Karnozín omladzuje pokožku

Čo v skutočnosti spôsobuje vrásky na koži?

Starnúce kožné bunky, keratinocyty a fibroblasty, sa po zmenách v proteíne začnú správať abnormálne a nakoniec sa hromadia v ľudskej koži. Produkujú viac enzýmov podobných metaloproteináze, ktoré poškodzujú proteíny v okolitej extracelulárnej hmote (matrice, v ktorej sú bunky, lymfatické uzliny, cievy a ďalšie súvisiace kožné štruktúry).

Starnutie spôsobuje nezvratné poškodenie bielkovín v tele. Základným mechanizmom tohto poškodenia je glykácia. Jednoduchá definícia glykácie je zosieťovanie bielkovín a cukrov za vzniku nefunkčných štruktúr v tele. Proces glykácie môže byť povrchne videný ako nevzhľadná vráskavá koža (1).

Starnúce bunky tiež produkujú adhézne molekuly, ktoré spôsobujú zhrubnutie stien krvných ciev a ich stuhnutosť (aterosklerózu). Starnúce bunky produkujú ďalšie degradačné enzýmy a protizápalové cytokíny, ktoré pôsobia vo vzdialených častiach tela (prenášajú sa krvou). Takto relatívne malé množstvo zostarnutých buniek spôsobuje veľké zmeny vo funkcii a celistvosti pokožky. Starnúce bunky sa hromadia vo všetkých orgánoch a tkanivách, kde trpia apoptózou (programovaná bunková smrť) a vyvolávajú degeneratívne procesy starnutia. Navyše skreslenie mikroskopického prostredia nahromadenými starnúcimi bunkami môže byť dôvodom zvýšeného výskytu malígnych ochorení u starších ľudí.

Dr Leonard Hayflick v roku 1961 demonštroval, že bunky môžu dosiahnuť obmedzený počet bunkových delení a potom stratiť svoju schopnosť delenia. Jeho známe experimenty preukázali, že ľudské fibroblasty (bunky spojivového tkaniva) majú možnosť zdieľania (delenia) 60 až 80-krát, fibroblasty mladých ľudí 30 až 40-krát a fibroblasty starších ľudí len 10- až 20-krát. Karnozín predlžuje priemernú životnosť fibroblastov v kultúrach, ničí ich premenené (mutagénne) tvary a chráni pred aldehydmi. Karnozín zároveň potláča, aspoň v laboratórnych podmienkach, glykáciu bielkovín a tvorbu škodlivých krížových väzieb DNA/proteínov (2).

Nové zistenie ukázalo, že nielen orálne užívaný karnozín je spojený s omladzovaním pokožky, ale aj lokálne formulácie karnozínu majú potenciál pre účinok proti starnutiu. Ukázalo sa, že lokálny roztok karnozínu aj krém na tvár na báze karnozínu významne znižujú tvorbu konečných produktov pokročilej glykácie (AGE) v epiderme a derme. Keďže akumulácia AGEs v koži má za následok stratu elasticity, pevnosti a tónu pokožky, predpokladá sa, že karnozín predstavuje sľubnú látku v kozmetickom priemysle (3).

Skorá štúdia z roku 1986 dospela k záveru, že karnozín podporuje hojenie rán. Základný mechanizmus je pravdepodobne spôsobený stimulačným účinkom na syntézu kolagénu indukovanú histamínom a beta-alanínom (4). Dvojito zaslepená placebom kontrolovaná štúdia dospela k záveru, že karnozín, keď sa aplikuje s Rhodiola rosea, vedie k zlepšeniu suchosti pokožky (5), zatiaľ čo v kombinácii s močovinou a arginínom má lokálna aplikácia za následok zlepšenie hydratácie pokožky a zlepšenie suchosti u pacientov s T2DM (6).

References:

Hipkiss, A.R., Brownson, C., Bertani, M.F., Ruiz, E. and Ferro, A., 2002. Reaction of carnosine with aged proteins: another protective process?. Annals of the New York Academy of Sciences, 959(1), pp.285-294.

McFarland, G.A. and Holliday, R., 1994. Retardation of the senescence of cultured human diploid fibroblasts by carnosine. Experimental cell research, 212(2), pp.167-175.

Narda, M., Peno-Mazzarino, L., Krutmann, J., Trullas, C. and Granger, C., 2018. Novel Facial Cream Containing Carnosine Inhibits Formation of Advanced Glycation End-Products in Human Skin. Skin Pharmacology and Physiology, 31(6), pp.324-331.

Nagai, K., Suda, T., Kawasaki, K. and Mathuura, S., 1986. Action of carnosine and β-alanine on wound healing. Surgery, 100(5), pp.815-821.

Dieamant, G.D.C., Velazquez Pereda, M.D.C., Eberlin, S., Nogueira, C., Werka, R.M. and Queiroz, M.L.D.S., 2008. Neuroimmunomodulatory compound for sensitive skin care: in vitro and clinical assessment. Journal of cosmetic dermatology, 7(2), pp.112-119.

Federici, A., Federici, G. and Milani, M., 2012. An urea, arginine and carnosine based cream (Ureadin Rx Db ISDIN) shows greater efficacy in the treatment of severe xerosis of the feet in Type 2 diabetic patients in comparison with glycerol-based emollient cream. A randomized, assessor-blinded, controlled trial. BMC dermatology, 12(1), p.16.

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 


17.08.2023


Čítaj Viac: Anti-aging~ Výživa~ Karnozín EXTRA~ Regenerácia

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.