Karnozín - všestranný ochranca zdravia

Zdravie človeka by malo byť na prvom mieste. Snažíme sa udržiavať si ho, chrániť seba a svojich blízkych ako to len najlepšie ide. Vhodná životospráva, kvalitná strava a pohyb sú začiatkom úspechu. Existuje ešte niečo, čo nám pomôže zlepšiť výsledky našich snažení? A čo ak nás prekvapí ochorenie alebo iná nepohoda? Vyskúšajme odborníkmi odporúčaný výživový doplnok s názvom Karnozín EXTRA.

Karnozín je biologicky aktívny dipeptid zložený z dvoch aminokyselín - L-histidín a β-alanín.   Vyskytuje sa bežne v našom tele a jeho najvyššia koncentrácia je vo veľkom mozgu, v mozočku, v kostrových svaloch a v srdci. O jeho účinkoch v súvislosti s Poruchami autistického spektra sa už písalo mnohokrát,  ale vďaka mnohým ďalším výskumom sú známe aj jeho ďalšie mimoriadne účinky. 

 

Pozitívum pri neurodegeneratívnych problémoch

Karnozín je všestranný neuroprotektant, tak možno charakterizovať účinky karnozínu pri neurodegeneratívnych ochoreniach. Nízke hladiny karnozínu v krvi sú spojené napríklad s Alzheimerovou chorobou. Karbonová anhydráza je nižšia v mozgu pacientov s týmto ochorením, preto karnozín pôsobí ako aktivátor. Vedecké štúdie preukázali, že pacienti s Parkinsonovou chorobou trpia často na poškodenú glyceraldehyddehydrogenázu, dôležitý enzým nachádzajúci sa v prednej mozgovej kôre. Karnozín chráni organizmus pred poškodením tohto enzýmu. Epilepsia a schizofrénia  sú chronické ochorenia, ktoré taktiež patria do veľkej skupiny ochorení, kde sa na poškodení mozgových buniek podieľa oxidačný stres a karbonylácia. Pretože karnozín efektívne potlačuje obe tieto formy reakcií, stáva sa tak vhodným potravinovým doplnkom liečby týchto pacientov. Karnozín má významné antikonvulzívne účinky, ako bolo preukázané štúdiami v poslednej dobe. Preto je jeho užívanie nádejou aj pre epileptikov. Štúdia na laboratórnych zvieratách, u ktorých sa vyskytli umelo vyvolané záchvaty zistila, že podávanie karnozínu znížilo závažnosť aj trvanie záchvatov. Sclerosis multiplex (SM) alebo roztrúsená mozgovomiechová skleróza patrí medzi autoimunitné ochorenie centrálneho nervového systému s neistou prognózou a obmedzenou liečbou. Na jeseň 2019 boli publikované výsledky otvorenej štúdie realizovanej na Univerzite Novi Sad, ktorá preukázala, že suplementácia karnozínu u pacientov so SM, by mohla byť prospešná pri znížení únavového syndrómu. 


Antidepresívne vlastnosti

Prof. Alan Hipkiss  z Astonskej univerzity v Birminghame r. 2015 publikoval štúdiu, podľa ktorej má karnozín veľký potenciál v liečbe depresie. Karnozín podávaný ako výživový doplnok, je schopný pozitívne ovplyvňovať správanie u ľudí trpiacich depresiou. Vzhľadom na fakt, že karnozín ovplyvňuje glutamátový systém, bola v roku 2020 publikovaná v časopise Journal of Affective Disorders štúdia zameraná na použitie karnozínu pri liečbe veľkej depresívnej poruchy. Liečba bola u pacientov dobre tolerovaná, bez vážnejších nežiadúcich účinkov. 


Môže nám znížiť tlak a ochrániť srdce 

Iným benefitom karnozínu je, že dokáže zlepšiť funkciu srdca. Poskytuje ochranu proti kôrnateniu ciev, znižuje krvný tlak otváraním krvných ciev. Karnozín dokáže zabrániť tvorbe glykovaného lipoproteínu s nízkou hustotou, ktorý môže stimulovať tvorbu penových buniek, ktoré sú spojené s poruchami obehového systému, bežne vyskytujúcich sa u ľudí trpiacich na diabetes.


