Prečo je naša kapsula Sulforafanu EXTRA s myrozinázou taká jedinečná?

Sulforafan je látka, ktorá je prítomná v niektorých krížovitých zeleninách a preukázala sa jej potenciálna úloha v boji proti rakovine. Myrozináza, enzým prítomný v týchto zeleninách, je dôležitá pre tvorbu sulforafanu a môže tiež mať vplyv na jeho protinádorové účinky.

Vedecké štúdie a výskumy naznačujú, že sulforafan má rôzne antikarcinogénne vlastnosti. Má schopnosť indukovať detoxikáciu a elimináciu karcinogénnych látok z organizmu, čím pomáha chrániť bunky pred poškodením DNA a vznikom nádorov. Sulforafan tiež môže pôsobiť ako antioxidant a protizápalové činidlo, čo prispieva k zníženiu oxidačného stresu a zápalových procesov, ktoré sú spojené s rakovinou.

Okrem toho sa preukázalo, že sulforafan má schopnosť inhibovať rast nádorových buniek a podporovať ich programovanú bunkovú smrť, čo znamená, že môže pomáhať pri zastavení rastu a šírenia nádorov. Štúdie tiež naznačujú, že sulforafan môže mať schopnosť cieľovo ovplyvňovať niektoré molekulárne ciele v rakovinových bunkách a interferovať s procesmi, ktoré podporujú ich prežitie a inváziu.

Je však dôležité poznamenať, že sulforafan a jeho účinky na rakovinu sú stále predmetom výskumu a klinických štúdií. Zatiaľ nebolo definitívne preukázané, že sulforafan môže byť samostatnou liečbou rakoviny. Avšak jeho prínos ako súčasť zdravej stravy bohatej na krížovité zeleniny a ako podporný faktor v prevencii rakoviny je široko diskutovaný a podporovaný.


Pri liečbe rakoviny je dôležité mať na pamäti, že každý prípad je individuálny a vyžaduje multidisciplinárny prístup. Ak máte záujem o využitie sulforafanu alebo krížovitých zelenín ako súčasť vášho stravovacieho plánu v boji proti rakovine, odporúča sa konzultovať s odborníkom, ako je onkológ alebo výživový špecialista, aby sa zohľadnili vaše individuálne potreby a kontext.

Myrozináza je enzým, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe sulforafanu, bioaktívnej zlúčeniny, ktorá sa nachádza v niektorých krížovitých zeleninách, ako je brokolica, kapusta a reďkovka.

Proces tvorby sulforafanu začína, keď sa tkanivá rastliny poškodia, napríklad pri žuvaní alebo rezaní. Poškodenie tkaniva spôsobuje, že myrozináza (prítomná v bunkách rastliny) interaguje s inou zlúčeninou nazývanou glukozinolát, ktorá sa tiež nachádza v rastline. Myrozináza katalyzuje reakciu, v ktorej sa glukozinolát štiepi na sulforafan a ďalšie produkty.

Myrozináza je teda kľúčová pre tvorbu sulforafanu zo substrátu glukozinolátu. Bez prítomnosti myrozinázy by sa sulforafan v rastline nevytváral. V dôsledku toho, ak by sa rastliny s nízkou aktivitou myrozinázy konzumovali, mohlo by to viesť k nižšej dostupnosti sulforafanu pre organizmus.

Pre človeka je dôležité mať dostatočné množstvo myrozinázy v potrave, aby sa maximalizovala tvorba sulforafanu pri konzumácii krížovitých zelenín. Okrem toho, niektoré výskumy naznačujú, že kombinácia krížovitých zelenín s potravinami obsahujúcimi myrozinázu (napríklad zelené listové rastliny, horčica) môže zvýšiť tvorbu sulforafanu v organizme.

Je však dôležité poznamenať, že tepelná úprava, ako je varenie alebo pečenie krížovitých zelenín, môže znížiť aktivitu myrozinázy a tým aj tvorbu sulforafanu. Preto sa odporúča aj konzumácia surových alebo menej tepelne upravených krížovitých zelenín, aby sa maximalizoval prínos sulforafanu.

                                                                                                                          Zdroj: Prof. DrSc. Katarína Horáková PhD.

https://www.sulforafan-extra.sk 

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra.htm

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra-xl-pure-gold-edition.htm 


27.06.2023


Čítaj Viac: Onkologické ochorenia~ Sulforafan EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.