Top 10 potravín na zníženie cholesterolu

O tom, že máte vysoký cholesterol, nemusíte ani tušiť. Štatistiky dokonca uvádzajú, že podobne je na tom až 70% Slovákov nad 35 rokov. Práve preto sú dôležité pravidelné prehliadky u lekára a dôsledné dodržiavanie zdravého životného štýlu. Základom je strava, ktorá zvyšovanie cholesterolu nepodporuje, v ideálnom prípade dokonca znižuje.

1. Brokolica

Brokolica

Väčšina (zelenej) zeleniny dokáže cholesterol účinne znížiť. Brokolica obsahuje dôležitý vitamín E, ktorý pomáha odbúravať zlý (LDL) cholesterol a krvné tuky. Okrem toho zvyšuje hladinu prospešného cholesterolu (HDL) a pomáha predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Vitamín E nájdete aj vo výživovom doplnku Karnozín EXTRA. Objednať si ho môžete prostredníctvom nášho eshopu.

2. Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak

Obsahujú látky čistiace krv od škodlivín, cievam pomáhajú zbaviť sa tukových nánosov. Flavonoidy v cibuli zabraňujú kôrnateniu a upchávaniu ciev, čo je pre ľudí s vysokým cholesterolom dôležitou prevenciou.

3. Orechy

Orechy

Sú cenným spojencom na udržiavanie optimálnej hladiny priaznivého cholesterolu v krvi. Pre ich vysokú kalorickú hodnotu  sa však odporúča konzumácia maximálne jednej hrste denne.

4. Ryby

Ryby

Pri znižovaní cholesterolu odborníci odporúčajú jesť sladkovodné i morské. Určite však nie údené , prípadne z konzervy. Šetrne upravené ryby dodajú telu zdravé omega -3 mastné nenasýtené kyseliny. Znižujú hladinu zlého cholesterolu aj rizikových tukov.

5. Mrkva

Mrkva

Nachádza sa v nej pektín – rozpustná vláknina; pri jej pravidelnej konzumácii (ideálne vychutnať si 2 priemerne veľké mrkvy každý deň) sa môže cholesterol dostať na optimálnu hodnotu.

6. Jablko

Jablko

Čistí krv i celý organizmus od škodlivín a toxických látok. Okrem cholesterolu pomôže aj s vysokým cukrom.

7. Kyslá kapusta

Kyslá kapusta

Absolútna vitamínová bomba – aj tak by sa dala nazvať kyslá, kvasené kapusta. Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínu C, čistí krv, pečeň a pomáha obnovovať zdravú mikroflóru v črevách.

8. Strukoviny

Strukoviny

Vďaka vysokému podielu vlákniny dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Energia sa tak vstrebáva postupne, čo je veľkým prínosom aj pre diabetikov. Ak skonzumujete denne 100 – 150 gramov strukovín, hladina zlého cholesterolu by mala klesnúť až o jednu pätinu.

9. Celozrnné pečivo a obilniny

Celozrnné pečivo

Okrem iného obsahujú tzv. balastné látky (napr. celulóza), ktoré zabraňujú prejsť škodlivým tukom do krvného obehu a namiesto toho ich odvedú z tela.

10. Zelený čaj

Zelený čaj

Jeho priaznivé účinky na ľudské telo sú známe už roky. Chráni srdcovo-cievny systém a zvyšuje antioxidačnú aktivitu krvi.


24.04.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.