Vedci riešia záhadu - Čo je za nárastom rakoviny u mladých? Rolu hrá strava, ale zrejme aj antibiotiká

Za posledných 30 rokov stúpol výskyt rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov o 80 percent.

Mala 25 rokov, mladé manželstvo a úspešnú kariéru. To všetko sa však razom skončilo, po roku a pol boja s rakovinou jej totiž nakoniec podľahla. Reč je o známej opernej speváčke Patricii Burda Janečkovej, ktorá začiatkom októbra zomrela na rakovinu prsníka.

S ochorením bojovala od februára minulého roka, v rámci liečby podstúpila aj mastektómiu (odstránenie prsníka), rakovina však aj napriek jej mladému veku nakoniec zvíťazila.

Rakovina bola pritom dlho považovaná za ochorenie prichádzajúce so zvyšujúcim sa vekom.

Mnohé vedecké štúdie však ukazujú na jej zvyšujúci sa výskyt u mladších ľudí. Naposledy médiami obehla správa o celosvetovom výskume, podľa ktorého za posledných 30 rokov možno pozorovať 80-percentný nárast rakoviny u ľudí vo veku pod 50 rokov.

Tím, ktorý sa skladal zo škótskych a z čínskych vedcov, sa zameral na pacientov od 14 do 49 rokov a skúmal štatistiky z celého sveta. Štúdia celkovo zahŕňala údaje z viac ako 200 krajín a venovala sa 29 rôznym typom rakoviny.

Najvyššie úrovne výskytu rakoviny u mladších ľudí boli zistené v Severnej Amerike, Austrálii a západnej Európe. Celkovo v roku 2019 zomrelo na toto ochorenie viac ako milión ľudí mladších ako 50 rokov, hlavnou príčinou bola rakovina prsníka. Na ďalších miestach sa umiestnila rakovina priedušnice, pľúc, hrubého čreva a žalúdka.

Slovensko kopíruje západné trendy

„Toto nie je jediná štúdia, je ich viac, pozorovalo sa to v Spojených štátoch a v iných vyspelých ekonomikách. Je to fakt, ktorý je daný,“ hovorí pre Postoj dlhoročný onkológ Štefan Korec s tým, že aj na Slovensku badať trend nárastu rakoviny u mladých ľudí.

Ťažko však povedať, aké typy sú najrozšírenejšie, keďže výrazne zaostávame v zbere dát o onkologických ochoreniach. „Slovensko však v podstate kopíruje trend, aký sa vyskytuje momentálne na Západe,“ dodáva Korec. Mal by to byť teda prevažne karcinóm prsníka a hrubého čreva.

Podľa onkológa Štefana Korca aj na Slovensku badať trend nárastu rakoviny u mladých ľudí. Výrazne zaostávame v zbere dát, no malo by ísť prevažne o karcinóm prsníka a hrubého čreva.

Prorektor Slovenskej zdravotníckej univerzity Róbert Babeľa takisto pre Postoj upozorňuje na nedostatok dát o pacientoch s rakovinou. Posledné validované dáta totiž pochádzajú z roku 2014. Dostupné sú iba tie o celkovom výskyte ochorenia.

„Od roku 2009 nám na všetky onkologické diagnózy dokopy stále stúpa úmrtnosť. Ak v roku 2009 zomrelo na onkologické diagnózy 11 608 ľudí, v roku 2021 to bolo 12 789. Paradoxne najviac to bolo v roku 2020 – 13 805,“ hovorí Babeľa. 

Rakovina je na Slovensku vo všeobecnosti rozšírenejšia ako v iných krajinách. Kým v roku 2020 pripadalo na Slovensku na 100-tisíc obyvateľov 773 mužov s rakovinou, v EÚ to bolo 686. V prípade žien bola situácia lepšia, na stotisíc obyvateľov pripadalo 483 s rakovinou, priemer EÚ bol 484.

Čo sa týka karcinómu hrubého čreva, spolu s Maďarmi sme na čele rebríčka jeho výskytu v krajinách Európskej únie.

Zdroj: postoj.sk


16.10.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.