Fitnesska Halmova: Karnozín je pre každého, komu záleží na svojom zdraví

Dnešný rozhovor s atraktívnou fitness šampiónkou Gabi Halmovou sa ponorí do témy fitnessu a imunity. V dobe, keď sme zavalení rôznymi odporúčaniami, práve ona nám prezradí svoj osobný prístup k udržaniu zdravia prostredníctvom pohybu, stravy a jej vzťahu k nášmu karnozínu. Z vlastnej skúsenosti zdôrazňuje význam vyváženého životného štýlu a jeho vplyv na imunitný systém. Či už ste začiatočník alebo aktívny športovec, Gabi ponúkne zaujímavé perspektívy na to, ako správne začleniť šport do vášho života a čo môžete očakávať v oblasti imunity.

Fitness (šport) a imunita

V dnešnej dobe je celý virtuálny svet priam zaplavený rôznymi odporúčaniami, tipmi a potom všetkým, čo tieto odporúčania vyvráti. Je ťažké orientovať sa v záplave správ, ale aj hoaxov, ktoré sa na nás sypú z každej strany. Ako vy to vnímate?

Možno pre mňa je to trošku jednoduchšie, keďže "vďaka" genetickému ochoreniu mám už od malička nastolený úplne iný režim, ako je bežné. Samozrejme, že ako dieťa som si prešla angínami, alergiami, zápalmi pľúc a nepatrila som medzi najzdravšie deti. Aj keď vtedy ešte nikto netušil, že okrem iného som ani nepodedila zdravý základ. V mojom prípade je veľké šťastie aj to, že mám múdru mamu, ktorej nestačil poznatok, že na každého človeka zaberá to isté. Už vtedy tušila, že ak dostanem 3x antibiotiká po sebe, nemusia mi zabrať. A tak keď sa veľmi o strave ešte nevedelo, dôraz vždy kládla na zeleninu a ovocie, lenže vtedy sa nepoužívali rôzne urýchľovače rastu a iné chemikálie. Nič vám dlho  ani v chladničke nevydržalo, ale vedeli ste, čo jete. Nech už máte akúkoľvek predispozíciu, či už na genetické, alebo autoimunitné ochorenie, vaša záchrana je maximálne dobrá imunita a ochrana buniek. K nej vám pomáha vyvážený životný štýl, čo znamená šport, dobrá strava a spánok. 

Kedy je šport prínosný? 

Prvá skupina sú ľudia, ktorí nerobia nič a jednoducho šport pre nich nie je. Je pravda, že môžete mať dobrú genetiku a nebudete náchylní na choroby, ale väčšinou je táto skupina menej odolná na čokoľvek. Skúste si uvedomiť, že sa hýbeme hlavne pre radosť a rovnakú radosť vám prinesie možno aj čokoláda, alebo pohár vína, ale s inými výsledkami  . Doterajšie poznatky sú také, že rekreačný šport, alebo primerané telesné cvičenie 3 až 4-krát za týždeň má na imunitný systém stimulačné účinky, pokiaľ má trvanie 15 až 60 minút. Intenzita maximálnej spotreby kyslíka (VO2 max) by mala byť 40 až 60%. Takže ak si myslíte, že 15 minút nie je ani tréning, vždy je to pre vašu imunitu lepšie ako keby ste sedeli na gauči s vyloženými nohami a pili drink, alebo rozmýšľali, či cvičiť máte, alebo nie.

Musíte menej cvičiť?

