Sulforafanom proti RAKOVINE PROSTATY?!

✅️Už dávno nie je tajomstvom, že konzumácia niektorých druhov čerstvého ovocia a zeleniny má nielen blahodárne účinky na naše zdravie, ale môže zároveň plniť funkciu prevencie pred mnohými civilizačnými ochoreniami. V tejto súvislosti sa v posledných rokoch veľmi často spomína brokolica.

✅️Prvou priekopníčkou v skúmaní účinkov čerstvej brokolice na ľudský organizmus je Prof. RNDr. Katarína Horáková, Dr.Sc., ktorá so svojim vedeckým tímom vôbec ako prvá objavila, už pred viac ako 50. rokmi, že brokolica obsahuje tzv. glukorafanín, ktorý keď sa zlúči s enzýmom myrozináza, vznikne látka sulforafan.
✅️"Aby mal sulforafan čo najväčšiu biologickú dostupnosť a čo najsilnejšie účinky, musí sa zlúčiť s enzýmom myrozináza.“
✅️Výsledkom jej výskumov bolo potvrdené, že táto chemoprotektívna látka dokáže veľmi úspešne bojovať s rakovinovými bunkami.
✅️Za posledné roky bolo uskutočnených mnoho štúdií, ktorých výsledky poukazujú na schopnosť sulforafanu ovplyvniť vývoj onkologických ochorení.
✅️Len v databáze PubMed.gov sa táto uznávaná chemoprotektívna látka sulforafan s glukorafanínom objavuje viac ako 700 krát, keď je dopytovaná v spojení so slovom „rakovina". So svojou jedinečnou schopnosťou regulovať ľudské gény takým spôsobom, aby ich chránil pred mutagenézou, pôsobí sulforafan ako antagonista rakoviny.
✅️Kristin Kirkpatrick, MS, RD, LD, registrovaná dietetická a wellness manažérka, Cleveland Clinic Wellness Institute, OH, citovala výsledky štúdie z roku 2011, ktorá zistila, že konzumácia celej krížovej zeleniny (napr. brokolica) zvyšuje vstrebávanie živín v boji proti rakovine.
✅️Odborníci v štúdii sa zamerali špecificky na kľúčový enzým nachádzajúci sa v brokolici, myrozinázu.
✅️Myrozináza, ktorá je nevyhnutná na tvorbu sulforafanu, je zodpovedná za prínos brokolice pre zdravie. Pod intenzívnym vedeckým skúmaním je sulforafan stredobodom stoviek publikovaných štúdií, ktoré naznačujú, že môže byť účinnou zbraňou v boji proti rakovine.
✅️Výsledky štúdie z roku 2009 ukázali, že sulforafan je schopný zapínať a vypínať gény za účelom zastavenia replikácie a šírenia nádorových buniek.
✅️Sulforafan môže tiež spôsobiť samodeštrukciu rakovinových buniek, čo je proces známy ako apoptóza.

✅️Výskum ukázal, že sulforafan blokuje metyláciu DNA a riadi určité procesy v progresii bunkového cyklu, ktoré by inak prispeli k rozvoju rakoviny.
✅️Vedci v Oregone zistili, že sulforafan môže mať terapeutický potenciál pre pacientov s vysoko rizikovou rakovinou prostaty.
✅️To je dôležité, pretože podľa American Cancer Society približne 15 % mužov dostane diagnózu rakoviny prostaty v určitom bode počas svojho života.
✅️Konzumácia sulforafanu sa ukázala ako účinná pri selektívnom vyhľadávaní malígnych rakovinových buniek a súčasne ponúka ochranu zdravým bunkám.

