Karnozín a Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je chronické neurodegeneratívne ochorenie charakterizované progresívnou stratou dopaminergných neurónov v substantia „nigra pars compacta“ (SNPC).

✔ Rozvoj Parkinsonovej choroby sa u pacientov klinicky prejavuje ako závažné motorické symptómy, vrátane nekontrolovaného pokojového tremoru, bradykinézy, rigidity a posturálnej nerovnováhy.

✔ Hlavnou príčinou tohto ochorenia na úrovni atómov sú voľné radikály a ich toxické metabolity, ktoré ničia určité bunky mozgu. H2O2 a TPA (tetranozolforbol acetát) sú dva takéto voľné radikály, ktoré môžu predčasne ničiť mozgové bunky. Karnozín zabraňuje tvorbe týchto radikálov a tým chráni mozgové bunky pred poškodením.

✔ Taktiež takzvané Lewiho telieska v mozgu ľudí postihnutých Parkinsonovou chorobou akumulujú látku nazývanú α-synukleín, ktorá urýchľuje proces rozvoja tejto choroby. Alfa-synukleín generuje oxidačný stres. Karnozín môže znižovať oxidačný stres a akumuláciu α – synukleínu.

✔ Preto sa Karnozin Extra odporúča ako doplnková liečba Parkinsonovej choroby, ako aj na jej prevenciu.

✔ Predpokladá sa, že mitochondriálna dysfunkcia v dôsledku oxidačného poškodenia hrá dôležitú úlohu pri Parkinsonovej chorobe. Ukázalo sa, že karnozín potláča typ oxidačného poškodenia spojeného s Parkinsonovou chorobou.

✔ MPTP je neurotoxín, ktorý vyvoláva symptómy spojené s Parkinsonovou chorobou (krátkodobý tremor, strata hmotnosti, stuhnutosť atď.). Jedna štúdia zistila, že u zvierat karnozín (100 mg/kg počas 14 dní) znížil závažnosť symptómov vyvolaných MPTP. To zodpovedalo nižším hladinám lipidových hydroperoxidov a aktivite MAO B v ich mozgoch.

✔ Štúdie ukázali, že pacienti s Parkinsonovou chorobou majú často poškodenú glyceraldehyddehydrogenázu, dôležitý enzým nachádzajúci sa vo frontálnom kortexe mozgu. Toto poškodenie vedie k zníženiu produkcie ATP a zvýšenej produkcii vysoko toxického činidla, metylglyoxalu. Karnozín chráni pred poškodením enzýmu glyceraldehyddehydrogenázy.

✔ L-karnozín tiež podporuje proteínovú rovnováhu znížením metylglyoxalu, ktorý sa často zvyšuje u pacientov s Parkinsonovou chorobou. Substantia nigra v mozgu, časť, kde sa tvorí dopamín, je náchylná na reakciu s metylglyoxalom, najmä v prítomnosti vysokej hladiny cukru v krvi. Tejto škodlivej reakcii predchádza karnozín.
Karnozín inhibuje toxicitu malondialdehydu (MDA) v neurónových bunkách a obmedzuje tvorbu proteínových karbonylov a zosieťovanie proteínov spojené s Parkinsonovou chorobou.

✔ L-dopa sa často používa ako spôsob na udržanie hladín dopamínu u pacientov s Parkinsonovou chorobou. Bohužiaľ, niektoré vedľajšie produkty L-dopa sú neurotoxické (napr. tie, ktoré obsahujú aldehydové skupiny). Karnozín neutralizuje tieto toxické zlúčeniny, a preto je fantastickým doplnkom v kombinácii s L-dopa terapiou.

✔ V skutočnosti jedna štúdia ukázala, že kombinácia liečby L-dopou a karnozínom (1,5 g/deň) zlepšila množstvo neurologických symptómov, ako je stuhnutosť rúk a nôh a zvýšená pohyblivosť rúk a agilita nôh. To zodpovedalo poklesu proteínových karbonylov v krvi.

Zdroj:


Naši zákazníci si radi čítajú aj nasledujúce články:

 

 


08.11.2023


Čítaj Viac:

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.