Prof.Horákova: Moje skúsenosti so sulforafanom - jedinečnou molekulou, ktorú ľudstvu poskytla príroda

Je mi cťou, že som mala tú možnosť pred viac ako polstoročím byť súčasťou talentovaného slovenského výskumného tímu izotiokyanátov. Byť pri odhalení existencie sulforafanu a jeho protinádorového účinku. Počas mojej aktívnej činnosti na fakulte a v niekoľkých laboratóriách v zahraničí som uskutočňovala rôzne experimenty a mnohé z nich som venovala výskumu izotiokyanátov, medzi ktoré patrí aj sulforafan. Mojím cieľom bolo odhaliť ich úžasný potenciál, ktorý v sebe niektoré z nich skrývali, a využiť ich na prevenciu zdravia. Žiaľ, nemala som podmienky pre uskutočnenie mojich predstáv a doviesť experimentálne poznatky až do praxe.

Sulforafan si ma počas dôchodkového veku priebežne „vyhľadával“ a tak som najprv spolupracovala s americkými vedcami a navrhla im vyrobiť dvojzložkové nutraceutikum, čo podstatne zlepšilo a zvýšilo príjem sulforafanu. Keďže u nás bol sulforafan nedostupný, firma CarnoMed sa rozhodla vyrobiť svoj vlastný produkt a požiadala ma o spoluprácu, s ktorou som rada súhlasila. A tak na záver mojej profesionálnej činnosti som sa dožila ešte aj príležitosti využiť svoje znalosti na urýchlenie a usmernenie pri príprave výroby produktu.

Nesmierne ma teší, že osud mi doprial dlhé roky sledovať prácu vedeckých pracovníkov vo svete, ktorí krok po kroku odhaľovali rúško tajomstva, čo v sebe sulforafan stále skrýva. Nikdy, ani vo sne, som však nemyslela, že raz budem mať príležitosť byť pri uvedení Sulforafanu Extra do praxe. Začiatkom februára 2020 produkt bol vyrobený a mohol sa začať distribuovať  na Slovensku. Odvtedy, s krátkymi prestávkami, ho dlhodobo preventívne užívam jednu kapsulu denne a nadobudla som nasledujúce skúsenosti.

Hneď úvodom môžem konštatovať, že som počas celého obdobia užívania sulforafanu nezaznamenala žiadne jeho nežiadúce účinky. Je známe, že jeden z hlavných pozitívnych efektov, ktorý si ľudia zvyknú okamžite všimnúť, je citeľné zníženie chronického zápalu a ústup bolestí. Asi po dvoch až troch týždňoch užívania som mohla aj ja toto konštatovať. Rovnako sa mi zlepšila kvalita spánku, čo sa dlhším užívaním sulforafanu ešte výraznejšie zlepšilo a stále pretrváva. No najväčší neočakávaný liečebný potenciál sulforafanu som zaznamenala na pankrease. V roku 2020 mi diagnostikovali chronickú pankreatickú insuficienciu, atrofiu pankreasu, dystrofiu ľavého maleolu 11/20, CHVCHDK bilat., čo s pribúdajúcim vekom sa často objavuje. Po 2,5 roka som opäť bola na Ultrasonografii (USG) abdomenu. V závere vyšetrenia mi gastroenterológ oznámil, že mám normálny nález na pečeni, žlčníku, žlčových cestách, pankrease, slezine a obličkách. S prekvapením sa ma spýtal, čo som robila, že mám v takom dobrom stave tieto orgány a dodal: Keby som nepoznal váš kalendárny vek, odhadol by som vám minimálne o 30 rokov menej. Takáto správa iste by potešila každého. To isté mi konštatovala gastroenterologička aj pred tromi rokmi, až na pankreas. S radosťou sa mi počúvali slová doktora, keď komentoval vyšetrovanie pankreasu: Pankreas je v zobrazenom rozsahu hlavy, tela primeranej veľkosti, aj echogenity, homogénny, bez zjavných ložísk, ductus pancreaticus bez dilatácie.

A čo mi pomohlo zlepšiť zdravotný stav pankreasu?

Nič som nezmenila v stravovaní či v pohybovej aktivite, jedine som začala dlhodobo užívať Sulforafan Extra. Dobre skúsenosti mám aj pri podpore imunity. Nedávno som bola pozvaná na pracovný obed a pán, ktorý sedel vedľa mňa už bol nakazený covidom. Samozrejme, nevedel o tom a ďalší deň aj s celou rodinou choroba naplno prepukla s vysokou horúčkou. Po týždni mi zavolal a pýtal sa ma, či som zdravá (neprekvapila ma otázka, pretože vždy sa zaujíma o moje zdravie…). Keď sa dozvedel, že som zdravá, začal šťastne opakovať: Vy máte ale dobrú imunitu!!! Keď som sa dozvedela, že je už týždeň chorý, no viete si asi predstaviť, ako som sa cítila. Mám šťastie, že sulforafan ma nezradil a moja imunita zabrala.

Na záver ešte moja skúsenosť pri prerušení užívania sulforafanu. Asi po 4. až 5. týždni som začala cítiť bolesti na miestach, kde som sa kedysi poranila alebo silno udrela. To bol pre mňa signál opäť začať užívať sulforafan.


Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.


11.12.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.