Horšie je to s ľuďmi, ktorí trénujú viac, chystajú sa na rôzne súťaže, alebo sú dokonca vrcholoví športovci. Dlhotrvajúci a intenzívny tréning, ktorý vykonávate viac než 5-krát za týždeň pri viac než 80 % VO2 max. pôsobí imunosupresívne, takže v preklade to znamená, že sa vám môže zhoršiť imunita. Týmto vás samozrejme nenavádzam k tomu, aby ste trénovali menej, alebo prestali súťažiť. Keďže robím fitness a mám okrem iných problémov aj tie metabolické, musím niekedy mať až 14 intenzívnych tréningov za týždeň. Cvičím viac ako by som mala, ale na strane druhej, chorá nebývam. Ako som už písala vyššie, základ ku všetkému je strava, ale ak neviete zjesť kilo domáceho mäsa/ prípadnej inej alternatívy, a viac ako kilo zdravej domácej chemicky neošetrenej zeleniny každý deň, nebudete mať dostatok vitamínov (Samozrejme, každý je iný a má iné nastavenia stravy, ale potrebné dávky vitamínov a minerálov do seba v dnešnej dobe dostanete len veľmi ťažko, hlavne pri dnešných alergiách.) A to som nespomenula ešte zdravé tuky a podobne. Preto si vždy vyberám správne doplnky výživy. Samozrejme, že nie sú náhradou pestrej stravy, ale tvoria tú časť, ktorú denne potrebujete k ideálnej dávke a udržia vám správnu hladinu toho potrebného v tele. Teda pokiaľ športujete a stravujete sa zdravo. No a v tomto prípade platí, že napríklad extra lacný vitamín C nebude mať v sebe naozaj vitamín C, ale jeho chemickú napodobeninu. Preto ak chcem naozaj doplnky, ktoré "zaberú", všímam si firmu ako celok. Tiež nečakám zázrak do týždňa a tak to je aj s karnozínom. Na to, že mi pomáha, som si musela počkať vyše pol roka a raz som aj bola chorá, ale vďaka karnozínu som bola fit oveľa rýchlejšie ako bežní ľudia s tým istým problémom. Má totiž veľa antioxidantov a to je vojsko, ktoré nechráni bunky len pred starnutím. Samozrejme, je na každom jednom, ako sa rozhodne, ale z vlastnej skúsenosti viem povedať len to, že zdravie máte naozaj len jedno. Síce sa kúpiť nedá, ale viete kúpiť všetko, čím ho udržíte tak aby bolo čo najlepšie. Odporúčam ho aj tým, ktorí sa rozhodli, že nebudú jesť mäso. Nebojte sa, karnozín je vhodný pre vegeteriánov a ostatných, ale aj keď vám možno taká strava vyhovuje, mali by ste dbať na dopĺňanie živín aj napríklad v podobe karnozínu. Na príklad moja mama je vegán a má nespočetné množstvo alergií. Takže aj to, čo by mohla, nemôže jesť. Začala užívať Karnozín EXTRA skôr ako ja a neviete si predstaviť, čo robí, ak sa jej náhodou minie a nemá zásobu (čo väčšinou má). Tvrdí, že po 4/5 dňoch pauzy to cíti. Nie, že by išla umrieť a skončila na hadičkách a tiež nie je typ, ktorý si to vsugeruje, ale ako hovorí, "nie je taká svižná", keďže tiež cvičí a to má 70 rokov a transplantovanú kosť + ťažké diagnózy. Keby ste ju videli, nezdal by sa vám ani ten vek a to, že už nemala žiť vôbec.

Samozrejme, že na trhu nájdete viacero výrobcov, ale karnozín od Carnomedu  postupne uvoľňuje účinnú látku 8 až 12 hod. Má podstatne kvalitnejšiu biodostupnosť a to ho robí jedinečným. Ale kým sa nepresvedčíte, tak to nezistíte.  

Záver?

Keď to jednoducho zhrniem, Karnozín EXTRA je dôležitý pre každého, komu záleží na svojom zdraví. Nečakajte, že bunky podporíte až keď sa niečo pokazí. Vtedy je už väčšinou potrebná liečba a tam sa dostať nechcete. Samozrejme, nikdy nie je neskoro, aj keď už zdravotné problémy máte a dokonca aj liečbu, na karnozín je vždy správny čas, len výsledky neprídu zo dňa na deň. Samozrejme, dôležitá je aj vyvážená strava. O tom však nabuduce :)

Zopár úspechov z jej zoznamu:

2018 - Toro cup NABBA (Slovensko) - 1. miesto bikini masters
2018 - Majstrovstvá Rakúska NABBA (Rakúsko) - 1. miesto bikini masters
2019 - Europian Championship IBFF (Taliansko) - 1. miesto šport model
2019 - Olympia WABBA (Taliansko) - striebro - 1. miesto bikini masters
2020 - Universe IBFF (Maďarsko) - 3.miesto 2x fitness model open + fitness model masters
2023 - W.A.F. Universe (Nemecko) - 1. miestso bikini fitness masters
2023 - Miss Fitness Angels (UK) - 1. miesto bikini fitness masters, 2. swimwear open, 2. angels open, 3. diva masters


22.11.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.