Sulforafan EXTRA prináša šancu v onkoprevencii! - Doc., MUDr. Eliška Kubíková, PhD.,MPH

Vedecké štúdie a výskumy naznačujú, že sulforafan má rôzne antikarcinogénne vlastnosti. Má schopnosť indukovať detoxikáciu a elimináciu karcinogénnych látok z organizmu, čím pomáha chrániť bunky pred poškodením DNA a vznikom nádorov. Sulforafan tiež môže pôsobiť ako účinný antioxidant a protizápalové činidlo, čo prispieva k zníženiu oxidačného stresu a zápalových procesov, ktoré sú spojené s rakovinou.


O sulforafane sa dnes porozprávame s onkologičkou doc. MUDr. ELIŠKOU KUBÍKOVOU, PhD.


Čo je sulforafan a akú úlohu hrá v našom tele?
 

Vnútorné zápaly sú spojené s mnohými chorobami, vrátane srdcových ochorení, cukrovky, ochorení dýchacích ciest a dokonca aj rôznych typov rakoviny. Zápal je prirodzenou reakciou organizmu na poškodenie alebo infekciu. Avšak, chronický zápal môže byť škodlivý a prispievať k rozvoju týchto chorôb. Sulforafan môže pôsobiť protizápalovo tým, že ovplyvňuje rôzne signálne dráhy v tele, ktoré sú spojené s reakciou na zápal. Napríklad, sulforafan môže aktivovať proteín nazývaný nukleárny faktor erytroidných buniek 2-ako (Nrf2), ktorý pomáha chrániť bunky pred zápalovými poškodeniami. Taktiež môže inhibovať aktivity enzýmov, ktoré sú zapojené do zápalových procesov.

A aké sú účinky sulforafanu na ľudské zdravie?

Sulforafan preukázal mnoho zaujímavých účinkov. Jedným z nich je jeho antioxidačná aktivita, ktorá pomáha neutralizovať voľné radikály a znižuje oxidatívny stres v tele. Ďalej má sulforafan protizápalové vlastnosti, ktoré môžu byť prospešné v boji proti rôznym zápalovým i onkologickým ochoreniam. Napríklad, výskumy naznačujú, že sulforafan môže pomôcť pri zápalových ochoreniach čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Taktiež sa ukázalo, že sulforafan má potenciál pri zmiernení zápalu srdcových svalov a zlepšovaní metabolických markerov pri metabolickom syndróme.Ďalším významným účinkom sulforafanu je jeho schopnosť aktivovať tzv. genetický systém detoxifikácie, čo znamená, že pomáha telu odstraňovať toxické látky a karcinogény. Štúdie naznačujú, že sulforafán môže mať potenciál v prevencii niektorých typov rakoviny, ako je rakovina prsníka, hrubého čreva, pľúc alebo prostaty.

Ako súvisí myrozináza s účinkami sulforafanu?

Myrozináza je enzým, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe sulforafanu v našom tele. Keď žujeme alebo trávime potraviny obsahujúce glukozinoláty, myrozináza sa aktivuje a štiepi glukosinoláty na sulforafan a ďalšie látky. Táto reakcia sa odohráva v špeciálnych bunkách rastliny. Je dôležité zabezpečiť správnu aktivitu myrozinázy, aby sa zabezpečovala tvorba sulforafanu a jeho účinky.

Ako môže byť sulforafán využitý v medicíne?

Sulforafan má potenciál ako supplement alebo podporná liečba v rôznych oblastiach medicíny. Ako prírodná antioxidačná a protizápalová látka môže pomáhať pri prevencii a liečbe ochorení spojených so zápalom, ako sú srdcové choroby, diabetická neuropatia alebo autoimunitné ochorenia. Ďalší výskum je zameraný na potenciálne využitie sulforafanu v neurológii, najmä pri ochrane mozgu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. Bolo preukázané, že sulforafán môže chrániť mozgové bunky pred poškodením a zápalom. Sulforafan EXTRA s aktivovaným enzýmom myrozinázy a glukorafanínom je výbornou príležitosťou na supplementárnu liečbu aj ako účinne nutraceutikom v prípade prevencie voči zápalom i onkologickým diagnózam.

Tento rozhovor nám skutočne priniesol veľa zaujímavých poznatkov. Ďakujem vám ešte raz za účasť a zdieľanie vašich znalostí.

 

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra.htm

https://www.carnomed.sk/produkty/sulforafan-extra-xl-pure-gold-edition.htm 


18.07.2023


Čítaj Viac: Onkologické ochorenia~ Sulforafan EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.