Vplyv karnozínu na dlhovekosť

Karnozín sa v našom tele nachádza všade tam, kde je potrebná vysoká hladina energie, ako v mozgu, srdci a svaloch. Jeho úlohou je chrániť tieto životne dôležité časti organizmu pred nadmernými metabolickými požiadavkami na tvorbu a spravovanie energie.

Mladý organizmus má vysokú hladinu karnozínu. V rámci procesu starnutia však jeho hladina klesá. Dôvody poklesu sú dva: ako starneme, naše telo produkuje menej karnozínu a tiež preto, že nášmu telu vlastný karnozín je s vyšším vekom menej stabilný a ľahšie metabolizuje. Preto napríklad pri cukrovke, ktorá neprirodzene urýchľuje starnutie, produkcia karnozínu klesá a jeho citlivosť na metabolické zničenie sa zvyšuje.

Tieto zistenia naznačujú, že nedostatok karnozínu môže byť čiastočne zodpovedný za viditeľné starnutie a stratu funkčnosti v mnohých častiach tela, ku ktorému dochádza pri starnutí.

Ak by sme mohli obnoviť zásoby karnozínu na ich mladícku úroveň, mohli by sme byť schopní zastaviť časť procesu starnutia.

Tu sú niektoré z najdramatickejších pozorovaní z posledných rokov, ktoré ukazujú, ako doplnenie karnozínu predlžuje život:

1. Karnozín spomaľuje starnutie ľudských buniek v kultivačných miskách. Vedci pridali karnozín ku kultúram mladých buniek. Zatiaľ, čo kontrolné bunky typicky “zostarli”, bunky vypestované vo vysokej koncentrácii karnozínu si udržali mladistvý vzhľad. Keď boli tieto mladistvo-vyzerajúce bunky prenesené do kultivačných misiek bez karnozínu, rýchlo “zostarli” ako kontrolované bunky. Naopak, keď vedci vzali staré bunky, ktoré sa blížili ku koncu svojej životnosti a preniesli ich do kultivačných misiek obsahujúcich vysoké koncentrácie karnozínu, zistili, že bunky sa rýchlo regenerovali a podobali sa mladým bunkám.

2. Karnozín predlžuje životnosť vírnikov, mikroskopických vodných organizmov, ktoré sa používajú ako model starnutia v mnohých laboratóriách. V tomto experimente vedci testovali mnoho rôznych antioxidačných zlúčenín a identifikovali karnozín ako jeden zo štyroch, ktoré mali významný vplyv na dlhovekosť týchto organizmov.

3. Karnozín taktiež predlžuje životnosť ovocných mušiek, konkrétne u samčekov až o 20%. Normálne samčekovia umierajú výrazne skôr ako samičky. Keď im bol podávaný karnozín, dosiahli rovnaký vek ako samičky.

4. Karnozín predlžuje životnosť laboratórnych myší a teplokrvných cicavcov, ktoré majú spoločné mnohé znaky starnutia s ľuďmi.

Vedci použili druh myší, u ktorých je starnutie výrazne rýchlejšie a doplnili ich potravu karnozínom. Nielenže tieto myši podstatne dlhšie žili, ale udržali si aj fyzické a behaviorálne funkcie mladých jedincov. Vedci testovali doplnok aj u normálnych myší a karnozín mal rovnaké účinky. Karnozín jasne zlepšil výzor zvierat a pomohol udržiavať zvieratá v lepšom stave než zvieratá z kontrolnej skupiny, ktorým nebol podávaný karnozín.

Karnozín Extra, Karnozín, Carnosin, L-Carnosine

 

Preklad celého článku

Tento článok sme pre Vás preložili zo zdroja www.lifeextension.com


11.12.2017


Čítaj Viac: Anti-aging

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.