Karnozínom EXTRA proti demencii a skleróze - Rohovor s doc. Kubíkovou

Ako budovať odolnosť mozgu i nervovej sústavy a o tom, ako môže karnozín bojovať proti neurodegeneratívnym diagnózam sa budeme v dnešnom Teleráne rozprávať so špecialistkou a odbornou konzultantkou spol. CarnoMed , chirurgičkou a onkologičkou  doc. MUDr. Eliškou Kubíkovou, PhD., MPH.

Karnozín sa považuje za účinnú látku 21. storočia a možno sa onedlho názve aj látkou dlhovekosti.
Jeho účinky skúmajú vedci po celom svete. O čo konkrétne ide?

Presne tak. Jednoznačne ide o látku s obrovským prínosom a potenciálom pre fungovanie mozgu, nervovej sústavy, ako aj jeho kognitívnych funkcií. Zistilo sa totiž, že je schopný obnovovať bunky a predlžovať ich život a výkonnosť. Stará sa tiež o to, aby, laicky povedané, bunky medzi sebou komunikovali, a tak zabezpečili automatické fungovanie nášho organizmu. Karnozín by tak mohol pomáhať v boji proti degeneratívnym chorobám, ktoré priamo súvisia so starnutím, ako sú Alzheimerova či Parkinsonova choroba, depresie, schizofrénia a ďalšie. Karnozín je výbornou neuroprotektívnou látkou.

Ako chráni náš mozog a zaisťuje jeho regeneráciu?

Predovšetkým tým, že karnozín predchádza poškodeniu a odstraňuje škody spôsobené toxickým pôsobením glykačných produktov. Tie vznikajú reakciou glukózy s aminokyselinami. Detto, karnozín má potenciál obnoviť funkčnosť mitochondrií, zvyšuje tým celkový energetický metabolizmu mozgu, čím zlepšuje koncentráciu, jeho výkon a bojuje proti depresii. Karnozín obnovuje funkčnosť neuro-receprorov, tiež znižuje tvorbu beta-amyloidných proteínov zúčastňujúcich sa patologického procesu degenerácie mozgového tkaniva.

Áno, náš mozog vystavujeme oveľa väčším nárokom ako kedysi, zápasíme so stresom, vyhorením, depresiami, pritom chceme byť neustále výkonní, kreatívni, schopní pracovať za akýchkoľvek okolností sústredene, často aj 12 a viac hodín...

Iste, menej námahy a času vynakladáme na to, aby mozog dostal to, čo si zaslúži. Jeho neuroprotektívny účinok výrazne vplýva aj na spomalenie starnutia, a zároveň sa javí ako účinne nootropikum v prípadoch stareckej demencie, Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby, ba dokonca aj sklerózy multiplex.
To sú skvelé správy ! Máte aj dobrú správu aj pre pacientov s diagnózou skleroza multiplex?

Ano, CarnoMed ako prvá spoločnosť na svete analyzovala podávanie Karnozínu pacientom so sklerózou multiplex a preukázala jeho prínosy v roku 2020. Otvorená klinická štúdia skúmala účinnosť a bezpečnosť perorálneho L-karnozínu na liečbu SM a bola organizovaná podľa smerníc CARE. Do tejto prípadovej štúdie boli zaradené dve ženy (vo veku 37 a 48 rokov) a muž (48 rokov), ktorí splnili McDonaldove kritériá z roku 2017 na diagnostiku SM a nemali iné závažné chronické ochorenia alebo akútne poruchy. Výsledky boli veľmi povzbudivé. Spomeniem len niektoré - u všetkých pacientov, bez ohľadu na rozvinutý stupeň ochorenia, sa znížila celková únava. Toto je najvýznamnejší záver, pretože únava je vnímaná ako jeden z naj vysiľujúcejších prejavov ochorenia SM, a býva spravidla spojená so vznikom depresie. U skúmaných pacientov sa zvýšila pohyblivosť, svalový tonus, zlepšila sa odolnosti na bolesť a depresiu. Taktiež u všetkých pacientov sa zvýšila celková antioxidačná kapacita v krvnom sére. Pričom neboli hlásené žiadne nežiadúce účinky.

Aké sú teda vaše odporúčania ako budovať celkovú odolnosť mozgu?

Stres poškodzuje naše bunky aj telo. Preto je nesmierne dôležité, ako dokážete stres spracovávať a odolávať mu. Zároveň vypäté situácie striedať s niečím pozitívnym, ako je relax v podobe hudby, pohybu, kvalitnej stravy ale aj dovolenky, ktorá dokáže mozog a tým aj naše telo pozitívne stimulovať k fyzickým aj psychickým výkonom, tvorivosti, dlhšiemu sústredeniu. Stavebnou a ochrannou bombou pre mozog sú tri látky – glutatión, DHA a karnozín. Keď ho máme nedostatok, tak môžeme nahradiť. Mozog sa nám potom odvďačí.

Ďakujeme za rozhovor!

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 


20.07.2023


Čítaj Viac: Anti-aging~ Mozog a nervový systém~ Karnozín EXTRA~ Seniori

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.