Spomaľuje starnutie

Nemožno zabudnúť na jeho nepopierateľné „omladzujúce“ účinky, na základe ktorých sa považuje za revolučnú látku v boji proti starnutiu. Na základe vedeckých štúdií bolo preukázané, že má úžasnú schopnosť omladzovať starnúce bunky a meniť ich na plne funkčné, pretože dokáže spomaliť proces skracovania telomér.  Teloméry sú koncové oblasti chromozómov, ktoré chránia úseky nukleových kyselín pred stratou, poškodením, chybnými kombináciami a chybnou replikáciou počas delenia buniek. Procesom opakovaného delenia buniek sa postupom času teloméry degradujú, odbúravajú a výsledkom je potom ich skracovanie čo má za následok zníženú schopnosť obnovy buniek a ich starnutie. Dokáže predĺžiť dobu medzi deleniami buniek a súčasne zvýšiť počet delení o 150 %, čím výrazne predlžuje životnosť každej bunky v tele. 

Toto potvrdili aj pokusné štúdie a experimentálne práce prevedené „in vitro“, že karnozín je schopný omladzovať staršie bunky v kultúrach a tak isto aj pokusy „in vivo“, uskutočnené na myšiach, kde karnozín potlačoval viditeľné znaky starnutia.  


Karnozín pri športovaní

V rozmedzí od 20 do 70 roku života sa svalová hmota organizmu zníži o 20%, rovnako sa znižuje aj sila a vytrvalosť, takže celkové zníženie svalovej efektivity sa blíži k 40%. Koncentrácia karnozínu a jeho antioxidačný efekt klesne na polovicu pôvodných hodnôt. Takže jeho doplnenie vedie k  zvýšeniu sily, odolnosti, vytrvalosti a urýchleniu regenerácie. Ruský vedec Severin preukázal, že dodanie karnozínu do tekutiny, v ktorej boli inkubované izolované vyčerpané svaly, spôsobilo následnú obnovu plnej svalovej energie. 100% prírodný, netoxický produkt Karnozín EXTRA ktorý, je dobrou podporou pri športe, pretože neobsahuje žiadne dopingové látky. 


Silnejší ako vitamín C

V súčasnosti je karnozín najsilnejší antioxidant, pokiaľ ide o likvidáciu voľných radikálov. V prípade napadnutia tkanív nebezpečnými zlúčeninami, ktoré vznikli pôsobením voľných radikálov, je aktívny. Dokonca, vo väčšej miere než vitamín C. Zabraňuje rozvoju aterosklerózy, šedého zákalu, zápalových a degeneratívnych procesov kĺbov.

Použité zdroje: 

www.karnozin.sk, www.karnozin-extra.sk
Hipkiss, A.R., 2015. Possible benefit of dietary carnosine towards depressive disorders. Aging and disease, 6(5), p.300._
Ouyang, L., Tian, Y., Bao, Y., Xu, H., Cheng, J., Wang, B., Shen,Y., Chen, Z. and Lyu, J., 2016. Carnosine decreased neuronal cell death through targeting glutamate system and astrocyte mitochondrial bioenergetics in cultured neuron/astrocyte exposed to OGD/recovery. Brain research bulletin, 124, pp.76-84._
Araminia, B., Shalbafan, M., Mortezaei, A., Shirazi, E., Ghaffari, S., Sahebolzamani, E., Mortazavi, S.H., Shariati, B., Ardebili, M.E., Aqamolaei, A. and Naderi, S., 2020. L-Carnosinecombination therapy  for major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Affective Disorders, 267, pp.131-136._
Jia, R., Ayling, K., Chalder, T., Massey, A., Broadbent, E., Coupland, C. and Vedhara, K., 2020. Mental health in the UK during the COVID-19 pandemic: cross-sectional analyses from a community cohort study. BMJ open, 10(9), p.e040620.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.12979

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 


25.06.2021


Čítaj Viac: Anti-aging~ Srdce a cievy~ Mozog a nervový systém~ Karnozín EXTRA~ Regenerácia~ Športovci

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.