✅️Ukázalo sa tiež, že sulforafan pôsobí na génovú expresiu a podporuje prirodzenú schopnosť tela potláčať nádory a pomáha zmariť ochorenie bez toho, aby viedlo k škodlivým a potenciálne život ohrozujúcim vedľajším účinkom.
✅️V rokoch 2013 až 2015 prebiehala štúdia, ktorej hlavným cieľom bolo zistiť, či má sulforafan účinok na bunky rakoviny prostaty. Tím zverejnil výsledky v roku 2019.
✅️Transkripčné zmeny v prostate u mužov pri aktívnom sledovaní po 12-mesačnom zásahu do brokolice bohatej na glukorafanín – výsledky z randomizovanej kontrolovanej štúdie účinku sulforafanu na prevenciu rakoviny prostaty (ESCAPE)
✅️Keď sa štúdia uskutočnila, existovali dôkazy, ktoré naznačujú, že sulforafan môže ovplyvniť vývoj rakoviny prostaty.
✅️Výskumníci chceli zistiť, či môže pomôcť predchádzať rakovine prostaty. V tejto štúdii muži s rakovinou prostaty jedli brokolicovú polievku raz týždenne po dobu jedného roka.
- Niektorí muži mali polievku z brokolice, ktorá mala vyššie hladiny glukorafanínu ako normálna brokolica. Glukorafanín sa v tele premieňa na sulforafan.
- Výskumný tím odobral mužom vzorky rakovinových buniek, keď sa zapojili do štúdie a o rok neskôr, keď bola štúdia ukončená. Hľadali zmeny buniek a porovnávali výsledky pre rôzne skupiny.
- Štúdia bola určená pre mužov, ktorí mali včasnú fázu rakoviny prostaty, ktorá bola obsiahnutá v prostatickej žľaze.
✅️Absolvovali pravidelné kontroly a krvné testy, ale zatiaľ nepotrebovali liečbu. Boli pod aktívnym dohľadom.
61 mužov bolo náhodne zaradených do 3 skupín:
✨️Skupina 1 (20 mužov) mala bežnú brokolicovú polievku s normálnymi hladinami glukorafanínu.
✨️Skupina 2 (23 mužov) mala brokolicovú polievku s vysokými hladinami glukorafanínu.
✨️Skupina 3 (18 mužov) mala brokolicovú polievku s mimoriadne vysokými hladinami čistého glukorafanínu.

Výsledky ukázali, že muži, ktorí mali polievku s vysokou a mimoriadne vysokou hladinou čistého glukorafanínu, mali menej bunkových zmien v porovnaní s tými, ktorí jedli brokolicovú polievku s bežným obsahom glukorafanínu.
✅️Zdá sa, že rakovina rástla viac u mužov, ktorí mali bežnú brokolicovú polievku.
✅️Výskumný tím dospel k záveru, že brokolicová polievka s extra glukorafanínom ovplyvnila bunkové zmeny, a že sulforafan má naozaj vplyv na bunky rakoviny prostaty.
✅️Viac informácií o tomto výskume nájdete v nižšie uvedenej referencii.
✅️Boli napísané pre odborníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti a výskumníkov.

✅️Biologická dostupnosť sulforafanu a chemopreventívna aktivita u mužov prezentujúcich sa na biopsiu prostaty: Randomizovaná kontrolovaná štúdia: Výživa a rakovina: zväzok 72, č. 1 (tandfonline.com)


Disclaimer:
- Nutraceutikum určené na dlhodobé úžívanie
- Poskytuje účinnú ochranu a prevenciu pred onkologickými, kardiovaskulárnymi a neurodegeneratívnymi ochoreniami.
- Pomáha pri diabete a zápalových ochoreniach.
- Enzým myrozináza premení glukorafanín pri vstrebávaní v tenkom čreve na sulforafan a zároveň zosilní jeho účinky.
- Sulforafan má absolútnu biologickú dostupnosť okolo 80%, vrchol dosiahne v krvnom obehu približne 1 hodinu po požití a pôsobí takmer 20 hod.

Zdoje:
1.Prof. RNDr. Katarína Horáková, Dr.Sc

2. Sharon Donovan, TON – September 2017, Vol 10, No 5 The Role of Sulforaphane in Cancer Prevention (theoncologynurse.com)

3. Am J Clin Nutr. 2019 Apr. 109 (4); 1133-1144. Published online 2019 Apr. 14. doi: 10.1093/ajcn/nqz012

Túto štúdiu podporili Národný inštitút zdravia (P01 CA090890 a S10RR02787801) a Oregonská poľnohospodárska experimentálna stanica, Hatch Funds. Registrácia klinickej skúšky: Clinicaltrials.gov identifikátor: NCT01265953. ID protokolu = Portland VA-09-0607.

https://www.multicare.org/vitals/diagnosed-with-prostate-cancer-know-your-treatment-options


28.11.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.