Prírodný výživový doplnok môže zabrániť vzniku chronických ochorení

Prírodný výživový doplnok môže zabrániť chronickým ochoreniam. U dobrovoľníkov sa v snahe predchádzať moderným ochoreniam vrátane cukrovky, testuje prirodzený doplnok výživy karnozín. Ak bude testovanie úspešné, liečba pomocou tohoto doplnku môže byť lacným a bezpečným spôsobom, ako predchádzať ochoreniam spojeným so životným štýlom.

"Chronické ochorenia sú na vzostupe, a je to dôsledok zmeny životného štýlu za posledných 100 rokov," povedala profesorka Barbora de Courten, vedúca výskumu na Monash University." Takže tento konkrétny doplnok, karnozín, má obrovský potenciál."

Karnozín je predmetom testov, ktoré vedie univerzita Monash Zdroj obrázku: 9NEWS

Karnozín a jeho prekurzor, beta-alanin, sa najčastejšie predávajú ako doplnky výživy pre zlepšenie výkonu pri cvičení.

Boli však uskutočnené tisícky zvieracích aj bunkových štúdií, ktoré sa zaoberali širokou škálou benefitov karnozínu, najmä vďaka jeho protizápalovým a antioxidačným účinkom. Tieto štúdie ukázali prínosy hlavne pri prevencii a liečbe chronických ochorení súvisiacich s vekom, ako napríklad diabetes 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia, demencia, rakovina, a spomalenie starnutia.  

Karnozín je molekula prirodzene sa vyskytujúca v tele v kostrovom svalstve a srdcovom svale a v malých množstvách aj v mozgu.

Ľudské telo vyžaduje 500-3500mg karnozínu pre dosiahnutie potrebných biologických účinkov, avšak denne dostávame stravou len 50-250mg.

Pilotná štúdia na dobrovoľníkoch ukázala, že karnozín bol tak účinný, ako slabšie lieky na diabetes, čo inšpirovalo výskumníkov k obsiahlejšiemu výskumu.

Associate Prof. de Courten hovorí: "Pracujeme teraz na dlhodobejších výskumoch, aby sme to potvrdili a súčasne aby sme pozorovali iné rizikové faktory chronických ochorení". 

Tucty dobrovoľníkov sa v Melbourne zapoja do väčšieho výskumu, vrátanie tých, ktorí užívajú metformin alebo majú pre-diabetes.

Vhodní sú taktiež ľudia s nadváhou alebo obézni.

Jedným z ochotných dobrovoľníkov je aj Chris Morrison, 54, ktorý má predispozíciu k chronickým ochoreniam. Bol zapojený do štúdie, ktorá zahŕňala užívanie šiestich kapslí karnozínu denne. Vraví, že je to prínos navyše, že tento doplnok je prirodzený a úplne bezpečný na užívanie.

Viac finančných prostriedkov je tiež potrebných na overenie ďalších potenciálnych benefitov, ako je napríklad terapia ochorenia periférnych tepien.

Video je prebrané z austrálskej televízie 9 NEWS

Zdroj: https://www.9news.com.au/national/2018/06/08/19/17/natural-supplement-chronic-disease-testing

© Nine Digital Pty Ltd 2018


04.09.2018


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.