Čo je glukorafanín a myrozináza?

Čo sú bioaktívne zlúčeniny glukorafanín a myrozináza? A ako súvisia so sulforafanom, superpotravinovou molekulou, o ktorej sa všetci rozprávajú?

Čo je glukorafanín?

Glukorafanín je dôležitá prírodná látka, ktorá patrí do skupiny silných rastlinných zlúčenín nazývaných glukosinoláty.

Existujú kultivary potravín bohatých na glukorafanín, ako je napríklad brokolica, ktoré boli pestovateľsky upravené s cieľom zvýšiť hladinu glukorafanínu.

Väčšie množstvo glukorafanínu obvykle znamená viac sulforafanu, ak je spracovaný správne. Preto si pamätajte, že krížovitú zeleninu (kapustovú zeleninu) konzumujte surovú alebo len jemne uvarenú a dôkladne ju požujte, aby ste získali najlepšie zdravotné účinky.

Čo je myrozináza?

Ako sme už spomenuli, hmyz nemá rád horčice kvôli ich pikantnej chuti. Myrozináza je ďalším spôsobom, ako sa hmyz odstrašuje od konzumácie rastlín v tejto skupine.

Myrozináza je enzým - to znamená, že ide o chemikáliu, ktorá pomáha realizovať špecifickú chemickú reakciu. Myrozináza je kľúčom k odhaleniu zdravotných výhod krížovitých zelenín ako je brokolica, pretože mení glukosinoláty (ako je glukorafanín) na sulforafan.

Bez myrozinázy, a je pritom jedno  koľko sa ho vo vašej potrave nachádza, sa glukorafanín nepremení na zdraviu prospešný sulforafan. 

Buďte opatrní pri kúpe doplnkov so sulforafanom - ak neobsahujú aj myrozinázu, nebudú mať veľký účinok.

Myrozinázové potraviny

Pretože glukorafanín a myrozináza sa zvyčajne vyskytujú spolu v rovnakých biochemických genových dráhach, potraviny, ktoré majú vysoký obsah glukorafanínu obsahujú taktiež aj enzým myrozinázu, najmä krížovité zeleniny.

Avšak niektoré potraviny majú výnimočne vysokú koncentráciu myrozinázy, napríklad horčicové semená, reďkovka, vodný kreson, wasabi, daikon a brokolica. Skúste zmiešať niekoľko krížovitých zelenín do nasledujúceho jedla, aby ste zvýšili množstvo myrozinázy a glucorafanínu vo vašom jedle.

Glukorafanín a myrozináza

Takže vieme, že krížovité zeleniny obsahujú glukorafanín a enzým myrozinázu, ktorá mení glukorafanín na sulforafan. Ale ako k tomu vlastne dochádza?

Glukorafanín a myrozináza sú ako spolubývajúci - žijú vedľa seba, ale v samostatných izbách a spolupracujú, aby udržali domácnosť v poriadku. Tieto chemikálie sa spolu vyvinuli ako obranný systém hostiteľskej rastliny, aby odradili hladný hmyz. Keď hmyz (alebo vy ako človek) začne rastlinu konzumovať, narušia sa jej bunky. Bunky obsahujúce glukorafanín - nazývané S-bunky  a bunky obsahujúce myrozinázu, ktoré boli dovtedy oddelené, sa začnú zlučovať. Až vtedy môže začať chemická reakcia, ktorá vytvára sulforafan!

Pri tradičnom sušení mikrohrášku sa enzýmy zahrievajú a deaktivujú. 

Aké sú zdravotné výhody glukorafanínu?

Potraviny s vysokým obsahom glukorafanínu môžu zvýšiť nielen množstvo sulforafanu, ale aj jeho biodostupnosť v tele. Biodostupnosť je jednoducho množstvo chemikálií, ktoré sa skutočne dostanú do krvného obehu. A práve pre také zdravé zlúčeniny ako sulforafan, je vysoká biodostupnosť mimoriadne dôležitá.

Medzi najdôležitejšie zdravotné výhody sulforafanu patrí: 

1. ANTIRAKOVINOVÝ POTENCIÁL: Sulforafan preukázal protirakovinové vlastnosti. Môže pomôcť bojovať proti určitým typom rakoviny tým, že pomáha blokovať rast a šírenie rakovinových buniek a stimuluje procesy, ktoré prispievajú k ich zničeniu.

2. ANTIOXIDAČNÉ ÚČINKY: Sulforafan je silným antioxidantom, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály v tele a chrániť bunky pred poškodením. To môže mať prospech pre zdravie srdca, mozgu a iných orgánov.

3. PROTIZÁPALOVÉ ÚČINKY: Sulforafan má protizápalové účinky, čo znamená, že môže pomôcť znižovať zápal v tele. Chronický zápal sa považuje za koreň mnohých chorôb, vrátane srdcových ochorení, cukrovky a ochorení spojených so starnutím.

4. DETOXIKÁCIA A PODPORA VÝTVÁRANIA ENZÝMOV: Sulforafan môže stimulovať enzýmy v tele, ktoré pomáhajú pri detoxikácii a eliminácii toxínov. Taktiež podporuje tvorbu enzýmov, ktoré pomáhajú s rozkladom a vylučovaním rôznych látok v tele.

5. PODPORA ZDRAVIA MOZGU: Výskumy naznačujú, že sulforafan môže mať neuroprotektívne účinky a prispievať k ochrane mozgových buniek pred poškodením a starnutím. Môže tiež podporovať tvorbu nových nervových spojení a zlepšovať kognitívne funkcie.

Je dôležité si uvedomiť, že výsledky výskumu sú stále pomerne nové a ďalšie štúdie si vyžadujú na potvrdenie týchto účinkov. Napriek tomu je prítomnosť glukorafanínu a sulforafanu v krížovitých zeleninách skvelý a najmä prírodný spôsobo, ako podporiť zdravý životný štýl a stravu bohatú na živiny.

1 kapsula Sulforafan EXTRA = 5 kg čerstvej brokolice!

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra.htm

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra-xl-pure-gold-edition.htm 


31.07.2023


Čítaj Viac: Sulforafan EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.