Fitnesska Halmová: Mýty a fakty o sviatočnom jedení

Pre väčšinu ľudí sú sviatky momentom, kedy začnú mať pocit, že majú bezodné žalúdky. Samozrejme, kto by chcel hladovať, keď naokolo "číhajú" samé dobroty?

Dá sa vôbec cez sviatky nebribrať a pritom netrpieť? Poznám pár ľudí, ktorí jedia len to, čo majú aj cez sviatky a tvrdia, že netrpia. Poznám aj niekoľko "živých kontajnerov" a tí dokonca ani nepriberajú. Potom je skupina tých, čo sú obalení vrstvami tuku stále, ale sú to pomerne veselé kôpky. Môj názor je, aby ste boli spokojní a zdraví. Ak priberiete nejaké to kilo, ale zažijete kopec zábavy v kruhu rodiny, je to úplne v poriadku.

Poďme si rozobrať zopár tvrdení:

1. Keď nebudem jesť mäso, len šalát a koláčiky nepriberiem.

Uvedomte si, že telo potrebuje na spracovanie bielkovín viac energie. Takže jedenie koláčikov a šalátu vás nezachráni. Chudé mäso, alebo losos, ktorý má zdravé tuky nie sú pre vás hrozba a okrem toho, svaly bielkoviny potrebujú. (Každý má svaly, odkaz pre tých, ktorí by namietali, že žiadne nemajú.)

2. Zo zemiakov/zemiakového šalátu sa priberá.

Zemiaky nie sú problém, ani hrášok a mrkvička. Niektorí športovci jedia zemiaky aj v diéte, ale problémom je majonéza. Ak ju nahradíte ľahšou verziou, napríklad z gréckeho jogurtu, telo sa poteší.

3. Vyprážaný kapor je zdravý, lebo je to ryba.

Nič vyprážané nie je zdravé, aj keď je to takmer každému chutí. Buď budete grilovať, alebo použijete teplovzdušnú fritézu, kde nemusíte použiť ani kvapku oleja.

4. Z raw koláčikov sa nepriberá.

Raw koláčiky sú výborné, zdravé, ale keďže sú v nich väčšinou ako hlavná zložka orechy a kokosový tuk, sú ťažké a rozhodne kalorické. Žlčník zaplače ak s ním máte problém. Výhodou je, že zjete jeden až dva koláčiky a máte dosť, trávenie bude zaťažené na dlhé hodiny.

5. Ak si dám z každého jedla trošku, je lepšie ako zjesť dve veľké jedlá.

Dôležité je, aký máte výdaj energie a príjem. Takže ak máte chuť na všetko, je fajn dať si malú porciu postupne zo všetkého, aj keď trávenie sa neurýchli.

6. Alkohol je menšie zlo, ako sladkosti.

Nech už pijete čokoľvek alkoholové, je to pre telo zlé po všetkých stránkach. Alkohol sú prázdne kalórie a tým, že vytvára nestabilnú hladinu cukru v tele, budete ešte aj hladní a tým pádom začnete vyjedať. Ak si nakrájate čerstvý ananás, alebo jablko a polejete kvalitnou čokoládou, urobíte oveľa lepšie.

7. Ak sa prejem, je jedno, či si dám ešte niečo navyše.

Nikdy to nie je jedno, pretože ak vám je zle, môže vám byť ešte horšie. Zastavte sa, kým je čas a dajte si bylinkový čaj. To jedlo tam bude aj zajtra.

8. Keď jem vianočné jedlá priberiem, aj keď sa pôjdem prejsť.

Záleží na tom, aké jedlá jete (ako sú pripravené), lebo každý má iný metabolizmus. Dobrá správa je, že čím viac sa hýbete, tým lepšie. Nehovorím, že nepriberiete, ale nič tým nepokazíte.

9. Všetko čo mi ponúknu, si musím dať.

Ak niečo naozaj máte radi, tak si primerane dajte, ale určite neládujte do seba všetko nasilu, Ak máte problém ovládnuť sa, dajte si 30 min pred návštevou uvarené vajíčko.

10. Ak sa zjem trojnásobok, neuloží sa mi to, ak budem hodinu cvičiť.

Uloží sa vám to podľa toho, aký máte metabolizmus, aké množstvo zjete a jediná hodina cvičenia to nevykompenzuje, ale dobrá správa je, že pravidelné cvičenie vám určite pomôže.


11.12.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.