UV žiarenie - pomáha aj škodí

UV žiarenie ľudskému organizmu pomáha, ale aj škodí. Leto sa nezadržateľne blíži, a to aj napriek studenému máju. Aj vy sa neviete dočkať pravého letného počasia plného slnka? Predsa len, dobíja nás energiou – má na našu myseľ i telo nepopierateľne pozitívne účinky. Všetkého však veľa škodí.

Ako a prečo je pre nás UV žiarenie nebezpečné?

Ako sa optimálne chrániť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch!

Slnko nám dáva nielen teplo a svetlo, ale umožňuje tiež priebeh dôležitých procesov v našom tele i prírode. Okrem tvorby vitamínu D ničí i baktérie a choroboplodné zárodky; bez neho by tiež nebola možná fotosyntéza rastlín. Niet divu, že sa naši predkovia držali príslovia: „Kam nechodí slnko, chodí lekár.“ Pokiaľ si ho teda užívame v primeranej miere, má z neho naše telo nespochybniteľný úžitok. Čo však v prípade, že si ho (vedome či nevedome) dopriavame viac, ako je vhodné? UV žiarenie, ktoré obsahuje, nám môže totiž spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Ako nám slnko škodí

Možno si pamätáte ešte zo školských čias, že slnečné žiarenie obsahuje viaceré zložky. Okrem viditeľného žiarenia je to infračervené (pocit tepla na pokožke) a ultrafialové. Práve posledné spomenuté predstavuje pre naše zdravie hrozbu. Dobrou správou je, že príroda sa postarala o „štít“, ktorý by nás mal pred nimi chrániť – ozónovú vrstvu. Tu však treba hneď spomenúť aj tú zlú – v súčasnosti už nie je v takej „kondícií“, takže sa k nám ostane oveľa viac škodlivého žiarenia. To následne absorbuje aj naše telo; najmä najväčší orgán – pokožka. UV žiarenie nepôsobí len na jej povrchu, ale preniká dovnútra a napomáha vzniku voľných radikálov. Tie sú zodpovedné za poškodenie kože a tak prispievajú k jej rýchlejšiemu viditeľnému starnutiu. Alarmujúce je to, že jej bunky už nie sú schopné regenerácie. Čoraz častejším dôsledkom nadmerného žiarenia sú práve rôzne kožné ochorenia, ktoré sú neraz trvalé.

Alfa a omega prevencie

Odborníci varujú, že pacienti s rakovinou kože (ako dôsledok vystavovania sa žiareniu – slnečnému či so solária) pribúdajú každým rokom. Z toho dôvodu je veľmi dôležité vedieť, ako sa pred nadmerným žiarením chrániť. Ak si z dovolenky chcete priniesť bronzovú, či priam čokoládovú pokožku, mali by ste si to dobre rozmyslieť. Koža má veľmi dobrú pamäť – pamätá si každé jedno spálenie aj dlhé pobyty na slnku. Používajte preto opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom. Počas najväčšej intenzity slnečného žiarenia (od 11-15 hodiny) sa radšej schovajte do tieňa. Obzvlášť opatrne ho „dávkujte“ deťom, pretože ich koža je oveľa tenšia a nemá dostatok farbiva (melanínu), ktorý ju chráni.

Chráňme sa pred voľnými radikálmi

Aj keď je slnečné žiarenie nevyhnutné pre naše zdravie, priveľa nám ho môže uškodiť. Ako sme už spomínali vyššie, do veľkej miery je zodpovedné práve za predčasné starnutie kože, na ktorej sa tvoria vrásky, pigmentové škvrny. Zabezpečte preto svojmu telu ochranu pred voľnými radikálmi a zabezpečte mu dostatok antioxidantov. Telu vysoko prospešný  mix až 6 účinných antioxidantov a iných látok nájdete v našom výživovom doplnku Karnozín EXTRA.

Karnozín, nazývaný aj „látka budúcnosti“, pomáha chrániť bunky tela nielen pred voľnými radikálmi, ale aj oxidačným stresom, a tak prispieva k ich regenerácií a podporuje imunitný systém. Karnozín EXTRA nájdete v našom eshope.

 

 


17.06.2019


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.