Pohybom k zdraviu

Pohyb je pre telo životne dôležitý. Na sedavý spôsob života, nedostatok pohybu a nezdravý životný štýl poukazuje Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá vyhlásila 10. máj za Svetový deň – pohybom k zdraviu, ktorý si pripomíname od roku 2003. Pohyb je pre telo liek a účinne ním vieme predchádzať mnohým ochoreniam. Nie je finančne náročný a napriek tomu veľa ľudí ročne umiera na chronické ochorenia, ktorých príčinou je nezdravý spôsob života.

Pohyb je alfa a omega

Nedostatok pohybu spôsobuje rad chronických ochorení. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každoročne zomrie najmenej 1,9 milióna ľudí z dôvodu nedostatočnej pohybovej aktivity a zanedbávania zdravého životného štýlu. Dôvodom sú najmä onkologické, metabolické, kardiovaskulárne, respiračné ochorenia, ochorenia pohybového aparátu a i., ktorých spúšťačom je práve nezdravý životný štýl. Pravidelný pohyb pozitívne vplýva na metabolizmus a imunitu. Zlepšuje činnosť srdca a cievneho systému, pozitívne ovplyvňuje krvný tlak, zlepšuje činnosť pľúc, zvyšuje fyzickú zdatnosť, posilňuje svalstvo, od ktorého závisí funkcia kĺbov, chrbtice a pohyblivosť celého tela. Vplýva na telo aj z psychickej stránky: upokojuje, zvyšuje schopnosť sústredenia sa a odbúrava stres.

Výber je len na vás

Pohyb je prirodzenou súčasťou života a jeho foriem existuje niekoľko. Športovú aktivitu by sme si mali vyberať na základe toho, čo nás baví a tiež v akom fyzickom alebo zdravotnom stave sa nachádzame. Pre zdravé fungovanie tela by sme sa mali aeróbnej športovej aktivite venovať aspoň 150 minút týždenne, či už formou behania, plávania, bežkovania, bicyklovania, nordic walking atď. Záleží na nás, ako si tých 150 minút rozvrhneme do celého týždňa. Na udržanie zdravého životného štýlu stačí 20 minút takejto aktivity denne. Vhodné je, ak aeróbne cvičenie kombinujete s kondičným posilňovaním, ako je napríklad joga, pilates, cvičenie na fit lopte a podobne.

Dbajte aj na stravu

Druhou dôležitou zložkou pre zdravé fungovanie organizmu je vyvážená strava a pravidelný pitný režim. Pestrý obsah vitamínov a minerálov dodáva telu dostatok energie a silu potrebnú na zdravé fungovanie buniek. V dnešnej hektickej dobe nemáme čas na poriadne jedlo. Rýchle občerstvenia a obedovanie za počítačom v práci na nás zanecháva fyzické, ale aj psychické stopy. Telo si ukladá všetky škodlivé látky a hromadia sa v nás toxíny. Zdravá strava v kombinácií so športom sú kľúčom k zdravému telu a odolnej psychike.

V športe a budovaní svalovej hmoty je karnozín súčasťou detoxikačných procesov v kostrových svaloch tým, že neutralizuje kyselinu mliečnu a viaže voľné radikály. Rovnako pozitívny účinokkarnozín aj na srdcový sval. Karnozín takto chráni svalstvo pred poškodením, zvyšuje siluvytrvalosť svalovúrýchľuje proces regenerácie po fyzickom výkone alebo tréningu.


09.05.2017


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.