnom počasí vyžívate, alebo sa radšej skrývate v tieni a príjemnom chládku. Toto ročné obdobie si chceme užiť všetci, aj keď možno každý po svojom.  Nemusíme sa zbytočné obávať prechladnutia, chrípky, či iných neduhov, ktorý by nám letné radovánky prekazili – to si možno hovoríte i vy. Pravdou však je, že kým vy sa chystáte na dovolenku a zaslúžený oddych, o „nepriateľoch“ nášho zdravia to neplatí. Čo všetko v lete hrozí a ako ho nestráviť celé preležaním v postele vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Chrípka a prechladnutie

Áno, presne tak, vírusy chrípky si po zime nedávajú žiadnu pauzu a útočia na našu imunitu aj naďalej. Dobrou správou je, že počet prípadov je oproti chladným mesiacom nižší; priebeh tzv. letnej chrípky je tiež oveľa menej závažný a dá sa ľahšie zvládnuť a rýchlejšie vyliečiť. Prejavuje sa najmä horúčkou trvajúcou približne tri dni, vyskytnúť sa môže aj mierny zápal hrdla, vracanie, bolesť hlavy a svalov.

Prechladnúť v lete tiež nie je ťažké. Obzvlášť ak zoberiete do úvahy klimatizované priestory neraz s teplotou aj pod 20oC, čo je oproti priemeru vonku rozdiel aj niekoľko desiatok stupňov. Ak je náš organizmus vystavovaný výrazným teplotným zmenám, nestíha sa im vždy rýchlo prispôsobiť. V dôsledku toho si z nákupného centra odnesiete okrem oblečenia či potravín aj nádchu, bolesť hlavy, horúčku.

Ako sa chrípke a prechladnutiu v lete vyhnúť?

Keďže za ochranu organizmu pred vírusmi zodpovedá imunitný systém, myslite na jeho posilňovanie počas celého roka. Pomoc a podporu totiž potrebuje aj v letných mesiacoch, kedy nám hrozí jeho oslabenie najmä zo striedania teplôt, nedostatku spánku spôsobeného horúčavami, zmenami prostredia, zanedbávaním pitného režimu. Takisto sa vplyvom tepla či alergií vysúšajú aj sliznice nosa a hrdla, ktoré potom ľahšie prepúšťajú vírusy ďalej do tela. Na posilnenie imunity preto potrebujete silného spojenca aj v lete.

Výživový doplnok s karnozínom  Karnozín EXTRA je na to stvorený. Obsahuje totiž až šesť účinných látok, ktoré podporujú obranyschopnosť a chránia telo pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Navyše potláčajú zápalové procesy v organizme.

Karnozín EXTRA nájdete v našom eshope.

Zápal stredného ucha

Zábava v bazéne nemusí vždy dopadnúť dobre, najmä ak sa nepríjemnosti spôsobené prítomnými baktériami vo vode prejavia neskôr. Bolesť a horúčka patria medzi základné príznaky zápalu stredného ucha. Na toto nepríjemné a nesmierne bolestivé ochorenie sú náchylné najmä deti, ktoré sa vo vode zvyknú potápať a voda sa im dostane do ucha. Ak ani po vytrasení neprejde nepríjemný pocit , prípadne prerastá do bolesti, určite vyhľadajte lekára.

Hnačky a tráviace problémy

Horúce letné počasie praje baktériám a vírusom, ktoré hnačky spôsobujú. Prenášajú sa „vďaka“ nedostatočnej hygiene či úpravy jedla. Obzvlášť opatrní by ste preto mali byť pri konzumácií ovocia, zeleniny a mäsa v dovolenkových rezortoch exotických krajín. Platí to aj o vode; vždy sa informujte o kvalite vody v danej oblasti.

Úpal a úžeh

Nadmerné slnenie môže neraz spôsobiť prehriatie organizmu. Okrem spálenín na pokožke vyvoláva aj úpal. Ten sa prejavuje nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami hlavy či dokonca horúčkou. Počas najintenzívnejšieho slnečného žiarenia sa preto skryte do tieňa, dodržiavajte pitný režim a chráňte si hlavu šatkou či klobúkom.

 


25.06.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.