Zhubné ochorenia u mladých stúpajú neuveriteľne. Riešením je PREVENCIA

Štúdia s názvom "Global Burden of Disease 2019" bola realizovaná vedcami z Univerzity Zhejiang v Číne a zahrňovala dáta z 204 krajín, zameriavajúc sa na 29 rôznych typov rakoviny. Jej výsledky nás nútia zamyslieť sa nad tým, akými spôsobmi môžeme zastaviť tento strašný trend.

V roku 2019 bolo viac ako 1 milión úmrtí spôsobených rakovinou u ľudí mladších ako 50 rokov.

Rakovina prsníka bola hlavnou príčinou úmrtí v tejto vekovej kategórii, avšak medzi najsmrteľnejšie rakoviny patria aj tie priedušnice, pľúc, hrubého čreva a žalúdka.
Zaujímavým zistením je, že rakovina prsníka mala najvyšší počet prípadov v tejto vekovej skupine, ale rakovina priedušnice a prostaty zaznamenali najrýchlejší nárast od roku 1990. Naopak, diagnózy rakoviny pečene u mladých klesli.
Výskumníci tvrdia, že zdravotníci by mali zvýšiť dôraz na prevenciu u mladých ľudí, vrátane podpory zdravého životného štýlu, ako je zdravá strava, obmedzenie fajčenia a alkoholu a pravidelný pohyb.

Podľa tejto štúdie sa predpokladá, že do roku 2030 sa počet nových prípadov rakoviny u osôb mladších ako 50 rokov zvýši o 31 % a počet úmrtí o 21 %. Najväčšie riziko spojené s rakovinou je pre osoby vo veku od 40 do 49 rokov.
Faktory ovplyvňujúce rakovinu.
Štatistik Stephen Duffy z londýnskej Univerzity Queen Mary, ktorý sa nepodieľal na tejto štúdii, upozorňuje na potenciálne vysvetlenia niektorých trendov. Napríklad rakovina pečene často vzniká v dôsledku infekcie vírusom hepatitídy typu B, pre ktorý existuje účinná vakcína. Naopak, rakovina priedušnice je spojená s vírusom Epstein-Barr, ktorý nemáme účinnú vakcínu.
Táto štúdia však zdôrazňuje, že mnoho prípadov rakoviny je ovplyvnených faktormi, ktorým môžeme predchádzať. Medzi tieto faktory patrí životný štýl, stravovacie návyky (napríklad konzumácia červeného mäsa, nedostatok ovocia, vysoký obsah sodíka a nízky obsah mlieka), fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, neaktívny životný štýl, znečistenie ovzdušia, obezita, cukrovka a vysoká hladina cukru v krvi.
Je nevyhnutné, aby sme sa zamysleli nad týmito faktormi a snažili sa ich minimalizovať, aby sme znížili riziko vzniku rakoviny.

Slovensko prevyšuje priemer EÚ.

Slovensko, krajina strednej Európy, sa v roku 2020 dostalo nad priemer Európskej únie, pokiaľ ide o výskyt rakoviny. Rakovinou trpelo 773 mužov na 100 000 obyvateľov (priemer EÚ bol 686) a 483 žien (priemer EÚ bol 484).
Slovensko zaznamenalo tretiu najvyššiu úmrtnosť na rakovinu v EÚ, hneď za Maďarskom a Chorvátskom, pričom muži boli viac postihnutí ako ženy. Medzi slovenskými regiónmi mal najvyššiu úmrtnosť Nitriansky kraj, naopak, najnižšiu mala Žilinský kraj.
Rakovina predstavovala 26 % všetkých úmrtí v EÚ a bola druhou najčastejšou príčinou úmrtí hneď po ochoreniach obehovej sústavy. Nerovnosti v úmrtnosti na rakovinu boli výrazné, súviseli s rizikovými faktormi, ako je fajčenie, obezita, nadmerná konzumácia alkoholu a znečistenie ovzdušia.
Je dôležité, aby Slovensko a ďalšie krajiny pokračovali v boji proti rakovine a zvýšili úsilie v oblasti prevencie a zdravého životného štýlu. Rakovina zostáva vážnym zdravotným problémom, ktorý si vyžaduje našu pozornosť a opatrenia.

 

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé články týkajúce sa danej témy:

https://www.carnomed.sk/blog/suforafan-prinasa-sancu-v-onkoprevencii-doc-mudr-eliska-kubikova-phd-mph.htm

https://www.carnomed.sk/blog/nutraceutika-a-ich-vyznam-v-prevencii-onkologickych-ochoreni.htm

https://www.carnomed.sk/blog/preco-je-nasa-kapsula-sulforafanu-extra-s-myrozinazou-taka-jedinecna.htm

 

 


11.09.2023


Čítaj Viac: Výživa~ Životný štýl~ Onkologické ochorenia~ Sulforafan EXTRA

 

 

Video kanál
Videá o našich produktoch
Video

Pre tých ktorým sa nechce čítať náš blog,
je tu sekcia video

Pozerať


Napíšte nám

Chcete sa s nami podeliť o skúsenosti s našimi produktami alebo máte pre nás zaujímavú tému pre náš blog?

Odoslaním tohto formulára súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov za účelom vybavenia Vašej požiadavky. Viac info.