Viete správne dýchať?

Viete správne dýchať? - Karnozín EXTRA

Dýchanie je prirodzená a mimovoľná činnosť, aj pri nej však robí väčšina z nás chyby. Ak ste nad týmto tvrdením iba mávli rukou, určite neviete, aké ťažkosti si nesprávnym dýchaním môžete spôsobiť! Preťažovaním chrbtice a oslabovaním brušných svalov to iba začína!

Chýb, ktorých sa pri dýchaní dopúšťame, je hneď niekoľko. Kým na ne poukážeme, mali by sme sa bližšie pozrieť na dôsledky nesprávneho dýchania. Ako sme už spomenuli, môže dochádzať k neprimeranej záťaži chrbta a nesprávnemu držaniu tela. Výsledkom sú bolesti krčnej, krížovej a bedrovej chrbtice, ktoré môžu neskôr prerásť do vážnych problémov. Tento proces navyše postupuje oveľa rýchlejšie, ak sú oslabené aj svaly stredu tela (z angl. core), ktoré tiež ovplyvňujú trávenie a prekrvenie brušnej dutiny. Nesprávne dýchanie sa môže prejavovať aj zažívacími ťažkosťami či zápchou.

Čo robíme zle?

Možno to znie neuveriteľne, ale nesprávny spôsob dýchania je výsledkom rýchlej doby plnej stresu a pracovnej vyťaženosti. Každý z nás sa totiž narodí s prirodzenou schopnosťou dýchať správne, po čase sa však „naučí“ určitým zlozvykom. Identifikovať nesprávne dýchanie možno pomerne jednoducho – v závislosti od toho, ako sa nám pri nádychu dvíhajú plecia či brucho.

·         Hrudné dýchanie

Hlavným znakom hrudného dýchanie je, že pri nádychu prehnane dvíhame plecia smerom nahor. Do rovnakej - neprirodzenej polohy sa dostáva aj hrudná kosť. Najviac tak trpia kríže, ktoré sa po čase môžu ohlásiť nepríjemnými bolesťami.

·         Dýchanie „do pupku“

Ako napovedá názov, pri tomto type dýchanie  dochádza k výraznému vytláčaniu brucha. Hrudný kôš sa nerozširuje, kvôli sústredeniu nádychu do okolia pupka sa preťažujú hlavne krížová a bedrová chrbtica. Vyskytuje sa najmä u mužov; výsledkom sú bolesti, ktoré dokonca môžu vystreľovať do končatín.

·         Stiahnuté brucho

Typické pre ženy, ktoré „vypuklé“ brucho považujú za neestetické, či priam spoločensky neprijateľné. Tento typ dýchania zabraňuje bránici prirodzene sa rozťahovať a sťahovať, čo má negatívny dopad na trávenie a činnosť čriev.

Ako správne dýchať?

Naučiť sa správne dýchať síce nie je zložité, avšak vyžaduje si tréning a čas. Po pár týždňoch si nový spôsob nadychovania osvojíte natoľko, že vám príde úplne prirodzený a začnete ho robiť podvedome.

Skúste „cvičiť“ pred spaním, kedy je telo uvoľnené a môžete sa v pokoji sústrediť. Ľahnite si na chrbát, nohy mierne pokrčte. Pri nádychu sa zamerajte na hrudný kôš, ktorý by sa mal rozšíriť všetkými smermi, čo pocítite až na chrbte a na trieslach. Nadvihnúť by sa mal nielen hrudník, ale aj podbruško.

Prečo treba vedieť správne dýchať?

Odborníci hovoria, že správne dýchanie má veľký vplyv na naše celkové zdravie. Okrem toho, že môže odstrániť problémy s trávením, bolesti chrbta a zlepší sa prekrvenie panvy a cirkulácia krvi, pomáha tiež posilňovať imunitu, prispieva aj k efektívnejšej regenerácií organizmu. Do tela sa tiež dostáva menej nečistôt a vytvára sa aj menej oxidačného stresu. Ten môže byť spúšťačom mnohých civilizačných ochorení, pričom účinnou ochranou pred jeho negatívnym vplyvom nájdeme v antioxidantoch. Karnozín EXTRA obsahuje šesť zložiek a silné antioxidanty. Nájdete ho v našom eshope.

 

 


09.10.2018


Čítaj Viac: Životný štýl

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.