Karnozín a profesionálny šport

Intenzívna svalová práca vedie k hromadeniu kyseliny mliečnej (nadbytok H+ iónov), dochádza k výraznému zvýšeniu kyslosti vo svaloch, čo spôsobuje svalovú únavu, zníženie sily a vytrvalosti spolu s pomalou regeneráciou. Ruský vedec E.S.Severin v roku 1953 dokázal, že karnozín významne prispieva k fyzikálno-chemickej rovnováhe kyslosti (tlmením) v kostrových svaloch a udržiava acidobázickú rovnováhu počas intenzívnej svalovej práce. Karnozín predstavuje 30% celkovej tlmivej kapacity organizmu. 

Nedávne štúdie potvrdili, že zvýšená koncentrácia karnozínu vedie k zvýšeniu tlmivej kapacity H+ iónov,

čo znamená, že karnozín reguluje (tlmí) vnútrobunkovú kyslosť (pH). Dôležitým faktom je, že karnozín má túto vlastnosť a kedy sa užíva pred cvičením.
Je všeobecne známe, že hromadenie kyseliny mliečnej v pracujúcich svaloch spôsobuje pokles hodnôt pH, teda zvýšené prekyslenie, čo vedie k svalovej únave až pauze. Zníženie koncentrácie karnozínu počas života vedie k potlačeniu svalovej sily a vytrvalosti. Suplementácia L-karnozínom zvyšuje jeho koncentráciu a tým spôsobuje rýchlejšie zotavenie, zvýšenie sily, odolnosti, vytrvalosti a rýchlej regenerácie.

L-karnozín napomáha činnosti takzvanej kalciovej pumpy sarkoplazmatického retikula svalových buniek a udržiava otvorené kanály vápnika. Pumpa prestane fungovať kvôli nedostatku karnozínu, vápnikové kanály sa uzavrú v dôsledku zvýšeného okyslenia, zvýšenej peroxidácie lipidov a akumulácie malondialdehydu (MDA). Karnozín zabraňuje vzniku týchto nežiaducich reakcií a predstavuje ideálny prírodný doplnok v športe. Karnozín nie je dopingová látka. V športe a kulturistike sa karnozín podieľa aj na detoxikácii reaktívnych aldehydov vznikajúcich peroxidáciou lipidov pri svalovej práci.

Početné štúdie potvrdili, že karnozín chráni svaly pred zranením, zvyšuje ich silu, odolnosť, vytrvalosť a urýchľuje regeneráciu. Vyššie uvedené vlastnosti karnozínu sú tiež skúmané z hľadiska množstva, ktoré môže spôsobiť tieto výsledky. Štúdie ukázali, že minimálne množstvo, ktoré spôsobuje zastavenie peroxidácie lipidov, je 2,5 mM a 1,0 mM na prevenciu karbonylácie. Tieto koncentrácie sa dosahujú po niekoľkých mesiacoch suplementácie karnozínom (podľa štúdie až po 13 mesiacoch). Suplementy obsahujúce 1,8 % karnozínu zvyšujú 5-násobne vyššiu koncentráciu vo svaloch už po 8 týždňoch.

Zistilo sa, že ľudia, ktorí sa venujú anaeróbnym športom, ako sú šprintéri a kulturisti, majú vyššie intramuskulárne koncentrácie karnozínu. Bolo hlásené, že cvičebný tréning zvyšuje koncentrácie karnozínu v kľudovom svale u týchto typov športovcov. Niektorí vedci napríklad uviedli, že cvičebný tréning zvýšil aktivitu plazmatickej karnozinázy a znížil vylučovanie karnozínu, čo viedlo k vyšším koncentráciám svalového karnozínu.

Niekoľko štúdiií uvádza, že karnozín môže zvýšiť výkon pri vysokointenzívnom cvičení, prírastok svalovej hmoty, zvýšiť VO2 max a urýchliť adaptáciu na tréning. Mechanizmus týchto účinkov nie je úplne objasnený, ale možno ho prinajmenšom čiastočne pripísať schopnosti karnozínu zvýšiť svalovú tlmivú kapacitu.

Karnozín v športe je relatívne nedávnou a rastúcou oblasťou výskumu. Má potenciálne priaznivé účinky pri cvičení s vysokou intenzitou vrátane anaeróbnych šprintov a odporového tréningu. Existuje tiež potenciál pre aditívne účinky karnozínu spolu s ďalšími látkami na ďalšie zvýšenie možných ergogénnych účinkov.

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31083045
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31029715 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm   

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm   

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm  


23.08.2023


Čítaj Viac: Svaly a pohybový aparát~ Karnozín EXTRA~ Športovci

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.