MUDr. Lenártová: Sulforafan účinný spojenec v onkoprevencii a proti zápalom.

mudr lenartovaMáme tú česť privítať MUDr. Renátu Lenártovú, PhD, špičkovú klinickú biochemičku a lekárku, ktorá nám poskytne odborný pohľad na potenciál sulforafanu jeho využitia a rolu v onkoprevencii.

Začnime od základov. Mohli by ste nám, prosím, vysvetliť, čo je sulforafan a aký je jeho potenciál v oblasti zdravia?

Samozrejme. Sulforafan je prírodná látka, ktorá sa nachádza najmä v krížovitých zeleninách, ako sú brokolica, kel, karfiol atď.. Máme tu kombináciu klinickej medicíny a biochémie, kde sulforafan preukázal veľký potenciál v oblasti zlepšenia zdravia. Jeho význam spočíva okrem iných aj v jeho protizápalových a onkopreventívnych vlastnostiach a schopnosti podporovať proces apoptózy, čo je programovaná bunková samodeštrukcia. Ukázalo sa tiež, že sulforafan pôsobí na génovú expresiu a podporuje prirodzenú schopnosť tela potláčať nádory a pomáha zmariť ochorenie bez toho, aby viedlo k škodlivým a potenciálne život ohrozujúcim vedľajším účinkom.

Prečo je práve sulforafan považovaný za látku s protizápalovými vlastnosťami?

Sulforafan pôsobí na bunkovú úrovňu prostredníctvom aktivácie tzv. nrf2 dráhy, ktorá je kľúčová pre reguláciu obranných mechanizmov buniek v reakcii na oxidatívny stres a zápal. Nrf2 dráha je vlastne mechanizmus, ktorý bunkám pomáha chrániť sa pred škodlivými vplyvmi prostredia a zároveň stimuluje produkciu enzýmov s protizápalovými účinkami.

Ako je prebiehajúca apoptóza spojená so sulforafanom a prečo je táto bunková deštrukcia dôležitá, najmä v kontexte rakoviny?

Apoptóza je proces kontrolovanej samodeštrukcie bunky, ktorý je nevyhnutný pre udržanie rovnováhy v organizme. Sulforafan s enzýmom myrozináza podporuje tento proces, čo je významné, pretože nefunkčné bunky, vrátane tých, ktoré môžu byť predkancerózne, môžu byť odstránené bez spustenia zápalových reakcií. Tým pádom môže sulforafan prispieť k prevencii vzniku nádorových ochorení.Preto je významný v oblasti onkoprevencie.

Spomínali ste myrozinázu. Prečo je táto enzýmová látka dôležitá pre účinnosť sulforafanu?

Myrozináza je enzým, ktorý umožňuje premenu glukorafaninu, predchodcu sulforafanu, na samotný sulforafan. Bez prítomnosti myrozinázy by nedošlo k tejto konverzii, a teda k uvoľneniu sulforafanu. Je to dôvod, prečo konzumácia čerstvej a dobre pripravenej krížovej zeleniny je dôležitá na zabezpečenie adekvátneho príjmu sulforafanu v tele. Lenže na to aby bolo účinné, je nutné konzumovať veľké množstvo a pravidelne. To je možné v podobe špeciálneho doplnku v kapsule napríklad.

Existujú nejaké konkrétne štúdie alebo výskumy, ktoré potvrdzujú onkopreventívny účinok sulforafanu?

Áno, existuje viacero štúdií, ktoré poukazujú na sľubné výsledky. Napríklad štúdia publikovaná v časopise "Cancer Prevention Research" skúmala účinok sulforafanu na bunky pankreasu a zistila jeho schopnosť inhibovať rast nádorových buniek. Ďalšia štúdia, zverejnená v "Clinical Epigenetics", skúmala vplyv sulforafanu na epigenetiku, čo je oblasť, ktorá sa stáva čoraz dôležitejšou v kontexte rizika vzniku rakoviny.

Ako by ste sumarizovali význam sulforafanu v oblasti onkoprevencie a všeobecného zdravia?

Sulforafan má obrovský potenciál v boji proti zápalovým a oxidatívnym procesom v tele, čo môže prispieť k prevencii rôznych ochorení vrátane rakoviny. Je dôležité však zdôrazniť, že nielen bohatá strava na zeleninu, ale aj vyrovnaná životospráva a vedomý prístup v onkoprevencií je najúčinnejší v boji proti zákernej chorobe.

Ďakujem vám, pani doktorka Lenártová, za podelenie sa s nami o vaše odborné vedomosti a užitočné informácie o potenciáli sulforafanu v oblasti onkoprevencie.


MuDr. Renáta Lenártová, PhD., klinicá biochemička a lekárka


05.12.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.