Štvorlístok zdravého päťdesiatnika

Hromadiace sa zdravotné ťažkosti nemusia byť bežnou súčasťou života ľudí v strednom veku. Pri správnej starostlivosti o organizmus môžete naplno fungovať aj po päťdesiatke. Preto ak ste predtým zdravý životný štýl neriešili, teraz je najvyšší čas. Len tak sa spomalí opotrebovávanie organizmu, upraví sa zdravie a kondícia. Chcete vedieť, čo by ste mali zmeniť?

1. Antioxidanty, antioxidanty, antioxidanty...

O dôležitosti prijímania antioxidantov sa popísalo naozaj veľa. Pre naše telo sú nenahraditeľné; pomáhajú mu chrániť sa pred negatívnymi účinkami oxidačného stresu a predčasným starnutím,  posilňujú imunitu, zabraňujú vznikom zápalových procesov. Napriek tomu si ich nedokáže vytvoriť samé. Nachádzajú sa však v niektorých potravinách, vyššiu koncentráciu antioxidantov nájdete vo výživových doplnkoch. V strednom veku je určite vhodné dbať na ich zvýšený príjem. Napríklad užívaním nášho doplnku Karnozín EXTRA, ktorý obsahuje kombináciu viacerých silných antioxidantov – okrem samotného karnozínu je to i vitamín E, či koenzým Q10. Objednať ho môžete v našom eshope.

2. Jedlom k dlhodobému zdraviu

Všetko, čo do tela dáme prostredníctvom potravín, odrazí sa aj na našom zdraví. Chcete sa v päťdesiatke vyhnúť zdravotným problémom? Prehodnoťte svoj jedálniček! Vôbec nemusíte jesť len zeleninu, ovocie a chudé mäso. Základom je zamerať sa na zdravé a hodnotné potraviny; niečo „hriešne“ si dajte naozaj len v obmedzenej miere.  Platí, že čím lepšie na tom zdravotne ste, tým menej prísny prístup môžete na svoje stravovacie návyky uplatniť.

V päťdesiatke sa tiež zvyšuje riziko vážnych ochorení, napríklad rakoviny hrubého čreva či vysokého tlaku. Môže ich spôsobiť pričasté konzumovanie mäsa, údenín a potravín s vysokým obsahom tuku a cholesterolu. Preto by ste sa im mali vyhýbať a dopriať  si ich buď v zdravšej forme, alebo len výnimočne.

3. Šport a oddych

Celý život ste sa športu vyhýbali, tak prečo by ste s ním mali začať práve v päťdesiatke? Hovoríte si: „Nemá to zmysel, aj tak z neho neomladnem, navyše ma zbytočne unaví a vyčerpá.“ Opak je však pravdou! Pravidelný šport vás udrží v kondícií, pomôže zachovať svalovú hmotu, zabráni rednutiu kostí, posilní držanie tela a pomôže odvrátiť prejavy starnutia a s nimi i celý rad chorôb. Ani obavy z úrazu nie sú relevantným argumentom. Pravidelná fyzická aktivita totiž pomáha udržiavať rovnováhu, dokonca zlepšuje reflexy a ohybnosť. Oveľa vyššie riziko zranenia vám preto hrozí nečinnosťou, ako pri športe. Nájdite si taký, ktorý vás bude baviť a napĺňať. Budete tak mať motiváciu v ňom zotrvať a tešiť sa z neho.

S pribúdajúcimi rokmi by ste mali myslieť aj na kvalitný oddych. Základom je, samozrejme, kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Spánkový režim primerane nastavený vaším potrebám pomôže predísť nespavosti, únave a vyčerpaniu.

4. Nezabudnite na prevenciu

Nejeden prieskum hovorí, že na preventívne prehliadky akosi zabúdame. Ľudia v strednom veku by sa však tohto „zlozvyku“ mali zbaviť a k lekárovi chodiť naozaj poctivo. Len tak možno odhaliť nebezpečné ochorenia ešte v zárodku a nasadiť účinnú liečbu.

 


26.06.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.