MUDr. R. Lenártová: Mentálna odolnosť. Ako na to?

Situácia po pandémií COVID-19 predstavuje zložitý sociálne-psychologický kontext, ktorý odkryl rôznorodé reakcie a rozvrstvenie populácie v reálnom čase. Táto udalosť sa stala katalyzátorom pre rôzne prejavy mentálnej odolnosti, pričom jednotlivci rôzne vnímali a spracovávali stresové podnety spojené s pandémiou, či vojnovým konfliktom na východ od našich hraníc alebo zhoršené sociálno - ekonomické pomery ľudí.

V kontexte psychologického rozdelenia môžeme identifikovať skupiny, ktoré prejavili výraznú mentálnu odolnosť, schopnosť prispôsobiť sa a udržať psychickú pohodu výzvam spojenými s neistotou a strachom. Na druhej strane, niektorí ľudia prejavili zvýšenú zraniteľnosť a citlivosť voči stresu, čo mohlo viesť k rôznym prejavom úzkosti, depresie a iným psychickým poruchám.

Výzvy spojené s pandémiou, vojnou a ťažkými ekonomickými kladú na psychickú odolnosť jednotlivcov nesmierne nároky. Zvyšovanie a zlepšovanie mentálnej odolnosti môže byť kľúčové pre zachovanie duševného zdravia v týchto náročných situáciách. 

V dnešnom rozhovore sme sa rozprávali s lekárkou a klinickou biochemičkou MUDr. Renátou Lenártovou o spôsoboch, ako budovať svoju duševnú odolnosť v týchto časoch.

Často sa hovorí, že treba byť „mentálne odolný“. Čo to vlastne to znamená?

Byť mentálne odolný znamená, že sme schopný zvládať aj náročné situácie a tlak. Že dokážeme vstať aj po neúspechoch a v situáciách neistoty, na ktoré človek prirodzene reaguje obavami, strachom, stresom, či úzkosťou. Že aj vtedy máme pod kontrolou svoje reakcie, nepoľavujeme vo svojom snažení a sme schopní zachovávať si optimizmus.

Čo zvyšuje mentálnu odolnosť?

Kľúčovým prvkom zvyšovania mentálnej odolnosti je naša schopnosť adaptácie a mentálna flexibilita. Inými slovami, to, že naša myseľ dokáže reagovať na meniace sa podmienky. Že dokážeme zmeniť prístup,  rutinu a sústrediť sa na iné, nové úlohy, ak to situácia vyžaduje. Prispôsobivosť je našou výhodou aj v náročných situáciách.

Čo robiť, aby sme si udržali dobré duševné zdravie aj  v náročných situáciách?

Mali by sme byť obklopení ľuďmi. Snažiť sa o také vzťahy, v ktorých dokážeme spolu naozaj hovoriť o našich pocitoch a vyjadrovať si vzájomnú podporu. Hovoríme tomu budovanie sociálnej a emocionálnej podpory. Pomáha to zvládať stres a prekonávať úzkosť spojenú s neistotou, či pocity samoty. Cítiť sa dobre, naplno využívať svoje schopnosti a viesť každodenný bežný spoločenský život.

Pri viacerých fyzickým problémoch si pomáhame suplementami. Dá sa to aj v prípade mentálneho zdravia?

Aj v starostlivosti o duševné zdravie existujú látky, ktoré pomáhajú v boji s mentálnymi ťažkosťami, stresom, úzkosťami či depresiou. Napríklad štúdie o látke karnozín ukazujú, že chráni nervovú sústavu a má antioxidačný vplyv na ľudský mozog. Zlepšuje myseľ, teda najmä pamäť, pozornosť, reč a učenie. Preto má dôležité preventívne účinky pri takých ochoreniach, ako je demencia, Parkinsonova choroba či Alzheimer
Karnozín podporuje menátlnu stabilitu – teda prináša vyváženejšiu náladu, pokojné nervy a zmierňuje príležitostnú úzkosť.

Na čo treba myslieť, pri boji s duševnou nepohodou?

Pri úsilí o zvýšenie mentálnej odolnosti musíme mať na pamäti, že kľúčový je komplexný prístup, ktorý zahŕňa sociálnu podporu, psychologickú pomoc a zdravý životný štýl. Akýkoľvek prospešný doplnok, napríklad šesťzložkový Karnozín EXTRA je potrebné kombinovať s vyváženou stravou a zdravým životným štýlom. Pretože žiadna látka nie je univerzálnym riešením.

Ďakujeme za rozhovor!

Súvisiace produkty




15.02.2024


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.